Poslovni Dnevnik

Dvije tvrtke kandidata za šefa SDP-a duguju 12,7 milijuna kuna

- ANA BLAŠKOVIĆ

Tvrtke Atlas-Copco i Patriot registrira­ne su za građevinsk­u djelatnost i zbog nagomilani­h dugova traže spas u predstečaj­noj nagodbi

Uzadnji čas u utrku za mjesto mjesto šefa SDPa uz Zorana Milanovića i Zlatka Komadinu uključio se i dugogodišn­ji član stranke, zadarski poduzetnik Duško Polovina Lungo. On je u Zadru poznat po kritiziran­ju nepravilno­sti u radu institucij­a, a u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji na pitanje na čemu temelji program za osvajanje vlasti u SDPu poručio je: “Zakon, zakon i samo zakon”. “Ja ništa ne skrivam niti želim skrivati, ali želim da se u ovoj zemlji jednom počnu poštovati zakoni”, rekao je. Otkrio je da ima dvije građevinsk­e tvrtke, “obje aktivne koje i rade”, te da osniva treću, pa smo provjerili smo kako posluju.

Prema podacima sudskog registra, AtlasCopco i Patriot registrira­ne su za građevinsk­u djelatnost, pa ne čudi puno da dijele sudbinu sektora. Računi su im objema u višemjeseč­noj blokadi, a sam Dušan Polovina pokrenuo je postupak prestečajn­e nagodbe zbog 12,7 milijuna kuna nagomilano­g duga, otkrivaju podaci Fine. Glavnina duga odnosi se na tvrtku AtlasCopco, koja posluje od 1995., i nad kojom je 15. siječnja formalno otvoren postupak prestečajn­e nagodbe. Tvrtka u 2014. nije imala prihoda, a u srpnju prošle godine gubitak je dosegnuo 464 tisuće kuna. Izvješća otkrivaju da su netom uoči davanja zahtjeva za nagodbu kratkoročn­e obveze bile 2,57 milijuna kuna, od čega je gotovo 900.000 kuna porezni dug. Istodobno, tvrtka od kupaca nije mogla naplatiti 337.000 kuna, a ukupan iznos prijavljen­ih obveza premašio je 12 milijuna kuna.

Planom restruktur­iranja Polovina je vjerovnici­ma predložio otpis kamate te polovicu glavnice, dok bi se preostali dug, nakon jednogodiš­njeg počeka, vratio u idućih pet godina. Planom se predviđaju štednja, stabilizac­ija prihoda, rast broja zaposlenih, snižavanje troškova nabave i poboljšanj­e naplate. Unatoč tome što do kraja srpnja AtlasCopco nije imao redovnih prihoda, zadarski građevinar očekuje njihov skok ove godine na čak 1,32 milijuna kuna, pod uvjetom da vjerovnici početkom ožujka pristanu otpisati dug.

U tvrtki Patriot, koju je osnovala Marina Polovina 2007., kandidat za šefa SDPa je prokurist. Tvrtka posljednje dvije godine posluje s gubitkom, koji je u 2014. iznosio oko 83.000 kuna. U listopadu je podnesen je prijedlog za pokretanje predstečaj­ne nagodbe zbog nemogućnos­ti podmirenja 0,7 mil. kuna obveza.

 ?? D. STANIN/PIX ?? Poduzetnik Dušan Polovina Lungo konkurira za predsjedni­ka SDP-a
D. STANIN/PIX Poduzetnik Dušan Polovina Lungo konkurira za predsjedni­ka SDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia