Poslovni Dnevnik

Ericssonu NT prihod porastao 3,8 posto, na 1,36 milijardi kuna

Tvrtka je lani zaposlila 435 ljudi, uglavnom na istraživan­jima i razvoju

- DARKO BIČAK

Kakav kapital Tvrtka je lani zaposlila 435 ljudi, uglavnom na istraživan­jima i razvoju

Pala im je prodaja na domaćem tržištu, u regiji i Rusiji, ali je udvostruče­n izvoz na interno tržište korporacij­e Ericsson

Unatoč znatnome padu prodaje na domaćem i inozemnom tržištu, Ericsson Nikola Tesla (ENT) u 2015. godini ostvario je solidan rezultat i rast prihoda 3,8 posto te dobiti 4,6 posto. Prihod od prodaje iznosio je 1,36 milijardi kuna, a neto dobit 91,3 milijuna kuna.

Odgodili investicij­e

Kako je objasnila Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave ENTa, gospodarsk­a i politička kriza na ključnim tržištima, prije svega Zajednice Neovisnih Država (ZND) i u regiji, doveli su do odgađanja investicij­a. Iz istog razloga palo je i domaće tržište jer se u o očekivanju parlametar­nih izbora i pregovora o formiranja nove Vlade nisu donosile nikakve ozbiljnije odluke o investicij­ama. Situaciju je spasilo interno Ericssonov­o tržište, koje je lani zabilježil­o velik rast i koje čini više od 60 posto ukupnih poslovnih aktivnosti grupe Ericsson Nikola Tesla u prošloj godini.

Drugim tvrkama korporacij­e Ericsson zagrebačka tvrtka isporučila je roba i usluga u vrijednost­i 821,4 milijuna kuna ili 31 posto više nego lani. No, zato je domaće tržište podbacilo s realizacij­om od svega 293,5 milijuna kuna ili 12 posto manje nego lani. Izvoz je pao 29 posto, s realizacij­om od 249,4 milijuna, a najviše je palo tržište Rusije i susjednih joj zemalja okupljenih u regiju ZND, gdje je Ericssonov prihod pao 50 posto.

“Zbog krize koja utječe na naše poslovanje krenuli smo u osvajanje novih tržišta. Na području Zajednice Neovisnih Država otvorene su nove poslovne prilike u operatersk­om segmentu i sektoru ezdravstva s dva nova kupca u Armeniji i Kazahstanu, a u samoj Rusiji uložena su sredstva u marketinšk­e aktivnosti”, kazala je Kovačević na prezentaci­ji poslovnih rezultata u četvrtak u Zagrebu. Iako interno Ericssonov­o tržište spašava prihod, a djelomično i dobit tvrtke, investitor­i su izrazili zabrinutos­t da bi daljniji nerazmjern­i rast udjela internoga tržišta, a na uštrub prodaje u Hrvatskoj i inozemnstv­u, mogao smanjiti profitabil­nost tvrtke.

Kako je, naime, vidljivo iz financijsk­ih pokazatelj­a ENTa, bruto marža im je pala s 13,7 posto u 2014. na 13 posto u prošloj godini. Sam Ericsson NT ulaže značajna sredstva u inovativno­st i nove usluge te je samo u prošloj godini zaposlio 435 novih stručnjaka, čime se ukupan broj zaposlenik­a ENTa popeo na 2789.

Tehnološka revolucija

Gordana Kovačić posebno je ponosna na činjenicu da se više od tisuću zaposlenik­a odnosi na njihov istraživač­korazvojni centar, koji je proglašen jednim od najboljih unutar cijele korporacij­e koja u 180 zemalja svijeta zapošljava više od 110 tisuća ljudi.

“Očekujemo da će tijekom 2016. doći do oporavka investicij­a u Hrvatskoj i regiji. Tehnološka revolucija u punom je jeku, a Ericsson NT najveća je ICT tvrtka u zemlji i širem okruženju. Svakodnevn­o raste potreba za prijenosom većih količina podataka, a mi imamo puno toga za ponuditi”, istaknula je Kovačić.

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/
PIXSELL ?? Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave Ericssona Nikola Tesle
GORAN STANZL/ PIXSELL Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave Ericssona Nikola Tesle

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia