Poslovni Dnevnik

Zagreb 4. na europskoj listi za inoulaganj­a

Ivanec na prvom mjestu u kategoriji europskih mikro gradova

- MARIJA CRNJAK

Publikacij­a Financial Timesa za biznis, fDi Intelligen­ce Magazine svrstao je Zagreb na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova ljudski potencijal i životni stil, te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeurop­skih gradova budućnosti. Istraživan­jem za 2016./2017. prikupljen­i su podaci za 481 lokaciju (294 gradova, 148 regija i 39 lokalnih poduzetnič­kih partnersta­va) za šest kategorija gospodarsk­i potencijal, radno okruženje, isplativos­t, infrastruk­tura, naklonjeno­st poduzetniš­tvu, FDI strategija (strana direktna ulaganja).

Zagreb je tako u top deset “Velikih europskih gradova budućnosti ljudski kapital i način života” iza sebe ostavio Dresden, Lyon, Leipzig, Stuttgart, Frankfurt i Hannover, dok se ispred njega na vrhu nalazi Oslo, München i Hamburg. U top deset “Južnoeurop­skih grazasigur­no dova budućnosti” na vrhu se nalazi Istanbul, potom Madrid, Barcelona, Milano, Lisabon, Ljubljana, Rim, Ankara, a na 10. mjesto zasjeo je Bilbao. Od hrvatskih gradova nagrađeni su još i Ivanec na prvom mjestu te Jastrebars­ko na sedmom mjestu liste top 10 mikro gradova u Europi s najboljim strategija­ma za privlačenj­e stranih ulaganja.

“Priznanje kojim se Zagreb uvrštava u jednu od najpoželjn­iih investicij­skih destinacij­a Europe će pridonijet­i povećanom interesu stranih investitor­a te gradskoj upravi dati poticaj da nastavi s aktivnom investicij­skom politikom kako bi stvorili što bolje neposredno poslovno okruženje investitor­ima te olakšali svakodnevn­o poslovanje poduzetnik­a”, rekla je na konferenci­ji za novinare zamjenica zagrebačko­g gradonačel­nika Vesna Kusin, dodavši da je to rezultat rada Zagreba, uprave i nadležnih ureda.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia