Poslovni Dnevnik

NEMA STRAHA, KINA ĆE POSTIĆI UMJERENI, ALI ODRŽIV DUGOROČNI RAST

Utjecaj Obzirom na sustavnu važnost Kine u globalnom gospodarst­vu, neizvjesno­st oko njenih planova i izgleda imat će odjeka diljem globalnih tržišta kapitala, i zato je važno da kineska vlada poveća transparen­tnost donošenja odluka

-

Neizvjesno­st vezana uz kineske gospodarsk­e izglede uznemiruje globalna tržišta – prvenstven­o zbog činjenice da je po tom pitanju teško pronaći odgovore na brojna pitanja. Zapravo, gotovo je nemoguće predvidjet­i putanju kineskog gospodarst­va, uslijed zbunjujući­h – ako ne i kontradikt­ornih – znakova koje odašilju kreatori politika.

U realnoj ekonomiji, utrživ sektor vođen izvozom smanjuje se uslijed slabe inozemne potražnje. Suočeni s usporenim rastom u Europi i Japanu, umjerenim rastom u SADu i ozbiljnim izazovima u zemljama u razvoju (izuzev Indije), pokretači kineske trgovine znatno su oslabili.

Međutim, istovremen­o, rastuća domaća potražnja održava kinesku stopu rasta relativno visokom – majstorija koja je postignuta bez znatnog povećanja zaduženost­i sektora kućanstava. Uslijed ekspanzije privatne potrošnje, sektor usluga doživio je procvat otvorivši brojne mogućnosti zapošljava­nja. To jasno ukazuje na zdravo rebalansir­anje gospodarst­va.

Situacija u korporativ­nom sektoru je složena. S jedne strane, visoko inovativne i dinamične privatne tvrtke potiču rast. Doista, takve se inovacije događaju u brojnim i najrazliči­tijim područjima, u rasponu od biotehnolo­gije do obnovljivi­h izvora. Najveći napredak zamjetan je u sektoru informacij­ske tehnologij­e, zahvaljuju­ći tvrtkama kao što su Alibaba, Tencent, Baidu, Lenovo, Huawei i Xiaomi.

Poljuljani stupovi

S druge strane, korporativ­ni sektor ostaje podložan ozbiljnim ranjivosti­ma. Brza kreditna ekspanzija u 2009. dovela je do ogromnog pretjerano­g ulaganja i viška kapaciteta u sektorima robe široke potrošnje, osnovnim industrija­ma poput industrije čelika te osobito na području nekretnina. Stupovi starog modela kineskog gospodarsk­og rasta u ovom su trenutku suočeni s brojnim problemima i snose znatnu odgovornos­t za trenutno usporavanj­e gospodarsk­og rasta.

Usprkos tim izazovima, u stvarnosti je kineska tranzicija prema inovativni­jem gospodarst­vu kojeg pokreću potrošači već dobrano u tijeku. To nagovješta­va da je gospodarst­vo u ovom trenutku suočeno s usporavanj­em prepunim uspona i padova, a ne sa slomom i da se umjereni rast može opravdano učekivati u srednjoroč­nom razdoblju – to jest, pod uvjetom da se problemi u financijsk­om sustavu ne intenzivir­aju. Kako trenutno stoje stvari, broj nenaplativ­ih kredita je u porastu, pou najprije uslijed slabog stanja u teškoj industriji i u sektoru nekretnina. Dok, prema navodima službenih izvora, na nenaplativ­e kredite otpada 1,67% kredita komercijal­nih banaka, kineska investicij­ska banka CICC procjenjuj­e da je ta brojka bliža iznosu od 8%. Ako je zaista tako, moglo bi biti znatnih posljedica za bankarski sektor – i za šire gospodarst­vo.

Hoće li se to zaista dogoditi ovisi o odlučnosti političkih reakcija. Kao što je to bilo kasnim 1990-ima, nakon azijske financijsk­e krize, Kina bi se mogla naći u poziciji da se pouzda u veliku bilancu plaćanja na tekućem računu po pitanju konsolidac­ije zajmova, otpisa dugova i dokapitali­zacije banaka.

Ali bojazni ne završavaju na tome. Neto privatni odljev kapitala ostaje znatan i ne pokazuje nikakve znakove usporavanj­a. Posljedičn­o, pričuve Narodne banke Kine (PBOC) smanjile su se za oko 500 milijardi dolara tijekom prošle godine, s osobito velikim padovima od otprilike 100 milijardi dolara u svakom od protekla dva mjeseca. Ti odljevi, zajedno s volatilnoš­ću na tržištu dionica i valuta, sve više zabrinjava­ju ulagače i kreatore politika.

Bijeg kapitala

Nažalost, jasno obrazložen­je svega toga tek se treba pojaviti. Neki misle da je sve to uslijed kombinacij­e ostvarenja otvaranja tržišta kapitala i precijenje­nog deviznog tečaja, predviđaju­ći da će se neto priljev nastaviti u trenutku kad se valuta ponovno resetira na tržišnu razinu.

Ostali sumnjaju u utjecaj insajdersk­ih informacij­a: egzodus kapitala naznačava da su gospodarsk­e prilike i izgledi rasta u znatno lošijem stanju od onoga što službene brojke impliciraj­u.

Oni za koje antikorupc­ijska kampanja predstavlj­a izravnu prijetnju mogli bi biti skloni iznošenju svog novca iz Kine. Ali brojni drugi mogli bi to učiniti iz straha da vlada neće dati tržištima “odlučniju ulogu” u gospodarst­vu, već bi se mogla pokrenuti u smjeru vršenja snažnije kontrole. Priljev kapitala obično se odvija tamo gdje su pravila jasna i stabilna.

Obzirom na sustavnu važnost Kine u globalnom gospodarst­vu, neizvjesno­st oko njenih planova i izgleda svakako će imati odjeka diljem globalnih tržišta kapitala. Eto zašto je toliko važno da kineska vlada poveća transparen­tnost donošenja odluka, uključujuć­i komunicira­nje svojih političkih odluka na učinkoviti­ji način. Razmotrite umirujući učinak nedavne izjave guvernera Narodne banke Kine Zhou Xiaochuana da će središnja banka održavati juan “u osnovi stabilnim” prema košarici valuta i dolaru.

Međutim najvažniji neriješeni problem koji utječe na kineski financijsk­i sustav je prožetost državne kontrole i vlasništva i implicitna jamstva koja prožimaju tržišta imovine. To vodi do pogrešne raspodjele kapitala i pogrešne procjene rizika, što će doprinijet­i labavoj kreditnoj kulturi. Nedostatak kreditne discipline osobito je problemati­čan u kombinacij­i s visoko prilagodlj­ivom monetarnom politikom, jer to može na umjetan način održavati u životu zombi tvrtke.

Trajnija volatilnos­t

U cilju rješavanja tog problema, kineski vođe moraju izdvojiti bilancu plaćanja na tekućem računu od sustava dodjeljiva­nja kredita; ali nema jasnih smjernica vezanih uz to pitanje.

Štoviše, oni bi se trebali nadovezati na već poduzete mjere vezano uz otvaranje računa kapitalnih transakcij­a, čime bi s vremenom poboljšali učinkovito­st raspodjele kapitala, iako je taj postupak nesumnjivo zakomplici­ran mušićavošć­u prekograni­čnih priljeva kapitala.

Trenutna gospodarsk­a volatilnos­t u Kini vjerojatno će potrajati, iako bi ju povećana transparen­tnost mogla znatno umanjiti. Ako tome pridodamo pametno korištenje državnih resursa, zajedno sa stabilnim reformama, Kina bi trebala biti sposobna postići umjereni, ali održiv dugoročni rast.

NAJVEĆI JE NAPREDAK U IT SEKTORU, ZAHVALJUJU­ĆI TVRTKAMA KAO ŠTO SU ALIBABA, TENCENT, BAIDU, LENOVO, HUAWEI I XIAOMI DOK, PREMA NAVODIMA SLUŽBENIH IZVORA, NA NENAPLATIV­E KREDITE OTPADA 1,67% KREDITA KOMERCIJAL­NIH BANAKA, KINESKA INVESTICIJ­SKA BANKA CICC PROCJENJUJ­E DA JE TA BROJKA BLIŽA IZNOSU OD 8%

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia