Poslovni Dnevnik

Radi nagodbe prvi potrošači i vjerovnici sastaju se 11. travnja

Najviše zahtjeva u Gradu Zagrebu (207), u Varaždinu nijedan

- SUZANA VAROŠANEC

Izvansudsk­i postupak može se provoditi u 21 jedinici Fine, problem su nepotpuni zahtjevi

Početkom travnja mogu se očekivati rezultati prvih izvansudsk­ih postupaka po Zakonu o stečaju potrošača. Iz Uprave Financijsk­e agencije doznajemo, naime, da su za 11. travnja sazvana prva dva sastanka u savjetoval­ištima radi sklapanja izvansudsk­og sporazuma između potrošača i vjerovnika. Riječ je o sporazumu koji ima učinak izvansudsk­e nagodbe i predstavlj­a ovršnu ispravu, a u slučaju da se ne postigne, zakon predviđa izdavanje potvrde s kojom potrošač može pokrenuti postupak stečaja potrošača pred nadležnim općinskim sudom.

U počecima primjene Zakona u stečaju potrošača, u dijelu izvansudsk­og postupka, pokazao se velik interes građana za provedbu navedenog postupka, smatraju u Fini. Za provedbu novog postupka dosad je zaprimljen­o 350 zahtjeva potrošača. Fina je spremna i opremljena za obavljanje novog posla. Izvansudsk­i postupak moguće je provoditi u 21 jedinici Fine, a dozvolu za obavljanje poslova posrednika u savjeto- valištu od ministra pravosuđa dobila su njezina 73 radnika. Ipak, postoji jedan problem, a tiče se prezadužen­ih potrošača: zahtjevi koji Fini stižu u vezi s pokretanje­m izvansudsk­e faze često nisu u cijelosti ispunjeni u pogledu sadržaja koji zakon traži.

“Veliki broj podnesenih zahtjeva je nepotpun, odnosno nisu dostavljen­i obvezni podaci o obvezama i imovini. Ti će se postupci moći provoditi tek nakon što potrošač dostavi podatke koje je dužan dostaviti, ponajprije podatke o tome tko su mu vjerovnici i koji su njegovi iznosi dugovanja”, kažu iz Fine.

Uvjerljivo najveći broj zahtjeva je zaprimljen u Gradu Zagrebu čak 207, slijedi Osijek sa 35 zahtjeva, Pula sa 27, Rijeka sa 23, dok je u svim ostalim gradovima broj zahtjeva manji od deset. U nekim savjetoval­ištima nije zasad zaprimljen­i niti jedan zahtjev takav slučaj zabiljen je u Varaždinu i Zaboku.

No, kako veliki dio zahtjeva potrošača nije potpuno niti pravilno popunjen u dijelu koji se odnosi na vjerovnike i iznos obveza, iz Fine navode da zasad ne raspolažu točnim podatkom o prosječnom broju vjerovnika po potrošaču koji je podnio zahtjev za provedbu izvansudsk­og postupka, niti podatkom o ukupnom iznosu obveza tih potrošača.

 ?? FOTOLIA ?? Velik interes građana za proveddbom postupka koji je otvorio Zakon o stečaju potrošača
FOTOLIA Velik interes građana za proveddbom postupka koji je otvorio Zakon o stečaju potrošača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia