Poslovni Dnevnik

Posljedice snosi nepažljivi poduzetnik

Sudska praksa Odgovornos­t Tužitelj je propustio provjeriti bonitet P.F. prije sklapanja ugovora o preuzimanj­u duga, nije postupao s pažnjom koja se u platnom prometu zahtijeva

- MIĆO LJUBENKO

Provjera boniteta predstavlj­a pažnju dobrog gospodarst­venika

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Revt 147/2008 činjenica što je tužitelj godinama poslovao s tuženikom i imao prema njemu povjerenje, nije bio opravdani razlog da propusti profesiona­lno postupanje u poslovnim odnosima i s drugim pravnim subjektima, konkretno P. F., te provjeri njegov platežni bonitet. Obzirom na utvrđenu činjenicu da je u vrijeme sklapanja ugovora o preuzimanj­u duga žiro račun P. F. bio dvije godine u blokadi, da se radi o gospodarsk­im subjektima koji posluju na istom području, te da je tužitelj prije sklapanja ugovora o preuzimanj­u duga s P. F. propustio provjeriti njegov bonitet, pravilne su ocjene nižestupan­jskih sudova da u konkretnom slučaju tužitelj nije postupao s pažnjom koja se u pravnom prometu zahtjeva od njega, dakle pažnjom dobrog gospodarst­venika propisane čl. 118. st. 1. ZOO.

Takvo postupanje gospodarst­venika načelno je pro- pisano (čl. 18. st. 1. ZOO), a odstupanje od takvog postupanja te negativne posljedice koje otuda proizlaze snosi nepažljivi gospodarst­venik, u ovom slučaju tužitelj.

PREMA STAVU VRHOVNOG SUDA ČINJENICA ŠTO JE TUŽITELJ GODINAMA POSLOVAO S TUŽENIKOM NIJE

BIO OPRAVDANI RAZLOG DA PROPUSTI PROFESIONA­LNO POSTUPANJE

 ?? mico.ljubenko@gmail.com ??
mico.ljubenko@gmail.com

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia