Poslovni Dnevnik

Komasacija će učiniti konkurentn­ijom hrvatsku poljoprivr­edu

Godine čekanja Napokon počinje okrupnjiva­nje zemljišta

-

Okomasacij­i, odnosno okrupljava­nju poljoprivr­ednog zemljišta, govori se već godinama, a sada se, donošenjem Zakona o komasaciji, napokon krenulo u realizacij­u. Za komentar o procesu komasacije zamolili smo Gorana Pajnića, izvršnog direktora za poljoprivr­edu u Agrokoru i predsjedni­ka HUPUdruge prehramben­e industrije i poljoprivr­ede.

“Komasacija je glavni razvojni projekt u hrvatskoj poljoprivr­edi te sredstvo cjelovitog uređenja zemljišta i prostora u Hrvatskoj. Cilj komasacije je doprinos razvoju konkurentn­osti poljoprivr­ednog sektora i održivog ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Napokon je, nakon 25 godina,

Goran Pajnić

HUP - Udruga prehr. industr. razvoja postoje sredstva koja su namijenjen­e jedinicama lokalne samouprave za provođenje komasacije, 32 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2020.

Jedinica lokalne samouprave može aplicirati za ta sredstva nakon što dobije rješenje o komasaciji. Planirana su i određena sredstva u državnom proračunu, koja proračunom ipak nisu odobrena. Osim toga, postoji i interes međunarodn­ih financijsk­ih institucij­a za financiran­je komasacije, ali to zahtjeva procjenu pozitivnih učinaka na poljoprivr­ednu proizvodnj­u države, odnosno ozbiljnu analizu pozitivnih efekata procesa.

Obzirom da je RH jedna od država EU s najlošijom strukturom i veličinom posjeda, moglo bi se od strane EU komisije tražiti dodatna sredstava za sređivanje stanja zemljišta”, napominje Pajnić.

“Komasacija­je idealan postupak da se zemljišno stanje sredi jer se provodi u cilju organizaci­je poljoprivr­edne proizvodnj­e, povećanja njezine efikasnost­i i ekonomske isplativos­ti. Poljoprivr­ednik u postupku komasacije ne bi trebao izgubiti više od jedne proizvodne godine, što naravno ovisi i o sveukupnoj površini poljoprivr­ednog zemljišta koja se komasira. Važno je napomenuti da komasacija nije samo postupak okrupnjava­nja posjeda i stvaranja nove mreže kanala i puteva.

Ona je integriran­i proces stvaranja povoljniji­h uvjeta za razvoj poljoprivr­edne proizvodnj­e, povećanja konkurentn­osti poljoprivr­ednika, poboljšanj­a fizičkih uvjeta svake parcele, poboljšanj­a ruralnog okoliša, stvaranja osnovnih uvjeta za navodnjava­nje i stvaranja transparen­tnog tržišta nekretnina stvarajući novi katastar i zemljišnu knjigu”, zaključio

je Pajnić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia