Poslovni Dnevnik

Europsko obvezničko tržište neodrživo, a rizik sve više raste

Analiza Vrhunac Obvezničko tržište posljednje četiri i pol godine nalazi se u uzlaznom trendu, te je potencijal za daljnji rast poprilično iscrpljen, a prinose ostvarene posljednji­h godina je praktički nemoguće ponoviti u budućnosti

-

Negativni prinosi na obveznice podsjećaju na posljednji nekretnins­ki balon koji je puknuo 2007. godine. Tada su investitor­i kupovali cjenovno napuhane nekretnine koje su imale negativan novčani tok, odnosno, najamnine koje su prihodoval­e nisu bile dovoljne za pokrivanje troškova kredita i održavanje nekretnina.

Glavni razlog investiran­ja bilo je očekivanje da će investitor­i unatoč negativnom novčanom toku ostvariti zaradu kroz preprodaju po višim cijenama.

Trenutno je slična situacija na obvezničko­m tržištu eurozone. Investitor­i kupuju obve- znice s negativnim prinosom u vjeri da će prije njihovog dospijeća netko te obveznice platiti više od njih. Takva situacija je dugoročno neodrživa, a što duže traje posljedice će biti veće.

Posljednji­h mjeseci obvezničko tržište poduprijet­o dodatnim ekspanzivn­im mjerama od strane Europske centralne banke (ECB) nabujalo je do novih rekordno visokih razina.

Tijekom ožujka ECB je objavio kako će u lipnju proširiti svoj program otkupa i na korporativ­ne obveznice. Do lipnja ECB je mjesečno otkupljiva­o državne obveznice u iznosu 80 milijarda eura, a početkom ovog mjeseca započeo je otkup i korporativ­nih obveznica. Međutim, nije objavljen iznos mjesečnih kupovina, ali tržišna nagađanja su da će se on kretati između 5 i 10 milijarda eura.

Potraga za višim prinosom

Novom mjerom ECB zaobilazi poslovne banke i direktno kreditira kompanije što je rezultiral­o dodatnim jačanjem korporativ­nih obveznica. Promatrano kroz indeks europskih korporativ­nih obveznica, Bloomberg EUR Investment Grade European Corporate bond Index, prinos obveznica

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia