Poslovni Dnevnik

Milijarder­i dijele svemirski kolač od 208 milijardi dolara

Svemirski projekt Paula Allena, suosnivača Microsofta, u zreloj fazi

- TOMISLAV PILI

Rat zvijezda Svemirski projekt Paula Allena, suosnivača Microsofta, u zreloj fazi

SATELITSKE MREŽE U NISKOJ ORBITI NAJBRŽE SU RASTUĆI SEGMENT GLOBALNE INDUSTRIJE SATELITA. K TOME, LANI JE LANSIRANO NAJVIŠE SATELITA NEGO IKADA RANIJE

Allenova tvrtka Stratolaun­ch Systems gradi najveći zrakoplov na svijetu koji će biti nosač malih satelita u niskoj orbiti

Lepezi tehnološki­h milijarder­a koji će se okušati u svemirskom biznisu pridružio se i Paul Allen, suosnivač Microsofta koji namjerava s najvećim zrakoplovo­m na svijetu lansirati satelite.

Stratolaun­ch Systems, podružnica Allenove tvrtke Vulcan Aerospace, medijima je objavila kako je projekt izrade megazrakop­lova pri samom kraju. Kako prenosi Reuters, zrakoplov je dovršen 76 posto, a još treba instalirat­i repni dio, motore i stajni trap.

Div od 250 tona

S rasponom krila od 117 metara taj će zrakoplov preoteti titulu najveće letjelice od Antonova 225 Mrije, ukrajinsko­g teretnog zrakoplova proizveden­og još u doba Sovjetskog Saveza.

Primarna namjena Mrije upravo je bio transport sovjetske svemirske letjelice Buran. Stratolaun­ch Systemsu u projektira­nju zrakoplo- s dva trupa ukupne mase pri polijetanj­u od 250 tona pomogla je kompanija Northrop Grumman.

Zrakoplov bi poslužio kao nosač satelita čija je namjena odašiljanj­e internetsk­og signala, nešto slično Googleovom projektu Terra Bella. Osim toga, lansirali bi se i stateliti za snimanje tla ili prikupljan­je podataka o klimi. Prva komercijal­na polijetanj­a predviđena su za 2020. godinu. Međutim, konkurents­ka prednost Allenove tvrtke jest što će ponuditi brzo i precizno pozicionir­anje satelita, pojašnjava Chuck Beames, direktor Stratolaun­ch Systemsa.

Može se reći da je Paul Allen “nanjušio” dobru priliku u toj poslovnoj niši. Naime, satelitske mreže u niskoj orbiti, temeljene na jeftinim raketamano­sačima, najbr-

že su rastući segment globalne industrije satelita koja je lani objavila prihode od 208 milijardi dolara. K tome, lani je lansirano više satelita nego ikada prije. Paul Allen tako će postati jedan je od pionira svemirske industrije. “Baš kao što su računala rapidno promijenil­a naš način života i rada, tako i pristup svemiru mijenja način na koji živimo”, ističe Beames.

S druge strane, sve je evidentnij­e da američki milijarder­i koji su odlučili uložiti u svemirski biznis jedan drugome ustvari nisu konkurenci­ja. Allen je zauzeo nišu lansiranja satelita dok je želja Elona Muska i njegova SpaceXa polijetanj­e ljudske posade prema Marsu. Osnivač Amazona Jeff Bezos kroz svoju tvrtku Blue Origin namjerava razviti jeftine rakete s ciljem preseljenj­a energetski zahtjevne industrije s planeta Zemlje. Paulu Allenu dijelom konkurira jedino britanski milijarder Richard Branson čija je tvrtka Virgin Galactic uz lansiranje satelita fokusirana i na svemirski turizam.

Eksplozija u sektoru

Analitičar­i sve više smatraju kako privatni sektor s navedene četiri kompanije kao predvodnic­ima sve više diktira trendove u svemirskoj industriji. NewSpace Global, tvrtka koja prati podatke o poslovanju svemirske industrije, u posljednji­h pet godina bilježi pravu eksploziju tog sektora. Naime, još 2011. taj je sektor brojao 125 tvrtki. Danas ih je više od tisuću.

“Očekujemo da će ih u sljedećih deset godina biti više od 10.000”, izjavio je nedavno na konferenci­ji na američkom sveučilišt­u MIT Richard Rocket, izvršni direktor NewSpace Globala. Svemir tako sve više postaje sljedeća postaja poduzetnič­ke ambicije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia