Poslovni Dnevnik

Petina udjela u Rosnjeftu ide Kini i Indiji

Rusija od prodaje dijela naftne kompanije očekuje 11 milijardi dolara

-

Rusija planira prodati gotovo petinu udjela u jednom od državnih dragulja, naftnoj kompaniji Rosnjeft, a kupci bi se trebali naći u Kini i Indiji. Prema navodima Bloomberga koji se poziva na upućene izvore bliske Kremlju, ruska riznica od prodaje udjela u Rosnjeftu očekuje 11 milijardi dolara. To bi bio rekordan prihod od privatizac­ije.

Kina i Indija javno su iskazali interes za kupnju udjela čime bi učvrstili svoju poziciju među partnerima najvena ćeg svjetskog izvoznika energije. “Mi nismo rivali”, izjavio je prošloga tjedna indijski ministar energetike Dharmendra Pradhan na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Ruski ministar gospodarst­va Aleksej Uljukajev očekuje da bi prodaja mogla biti dovršena ove godine.

Dovođenje dvije vodeće azijske ekonomije u Rosnjeft donijet će prijeko potreban novac za krpanje ruskog proračunsk­og deficita. Inače, Rosnjeft je najveća svjetska naftva kompanija po proizvodnj­i, a do tog je statusa došla zahvaljuju­ći i kineskom kapitalu. U proteklih 10 godina Kina je toj kompaniji, ali i ostalim ruskim naftašima plasirala približno 100 milijardi dolara kredita čime su financiran­e akvizicije i investicij­e. Važnost kineskog i indijskog tržišta za Rusiju nije potrebno posebno naglašavat­i. Prema predviđanj­ima Međunarodn­e agencije za energiju, do 2040. Indija će dnevno trošiti šest milijuna barela, a Kina 4,8 milijuna barela.

 ?? REUTERS ?? Igor Sečin, izvršni direktor Rosnjefta
REUTERS Igor Sečin, izvršni direktor Rosnjefta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia