‘Ne za­bri­nja­va nas Brexit već po­li­ti­ka use­lja­va­nja’

Od­lu­ka o EU Mla­di hr­vat­ski po­du­zet­ni­ci u Lon­do­nu u iš­če­ki­va­nju re­fe­ren­du­ma o iz­la­sku iz EU

Poslovni Dnevnik - - FRONT PAGE - BERNARD IVEZIĆ bernard.ive­zic@pos­lov­ni.hr

Bi­li smo u Lon­do­nu i is­tra­ži­li što ra­di no­va hr­vat­ska emi­gra­ci­ja u je­ku ras­pra­ve o Brexi­tu

Mla­di hr­vat­ski po­du­zet­ni­ci ne stra­hu­ju od Brexi­ta. Ne­po­sred­no pri­je re­fe­ren­du­ma o os­tan­svi­jet ku ili iz­la­sku Ve­li­ke Bri­ta­ni­je iz Eu­rop­ske uni­je, o ko­jem ži­te­lji En­gle­ske, Wa­le­sa, Škot­ske, Sje­ver­ne Ir­ske i Gi­bral­ta­ra od­lu­ču­ju da­nas, bi­li smo u Lon­do­nu i raz­go­va­ra­li s pri­pad­ni­ci­ma no­ve hr­vat­ske emi­gra­ci­je. Uz fun­tu, upra­vo je use­lja­va­nje glav­na te­ma na ko­joj se oče­ku­je da će bri­tan­ski bi­ra­či pre­lo­mi­ti: za ili pro­tiv EU.

No­va hr­vat­ska emi­gra­ci­ja, ko­ja ima pra­vo bi­ra­ti gra­do­na­čel­ni­ka Lon­do­na, ali ne i od­lu- či­va­ti o Brexi­tu, odu­da­ra od sli­ke ne­ka­daš­njih gas­tar­baj­te­ra. Odre­da je ri­ječ o lju­di­ma ko­ji su bi­li us­pješ­ni po­du­zet­ni­ci u Hr­vat­skoj ili pak gra­di­li ka­ri­je­re u pri­vat­nom sek­to­ru, a da­nas ra­zvi­ja­ju biz­ni­se i stva­ra­ju rad­na mjes­ta na Oto­ku ili ta­mo po­ma­žu ra­zvoj po­du­zet­niš­tva.

Za raz­li­ku od svo­jih po­du­zet­nič­kih pan­da­na u Hr­vat­skoj, oni o po­li­ti­ci pa ta­ko i Brexi­tu pri­ča­ju vr­lo ma­lo. Stav im je u pra­vi­lu iden­ti­čan: vo­lje­li bi da Uje­di­nje­no kra­ljev­s­tvo os­ta­ne dio EU.

Ma­ri­ja But­ko­vić, kon­zul­tan­ti­ca za di­gi­tal­ni mar­ke­ting, IoT i su­os­ni­va­či­ca Ki­she, pr­vog hr­vat­skog pa­met­nog ki­šo­bra­na, ka­že da Kra­ljev­s­tvo i sa­da pri­lič­no čvr­sto kon­tro­li­ra use­lja­va­nje. Hr­va­ti­ma i da­lje tre­ba­ju rad­ne do­zvo­le. “No, 80 pos­to bri­tan­skog gos­po­dar­stva či­ne us­lu­ge ko­je se iz­vo­ze i čla­ni­ca­ma EU”, ka­že But­ko­vić.

Za­to je Lon­don, za raz­li­ku od ru­ral­nih dje­lo­va Ve­li­ke Bri­ta­ni­je, sklon os­tan­ku u Uni­ji. Ma­ri­ja But­ko­vić na­vo­di da je pi­ta­nje ko­li­ko bi bri­tan­skog iz­vo­za u EU op­s­ta­lo u slu­ča­ju od­lu­ke o iz­la­sku. Služ­be­na bri­tan­ska sta­tis­ti­ka po­ka­zu­je da su la­ni na ti­su­ću sta­nov­ni­ka tek njih 1,34 iz EU, uklju­ču­ju­ći Hr­vat­sku, doš­li ži­vje­ti u Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju te do­dat­nih 1,2 iz os­ta­lih dje­lo­va svi­je­ta.

Što­vi­še, pre­ma po­da­ci­ma hr­vat­skog Dr­žav­nog za­vo­da za sta­tis­ti­ku, Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja je jed­na od ri­jet­kih dr­ža­va iz ko­je se lju­di se­le da bi ži­vje­li u Hr­vat­skoj, i ta­ko već go­di­na­ma. U 2014. go­di­ni 28 Hr­va­ta je otiš­lo ži­vje­ti na Otok, a u Hr­vat­sku su se is­to­dob­no use­li­la 122 Bri­tan­ca.

Je­dan od raz­lo­ga je što je Lon­don, a po­sred­no i Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja, iz­nimn skup za ži­vot. Bo­ga­ti se Bri­tan­ci, ba­rem u me­tro­po­li, da­nas ba­ve ili ne­kret­ni­na­ma ili fin­tec­hom, od­nos­no star­tu­pi­ma ko­ji uno­se ino­va­ci­je u fi­nan­cij­sku in­dus­tri­ju. Je­dan ta­kav star­tup je hr­vat­ski star­tup Agen­tCASH. Nje­gov po­kre­tač Sa­ša Ša­ru­nić tre­nu­tač­no u Lon­do­nu uz sve­srd­nu po­moć Bar­clays Ac­ce­le­ra­to­ra bru­si i pri­pre­ma Agen­tCASH za ši­re­nje. “Pri­li­ke za po­sao ov­dje su vr­lo ve­li­ke, a ako se do­go­di da Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja od­lu­či iz­a­ći iz Uni­je, biz­ni­si će već na­ći na­či­na ka­ko se s ti­me no­si­ti”, ka­že Ša­ru­nić.

Slič­no tvr­di i Ma­ti­ja Žulj, os­ni­vač Agri­vi­ja, hr­vat­sko­ga po­ljo­pri­vred­nog star­tu­pa, ko­ji je zbog inves­ti­to­ra re­gis­tri­ran u Lon­do­nu. “Do­đe li do od­lu­ke o iz­la­sku iz Uni­je, vje­ru­jem da će os­ta­ti po­seb­ni gos­po­dar­ski od­no­si iz­me­đu EU i Ve­li­ke Bri­ta­ni­je, jer ni­ko­me ni­je u in­te­re­su da bu­de druk­či­je”, ka­že Žulj, ko­ji oče­ku­je da bi even­tu­al­no mo­glo do­ći do ne­kih ma­njih po­rez­nih raz­li­ka.

Pre­ma bri­tan­skoj sta­tis­ti­ci, Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja 2014. je u Uni­ju iz­vez­la ro­be i us­lu­ga za 513 mi­li­jar­di fun­ti, što je 75 pos­to nje­zi­na BDPa. Pre­ma po­da­ci­ma HGK, Hr­vat­skoj je Kra­ljev­s­tvo 11. naj­važ­ni­ji tr­go­vin­ski part­ner, ali s udje­lom od 1,8 pos­to u iz­vo­zu i 1,38 pos­to u uvo­zu. Uku­pan hr­vat­ski iz­voz u Uje­di­nje­no Kralj­stvo u 2015. go­di­ni je bio 204,4 mi­li­ju­na eura, a uvoz 208,6 mi­li­ju­na eura. “Ključ­ni pro­izvo­di ko­je je Hr­vat­ska la­ni pro­da­va­la u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji su bro­do- vi­s­vje­ti­oni­ci, va­tro­gas­na plo­vi­la, li­je­ko­vi, ko­tlo­vi, iz­o­li­ra­na ži­ca, dok u uvo­zu pred­nja­če osob­ni auto­mo­bi­li i os­ta­la mo­tor­na vo­zi­la te li­je­ko­vi i te­le­fon­ski apa­ra­ti”, po­ru­ču­ju iz HGK.

Ma­ri­ja But­ko­vić iz Ki­she sma­tra da bi naj­vi­še odd even­tu­al­nog uda­lja­va­njaa Lon­do­na od Uni­je mo­ga­oo pro­fi­ti­ra­ti Du­blin. “Ir­ska bi mo­gla bi­ti do­bit­nik, jer bi ta­da aok os­ta­la je­di­na zem­lja u Uni­ji u ko­joj je en­gle­ski do­mi­nan­tan, a la­ko­ća pos­lo­va­nja i sto­pa po­re­za na do­bit su im go­to­vo ide­al­ni za pos­lo­va­nje”, po­jaš­nja­va But­ko­vić. Hr­vo­je Pr­pić, ko­ji je u Lon­don pre­ba­cio svoj star­tup Tril­le­ni­um, u ko­ji je pre­ko crowdi­nves­ting plat­for­me Se­edr­sa ulo­žio ve­lik broj Hr­va­ta, ka­že da bi even­tu­ala­na od­lu­ka o iz­la­sku pri­ču, ma­lo ali za­kom­pli­ci­ra­la­ne bbi Bri­ta­ni­ju uči­ni­la ne­atrak­tiv­nom tr­ne­atrak­tiv­nom za ra­zvoj biz­ni­sa. zn­biz­ni­sa. “Po­gle­dao bih dru­ge opop­ci­je po­put Ir­ske ili Es­to­ni­je, niEs­to­ni­je, ali ne nuž­no, re­ci­mo, i NNje­mač­ke, jer Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja nijBri­ta­ni­ja ima mno­go jed­nos­tav­ni­je nij­jed­nos­tav­ni­je pro­pi­se od Nje­mač­ke”, ka­ka­že Pr­pić. Ma­ri­ja But­ko­vić na­vo­di da se ipak u Lon­do­nu dos­ta pit­pi­ta­ju što bi se mo­glo do­go­di­ti dit­do­go­di­ti s fun­tom. Ona je uvje­re­na na­uvje­re­na dda bi fun­ta os­la­bje­la. Slič­no noSlič­no je bri­tan­skim gla­sa­či­ma por­po­ru­čio i Ge­org So­ros, ko­ji je

1992., kad je Bri­ta­ni­ja od­lu­či­la iz­a­ći iz Eu­rop­skog te­čaj­nog me­ha­niz­ma, na de­val­va­ci­ji fun­te od 15 pos­to u jed­nom da­nu za­ra­dio mi­li­jar­du do­la­ra.

No­va hr­vat­ska emi­gra­ci­ja po­put Mar­ka Sr­ša­na iz Tec­h­s­tar­sa, Mar­ti­ne Mo­li­na­ri iz Ma­ni­fes­ta i Bar­ba­re Pe­rić iz Tec­hCityUKa ži­vi u Lon­do­nu u in­ter­na­ci­onal­nom okru­že­nju i ni­je to­li­ko uklju­če­na u pri­če o Brexi­tu. Pri­mjer tak­vog ži­vo­ta je naj­ve­ća hr­vat­ska sof­tver­ska tvrt­ka In­fo­bip, za ko­ju u Lon­do­nu, kao je­dan od dva glav­na čo­vje­ka, ra­di Bri­ta­nac Ke­vin Britt. “Li­je­po je ra­di­ti za tvrt­ku ko­ja tra­ži ta­len­te i po­ka­zu­je to­li­ko lo­jal­nos­ti i po­vje­re­nja, bez ob­zi­ra na to što je Hr­vat­ska ov­dje pri­mar­no tu­ris­tič­ka des­ti­na­ci­ja”, za­klju­ču­je Britt.

BERNARD IVEZIĆ

Ma­ri­ja But­ko­vić (Ki­sha), Sa­ša Ša­ru­nić (Agen­tCASH), Mar­ko Sr­šan (Tec­h­s­tars), Bar­ba­ra Pe­rić (Tec­hCityUK)

B. IVEZIĆ

Aleš Živ­ko­vić, For­m­di­git

B. IVEZIĆ

Ke­vin Britt, In­fo­bip

RYANAIR

Šef Rya­na­ira Mic­ha­el O'Le­ary agi­ti­ra za os­ta­nak u EU

Mar­ti­na Mo­li­na­rI, Ma­ni­fest

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.