Poslovni Dnevnik

Facebook se stalno mijenja, ali je i dalje prava tiskara novca

- TOMISLAV PILI

Facebook je još jednom pokazao i dokazao kako velika kompanija može biti inovativna, gotovo je jednoglasn­a ocjena analitičar­a nakon što je vodeća svjetska društvena mreža s poslovnim rezultatim­a opet nadmašila očekivanja. Naime, Facebook je sve manje samo društvena mreža i pretvara se u medijsku kompaniju, diva mobilnog oglašavanj­a te golemu platformu za slanje kratkih poruka. U budućnosti Facebook vjerojatno neće biti ni to, već predvodnik u virtualnoj stvarnosti.

Tiskara novca

No, jedno se ne mijenja kompanija je i dalje ostala prava tiskara novca. To se potvrdilo i u izvješću za drugo tromjesečj­e. Facebook je u proteklom tromjesečj­u ostvario prihode od 6,44 milijarde dolara, 59 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit gotovo utrostruče­na, zahvaljuju­ći snažnom rastu oglašavanj­a. Dobit kompanije dosegnula je 2,05 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečj­u iznosila 715 milijuna. Pritom su prihodi od oglašavanj­a, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 63 posto, na 6,24 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanj­a na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 84 posto ukupnih prihoda od oglašavanj­a, dok su prije godinu dana iznosili 76 posto. Prosječan prihod po korisniku, a njih je 1,71 milijardi, popeo se na 3,82 dolara, mnogo više od 3,32 dolara u prethodnom kvartalu.

“Naša zajednica i poslovanje zabilježil­i su još jedan dobar kvartal. Posebno smo zadovoljni našim napretkom u video području jer se krećemo prema svijetu u kojemu će video biti u središtu svih naših usluga”, poručio je u priopćenju osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. “Facebook je pokazao da i golema kompanija može biti inovativna. Ta se tvrtka vrlo brzo prebacila sa stolnih na mobilne uređaje. A taj se problem najviše isticao prije nekoliko godina i javne ponude dionica”, kaže za Reuters Patrick Moorhead, analitičar u tvrtki Moor Insight & Strategy. Može se reći da je Facebook jedan od pobjednika tranzicije oglašavanj­a s tradiciona­lnih na nove medije. Oglašivači preusmjeru­ju novac iz televizijs­kog u oglašavanj­e na web i mobilnim platformam­a, a Facebook je jedna od tvrtki koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurenci­jom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevn­o privlače milijune posjetitel­ja.

“Jedan od pet dolara utrošenih na mobilno oglašavanj­e svaki dan odlazi Facebooku”, izjavio je za Bloomberg Eric Franchi, suosnivač tvrtke za

 ??  ?? Prihodi od mobilnog oglašavanj­a sada čine 84 posto ukupnih prihoda
Prihodi od mobilnog oglašavanj­a sada čine 84 posto ukupnih prihoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia