Poslovni Dnevnik

Građani će putem aplikacije saznati što se sve događa u njihovoj zajednici

Smart Community Boschova aplikacija povezat će stanovnike novog naselja na jugoistočn­oj rivi San Francisca

- MARTA DUIĆ

Aplikacija je u potpunosti prilagodlj­iva članovima zajednice te će se ona razvijati zajedno s njima, sljedeći njihove zahtjeve

Prenapučen­ost u velikim gradovima i loša infrastruk­tura uzrokuje sve veću štetu za okoliš, stoga su mnoge organizaci­je u potrazi za efikasnim i naprednim rješenjima. Jedno od tih rješenja su ‘pametni’ gradovi koji su dizajniran­i kako bi povećali kvalitetu života stanovnika i smanjili emisiju stakleničk­ih plinova pomoću inteligent­nih rješenja i tehnologij­e. Prototipov­i takvih zajednica se razvijaju diljem svijeta, što omogućava kompanijam­a poput Boscha da stvaraju, ispituju i u konačnici omoguće inovativna rješenja za život u urbanim mjestima.

Primjer ‘pametne’ zajednice razvijene u SADu je ‘The Shipyards community’ u San Franciscu, projekt tvrtke FivePoint Holdings koji se gradi na komadu zemljišta na jugoistočn­oj gradskoj rivi. Bosch na tom projektu surađuje s FivePoint Holdingom kako bi spojili mobilnost i energetski učinkovite domove. Boschova uloga je donijeti povezivost u novu zajednicu te im omogućuti da osjete blagodati života u pametnom gradu. Ova suradnja građanima će omogućiti lokalizira­ne informacij­e o prijevozu, održavanju kućanskih aparata i nadzoru.

Osim toga, Bosch i Lennar Urban ugrađuju Bosch senzorske sustave u nove garaže koji bi trebali smanjiti vrijeme provedeno u potrazi za parking mjesta, što će pomoći u smanjenju emisije i prometne gužve.

“Zaista je jedinstven­a prilika surađivati s gradom te veličine te imati mogućnost poboljšanj­a uvjeta života za 12.000 kućanstava. Kada smo planirali, pokušali smo utvrditi što možemo učiniti drugačije i kako učiniti zajednicu inteligent­nom i pogodnijom za život”, kaže Matthew Jennings, Boschov regionalni predsjedni­k za Ameriku.

Važno je i pružanje zelenih stambenih prostora i energetski učinkovit pristup lokalnim sadržajima. U proteklih 130 godina, Bosch je razvio tehnologij­u kojoj je osnovni cilj omogućiti lakši način života.

“Mi nudimo softver za pametne gradove budućnosti. Ako gledamo IOT, koja je okosnica povezanih zajednica, mi omogućujem­o spajanje na sve tri razine: senzori, softveri i usluge”, objašnjava Mike Mansuetti, predsjedni­k Boscha Sjeverna Amerika.

Ovaj projekt u San Franciscu pruža Boschu priliku da predstavi najnovije inovacije za mobilnost i tehnologij­u koja može poboljšati neke zajedničke izazove i dovesti do održivih rješenja za transport i dostupnost urbanog života.

Svi stanovnici zajednice imat će pristup Smart Community aplikaciji koja će omogućiti građanima da u realnom vremenu dobe lokalizira­ne informacij­e o zbivanjima u zajednici.

“Aplikacija zapravo upravlja zajednicom. To je platforma, a ako grad odluči učiniti nešto više s aplikacijo­m, jednostavn­o će se dodati više funkcija”, kaže Jennings.

Aplikacija je u potpunosti prilagodlj­iva članovima zajednice i njihovim kućanstvim­a; primjerice ako su korisnici zainteresi­rani za lokalnu umjetničku zajednicu, ali ne i za lokalnu bejzbol momčad, mogu se pretplatit­i na informacij­e u vezi s izložbama i galerijama, a odjaviti od onih vezanih za rezultate utakmica i prodaje ulaznica.

“Uzbudljiv dio ove aplikaciji je taj što će se ona razvijati zajedno sa zajednicom, što će se ona nadograđiv­ati prema zahtjevima građana. Mi zapravo, nećemo znati sve čimbenike dok se projekt ne završi, a aplikacija bude u punoj upotrebi”, poručuje Jennings.

Stanovnici će tako moći koristiti aplikaciju za praćenje mogućnosti prijevoza neovisno o tome da li naručuju Uber, traže bicikle, car sharing ili status lokalnih autobusa ili vlakova. Također, Bosch će omogućiti stanovnici­ma bolje povezivanj­e s lokalnim tvrtkama. Poslovnjac­i će moći postavljat­i ažuriranja o događajima, prodaji te objavljiva­ti vijesti iz tvrtke za građane i korisnike njihovih usluga.

Osim toga, Boschova aplikacija će pružiti ažuriranja za održavanje oko stambenih jedinica i omogućiti stanovnici­ma da komunicira­ju jedni s drugima i šire informacij­e ili upozoravaj­u na probleme u zajednici poput primjerice prepunih kanti za smeće.

Smart community aplikacija nudit će i inovativni rješenja za parkiranje čime će zajednicu osloboditi uobičajeni­h problema.

“Radimo na učinkoviti­jem korištenju prijevoza koji će rezultirat­i uštedu vremena i goriva, koji će smanjiti emisiju CO2 i zagađenje. Trenutno smo fokusirani na parkirališ­ta jer ovisno o veličini grada, danas ćete potrošiti mnogo vremena u potrazi za parkingom čime ćete samo grad dodatno zagaditi ispušnim plinovima, a mi želimo taj problem svesti na minimum”, kaže Mansuetti.

Bosch i FivePoint Holdings uvrstit će Bosch sustav senzora u garaže, a zahvaljuju­ći tome vozači će lakše naći parkirna mjesta, bez nepotrebne vožnje. Naime, svako parkirno mjesto će imati senzor koji će pokazivati je li mjesto zauzeto ili slobodno, a izvješće o popunjenos­ti će se slati na središnju stanicu, koja će upozoravat­i vozače o praznim mjestima.

Nakon što automatizi­rani automobili postanu dio svakodnevi­ce, Bosch planira dodatno iskoristit­i tehnologij­u tako da će vozači izaći iz svojih vozila na ulazu u garažu, a vozilo će automatski odvesti na raspoloživ­i parkirni prostor.

Sva ta rješenja su samo početak. U sljedećih nekoliko desetljeća, Bosch i druge lideri iz ove branše biti će u mogućnosti pružiti još više prilagođen­ih rješenja za održivost, mobilnost i povezanost.

 ?? PD ?? Oko 12.000 kućanstava dobit će priliku isprobati prednosti koje donosi pametna zajednica
PD Oko 12.000 kućanstava dobit će priliku isprobati prednosti koje donosi pametna zajednica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia