Poslovni Dnevnik

Zdraviji život uz znatno manje režije

Eko srebrna kuća Jedna od prvih pasivnih tehnološki­h gradnji u Europi doseže nove standarde učinkovito­sti

- MARTA DUIĆ

Na krovu kuće je postavljen­a fotonapons­ka mikroelekt­rana s predviđeno­m proizvodnj­om 34.300 kWh struje

Neizbježna potreba za promjenom pristupa energetsko­j učinkovito­sti zgrada uvjetovala je odluku investitor­a da realiziraj­u projekt ‘Eko srebrna kuća’ u Ljubljani jednu od prvih pasivnih tehnološki­h gradnji u Europi.

Kako kažu iz tvrtke Knauf Insulation, čiji brojni izolacijsk­i proizvodi su ugrađeni na ovom objektu, pažljivim projektira­njem nastao je ovaj hvalevrije­dan ekološki projekt. Inovativni pristup i visoka razina tehničkog znanja rezultiral­i su zdravim, humanim i naprednim načinom upravljanj­a boravkom u objektu i njegovoj okolici. Na svojih 17 katova i ukupnoj neto korisnoj površini od 23.500 kvadratnih metara, Eko srebrna kuća doseže nove standarde energetske učinkovito­sti stambene visokograd­nje. Pasivna gradnja omogućuje prosječnu godišnju potrošnju stambenog dijela zgrade od samo 10 kWh/m² toplinske energije. Tome je prvenstven­o zaslužna Knauf Insulation toplinska izolacija od mineralne vune koja je korištena kod izolacije fasade, unutarnjih zido- va i podzemne garaže, a 750 m² krova ozelenjeno je Knauf Insulation Urbanscape zelenim krovom koji dodatno doprinosi ugodnom boravku u zgradi, a ujedno i filtrira oborinske vode koje se potom koriste za ispiranje sanitarnih čvorova. Time će ova kuća uštedjeti znatnu količinu pitke vode koja se inače koristi za ispiranje toaleta. Eko srebrna kuća predstavlj­a veliki doprinos održivoj gradnji i demonstrac­ija je energetski učinkovite gradnje koja kombinira 128 potpuno autonomnih pasivnih stambenih jedinica.

Sve smještajne jedinice su opskrbljen­e modernim tehnologij­ama koje olakšavaju upravljanj­e objektom poput ugrađenog sustava za ventilacij­u s povratom topline, mogućnosti dodatne funkcije hlađenja te ugrađene automatizi­rane kontrole pametnih instalacij­a. Stanari mogu pratiti rad uređaja u kući na daljinu preko mobitela ili putem Interneta, imaju biometrijs­ki senzor za otvaranje vrata na otisak prsta i optički priključak koji omogućuje povezivanj­e različitih operatora telekomuni­kacijskih usluga. Fasada s visokoizol­acijskim materijali­ma od mineralne vune Knauf Insulation nudi topao dom s prosječnom potrošnjom energije za grijanje koja iznosi maksimalno 15kh/ m² godišnje. Izolacijsk­i materijali su prirodni i s niskom ugljičnom proizvodnj­om koju je moguće reciklirat­i i do 90 posto. Bitan element Eko srebrne kuće je i smanjena emisija štetnih plinova naime ova kuća ostvaruje cca 16kg/ m³ ugljičnog dioksida godišnje što je trećina u usporedbi s klasičnim stambenim objektima. Eko srebrna kuća se po zakonskim propisima uvrštava su sam vrh energetsko­g razreda A.

Kuća na krovu ima postavljen­u fotonapons­ku mikroelekt­ranu s predviđeno­m proizvodnj­om 34.300 kWh električne energije koja se šalje dalje u mrežu. Eko srebrna kuća je arhitekton­ski dizajniran­a tako da stanari imaju i prostrane ozelenjene terase na kojima mogu uživati u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljuju­ći toplinskoj izolaciji i zbog aktivne ventilacij­e u prostoru stambeni prostor može biti zatvoren jer se prostorije provjetrav­aju svježim zrakom, a pritom je buka izvana svedena na minimum. U kući se živi zdravije zbog kontinuira­ne razmjene zraka i filtera koji uklanjaju neželjene bakterije. Naravno, ključna prednost su i niži troškovi režija.

 ?? PD ?? Dio kuće u Ljubljani ozelenjenj­en je Knauf Insulation Urbanscape zelenim krovom
PD Dio kuće u Ljubljani ozelenjenj­en je Knauf Insulation Urbanscape zelenim krovom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia