Poslovni Dnevnik

Najavljeno poskupljen­e struje Spačvu će stajati 1,8 mil. kuna

Cijena zelene energije Drvari uložili u kogeneraci­ju, ali nisu ušli u državnu kvotu za poticaje

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Dok će prosječnom kućanstvu cijena struje porasti 30-ak kuna, industriji će računi biti veći i za više milijuna kuna godišnje

Iako u Hrvatskoj često volimo isticati činjenicu da smo po razvoju obnovljivi­h izvora energije (OIE) u rangu najrazvije­nijih zemalja EUa, priča ima i svoje naličje visoku cijenu za to će plaćati građani, a posebice industrija. Visina naknade za OIE, koji kućanstva i poduzetnic­i plaćaju uz račune za struju, popela se s 3,5 lipe po kilovatu na 5,5 lipa, a očekuje se njezin rast i na 12 lipa. Zbog toga će prosječno kućanstvo imati 30ak kuna veće račune za struju dok će se troškovi industrije povećati u milijunski­m iznosima.

Konkretno, u drvnoj industriji Spačva iz Vinkovaca, koja zapošljava oko 800 radnika, račun za stuju će na godišnjoj razini porasti za procjenjen­ih 1,8 milijuna kuna. “Događa se zbilja bizarna situacija da mi u Spačvi imamo kogeneraci­ju na biomasu, u kojoj smo uposlili 200injak ljudi, koja nam je potrebna da bi zaokružili proizvodni proces s toplinskom energijom, a za koju nismo uspjeli ući u državnu kvotu OIE. S druge strane novoosnova­ne spekulativ­ne tvrtke s 10ak ljudi dobivaju milijunske poticaje za proizvodnj­u struje, a toplinsku energiju ispuštaju u zrak. Istodobno, tvrt- ke poput nas, koje zapošljava­ju stotine ljudi, rade na regionalno­m razvoju i sprečavanj­u depopulaci­je ruralnih područja, pune proračun za energetske poticaje koje dobivaju ti spekulanti”, rezigniran je Dario Puljiz, predsjedni­k Uprave Spačve. Njegov kolega Marijan Kavran iz Drvnog klastera problemati­zira čitavi sustav tarifa HEPa prema kojima oni koji troše više struje, industrija, plaća puno veću cijenu nego što je to slučaj s kućanstvim­a.

U metalurško­j tvrtki Metalac Sever iz Vrbovca, koja zapošljava 80ak ljudi, nadaju se da poskupljen­ja struje ipak neće biti. “Mi imamo ugovor s RWEom koji nam dugoročno jamči cijenu električne energije te se nadamo da nam se računi neće povećati. U ukupnim troškovima nam struja nije ključna stavka, ali bi nam poskupljen­je u svakom slučaju otežalo poslovanje”, kaže Stjepan Sever, vlasnik i direktor tvrtke.

U HGK ističu da najavljeno poskupljen­je cijene električne energije zbog povećanja naknada za obnovljive izvore energije nije neočekivan­o. Tehnologij­a proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h izvora još je uvijek nekonkuren­tna konvencion­alnim izvorima električne energije pa su potrebni poticaji. Neki kapaciteti OIE tek ulaze u upotrebu pa će potrebna količina poticaja i dalje rasti. Pitanje je koliko je već sadašnji kapacitet prihvatlji­v potrošačim­a upravo zbog očekivanog porasta cijene električne energije zbog poticanja”, kažu u HGK.

 ??  ??
 ??  ?? NAŠA KOGENERACI­JA NIJE UŠLA U KVOTU, A SPEKULANTI JESU Dario Puljiz Spačva
NAŠA KOGENERACI­JA NIJE UŠLA U KVOTU, A SPEKULANTI JESU Dario Puljiz Spačva
 ??  ?? NADAMO SE DA NAM UGOVOR JAMČI GARANTIRAN­E CIJENE STRUJE S. Sever Metalac Sever
NADAMO SE DA NAM UGOVOR JAMČI GARANTIRAN­E CIJENE STRUJE S. Sever Metalac Sever

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia