Poslovni Dnevnik

Telekom ima najveću dobit, NIS prihode, a EPS imovinu

Zdravo jezgro Na popisu sto najboljih srpskih kompanija u 2015. nalazi se i dvanaest državnih

-

Zdrava jezgra Na popisu sto najboljih srpskih kompanija u 2015. nalazi se i dvanaest državnih

Više od 70 posto kompanija na popisu od 100 najvećih koristi neizmiriva­nja obveza kao kratkoroča­n izvor financiran­ja svog poslovanja

Telekom Srbija je najprofita­bilnije kompanija u Srbiji u 2015. godini, najveće poslovne prihode ostvarila je Naftna industrija Srbije (NIS), a najveću imovinu ima Elektropri­vreda Srbije (EPS). S druge strane, najveći neto gubitak ima Farmakom iz Šapca, a najveće ukupne gubitke Srbijagas.

To su podaci Agencije za privredne registre (APR) objavljeni u publikacij­i “100 naj... privrednih društava u Srbiji u 2015.”, koja sadrži prikaz naj- boljih i najlošijih kompanija na temelju analize uspješnost­i poslovanja, financijsk­ih kapaciteta i gubitaka više od 90.400 tvrtki u Srbiji.

Visok rast Telekoma Srbija

Analiza naplate potraživan­ja od kupaca i izmirivanj­a obveza prema dobavljači­ma pokazala je da dobavljači kratkoročn­o financiraj­u velike sustave. To je moguće jer veliki sustavi ne izmiruju na vrijeme svoje obveze prema dobavljači­ma, rekla je registrato­r u Registru financijsk­ih izvještaja i boniteta APRa Ružica Stamenkovi­ć.

Prema njenim riječima, više od 70 posto kompanija na popisu od 100 zapravo koristi neizmiriva­nja obveza kao kratkoroča­n izvor financi- svog poslovanja. Jezgro srpskog gospodarst­va nalazi se upravo u najboljih 100 kompanija, koje ostvaruju trećinu ukupnih poslovnih prihoda cijelog gospodarst­va. Tih 100 prvih kompanija također ostvaruju dvije petine neto dobitka svih tvrtki u Srbiji, imaju dvije petine imovine svih tvrtki u Srbiji, vlasnici su pola kapitala cijelog gospodarst­va, sudjeluju s dvije trećine u neto gubicima srpskog gospodarst­va, a njihovi gubici čine više od po-

NAJVEĆU NETO DOBIT OSTVARIO JE TELEKOM SRBIJA, 16,3 MLRD. DINARA ILI 3,5 % UKUPNE NETO DOBITI SRPSKOG GOSPODARST­VA

lovine akumuliran­ih gubitaka gospodarst­va te zemlje.

Najveće poslovne prihode, 199,9 milijardi dinara, prošle godine ostvario je NIS, što je oko 2,3 posto poslovnih prihoda cijelog gospodarst­va. Najveću neto dobit ostvario je Telekom Srbija, 16,3 milijarde dinara, što je 3,5 posto ukupne neto dobiti srpskog gospodarst­va.

U 2015. godini Telekom Srbija zabilježio je visok rast od 18 posto, a imovina i kapital mu dopuštaju proširenje djelatnost novim kreditiran­jem, ali i financiran­jm iz vlastitih izvora.

Ta kompanija u financiran­ju koristi više od 64 posto vlastitih izvora, rekla je Stamenkovi­ć.

Oporavak Srbijagasa

Po poslovnim kapaciteti­ma, odnosno po imovini i kapitalu, najveća kompanija je EPS, kojem je 2015. pripojeno sedam velikih poduzeća koja proita, energiju i ugljen. Imovina EPSa iznosi 886,8 milijardi dinara, što je 6,9 posto ukupne imovine srpskog gospodarst­va, te ima 639,7 milijardi dinara kapitala, što je 10,5 posto ukupnog kapitala gospodarst­va.

S druge strane, akumuliran­i gubitak EPSa iznosi 103,5 milijardi dinara jer je preuzeo i gubitke sedam pripojenih poduzeća. Ipak, najveći neto gubitak ostvario je koncern Farmakom MB, koji je zabilježio

NAJVEĆI NETO GUBITAK OSTVARIO JE FARMAKOM MB, KOJI JE ZABILJEŽIO MINUS OD 58 MILIJARDI DINARA

minus od 58 milijardi dinara, što je 18 posto neto gubitka cijelog gospodarst­va, i tri puta je veći od druge kompanije na popisu gubitaša Željezare Smederevo, koja je imala neto gubitak od 17,7 milijardi dinara.

Na čelu popisa kompanija s najvećim akumuliran­im gubicima nalazi se Srbijagas sa 150,2 milijarde dinara, što iznosi 4,3 posto ukupnih gubitaka cijelog gospodarst­va.

Srbijagas je dugogodišn­ji gubitaš, ali je 2015. završio s pozitivnim rezultatom, odnosno dobiti od tri milijarde dinara, što pokazuje rast poslovnih prihoda od 11,5 posto. Gubitak u 2015. iznosi 45 milijardi dinara, što je poboljšanj­e i dolazi uglavnom od naplate prihoda i vjerovatno ekonomični­jeg poslovanja, rekla je Stamenkovi­ć.

Prema riječima Dragana Stevanović­a, državnog tajnika u Ministarst­vu gospodarst­va, učinci mjera koje je poduzela vlada Srbije mogu se vidjeti i u tome što na popisu od 100 najboljih kompanija nalazi dvanaest javnih, čiji je osnivač država Srbija.

 ?? FOTOLIA ?? Telekom Srbija za financiran­je koristi oko 64 posto vlastitih sredstava
FOTOLIA Telekom Srbija za financiran­je koristi oko 64 posto vlastitih sredstava
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia