Poslovni Dnevnik

U pet godina ugašeno više od 4000 malih trgovina

Tonu Mali kaskali, a veliki se pozicionir­ali uz suglasnost lokalne samouprave

- JOLANDA RAK ŠAJN/VL jolanda.rak.sajn@vecernji.net

U Hrvatskoj ima 6700 naselja, od čega njih 4000 nema trgovine, to je šansa za obrtničku trgovinu

Uproteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno više od 4000 trgovačkih obrta i u njima ugašeno 11 tisuća radnih mjesta. U pet godina nestao je grad veličine Pazina, a ti se negativni trendovi, kojima su kumovali nelojalna konkurenci­ja, nemogućnos­t financiran­ja i inspekcijs­ki nadzor na rubu izdržljivo­sti, nastavljaj­u, rekao je predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na 10. susretu trgovaca HOKa.

“Jeste li negdje pročitali da je Vlada zbog toga zabrinuta, da je reagiralo koje ministarst­vo ili da je lokalna samo- uprava učinila nešto da se male trgovce pozitivno diskrimini­ra i na njih ne ide džonom?”, pita Ranogajec.

A statistike su neumoljive. Predviđanj­a iz 2004. da će nakon nekoliko godina udio male trgovine sa 70% pasti na 30% potvrdila su se već 2007., kad su strani lanci nahrupili na hrvatsko tržište. “Ušli smo u tržišnu utakmicu nespremno, nedovoljno pratili trendove u trgovini, a veliki su se trgovci pozicionir­ali uz suglasnost lokalne samouprave, koja se hvalila da joj oni pune proračun, a šutjelo se o propadanju male trgovine i radnih mjesta”, rekao je predsjedni­k Ceha trgovine HOKa Mladen Malta. Nakon svega došla je i recesija te je prema podacima Ministarst­va obrta broj obrta u trgovini u proteklih godinu dana smanjen za 715 ili 6,5%, u pet godina (od kolovoza 2011. do kolovoza 2016.) za 4127 ili 28,6%, a i broj pao je 20,5%.

“Država uopće ne stimulira malu trgovinu i to je velika greška, jer time indirektno ne stimulira ni domaću proizvodnj­u, posebno proizvodnj­u hrane”, ističe Malta. S druge strane, opterećeni su ratom cijenama, koji u utakmici s velikima ne mogu izdržati na dulji rok, stalnim zakonskim promjenama... Dok oni propadaju, top 10 trgovaca u nas samo je lani uprihodova­lo 3,4 milijarde kuna više nego godinu prije.

U porastu potrošnje od 2,6% perspektiv­u imaju i mali trgovaci, pogotovo budu li udruženi, specijaliz­irani za ekološke, autohtone i slične proizvode te budu li ulagali u znanje, objekte i tehnologij­u.

“Mala trgovina turistički je adut, posebice u ruralnim prostorima, gdje živi starije stanovništ­vo. U Hrvatskoj ima 6700 naselja, od čega njih 4000 nema trgovine, to je šansa za obrtničku trgovinu”, poručio je Malta.

DRŽAVA NE STIMULIRA MALU TRGOVINU, ŠTO JE VELIKA GREŠKA M. Malta Ceh trgovine

 ?? I. G./PIX ?? U trgovačkim obrtima ugašeno je 11 tisuća radnih mjesta u pet godina
I. G./PIX U trgovačkim obrtima ugašeno je 11 tisuća radnih mjesta u pet godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia