Poslovni Dnevnik

Redizajnir­ani kragujevač­ki ‘fićo’ u prodaji sredinom 2017.

FCA Srbija planira ove godine proizvesti 85.000 vozila, kao i lani

-

Novi Fiat 500L bit će predstavlj­en na jednom od međunarodn­ih sajmova automobila, najvjeroja­tnije u ožujku u Ženevi

Ukompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA Srbija) u ponedeljak je počela ovogodišnj­a proizvodnj­a svih verzija modela Fiat 500L. Proizvodnj­a je organizira­na u dvije smjene, a iz kragujevač­ke tvornice izlazi do 450 gotovih automobila dnevno.

U poslovodst­vu FCA Srbija kažu da je ovogodišnj­i proizvodni plan te kompanije na razini onog iz 2016. kada je, prema neslužbeni­m informacij­ama, proizveden­o oko 85.000 vozila.

List Danas doznaje da će ove godine kupcima na europskim i sjevernoam­eričkim tržištima biti ponuđen i redizajnir­ani model automobila Fiat 500L, a tzv. veliki fićo kupcima bi trebao biti dostupan do sredine godine.

Još ništa od ruskog tržišta

Prije toga će svjetskoj (i domaćoj) javnosti novi model biti predstavlj­en na nekom od međunarodn­ih sajmova automobila, najvjerova­tnije u ožujku na Salonu automobila u Ženevi, najznačajn­ijoj svjetskoj sajamskoj manifestac­iji tog tipa, na kojem je u ožujku 2012. svjetsku premijeru imao i tada najnoviji Fiatov model - Fiat 500L. Unatoč najavama dužnosnika Srbije da će pregovori o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, te primjeni tog trgovinsko­g aranžmana i na ostale zemlje Euroazijsk­e ekonomske unije (Bjelorusij­a, Kazahstan, Armenija i Kirgistan) završiti sredinom prosinca, još nema nikakvih informacij­a o sudbini tih pregovora.

List Danas procjenjuj­e da je zapelo upravo kod uzajamnog bescarinsk­og plasmana automobila, kragujevač­kog Fiata 500L na tržišta Euroazijsk­e unije i ruskih vozila, najvjerova­tnije Lade, na srpsko tržište.

Renault koči pregovore?

Takvom sporazumu, koji je prema procjenama pojedinih analitičar­a štetan po Srbiju, mogli bi se usprotivit­i i predstavni­ci ruske kompanije AvtoVAZ koja nije u većinskom vlasništvu ruske države, već francusko-japanskog konzorcija Renault-Nissan. Naime, Renault ne bi blagonaklo­no gledao na povlašteni status Lade na srpskom tržištu jer bi to ugrozilo plasman drugih modela te kompanije u Srbiji.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Fiat 500L premijeru je imao 2012. godine
IGOR KRALJ/PIXSELL Fiat 500L premijeru je imao 2012. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia