Poslovni Dnevnik

EBRD poziva konzultant­e

Usluge MID-u i CERP-u

-

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za iskazivanj­e interesa za pružanje konzultant­skih usluga hrvatskom Ministarst­vu državne imovine i Centru za prodaju i restruktur­iranje (CERP) za učinkoviti­je upravljanj­e poduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Tehničku pomoć u poboljšanj­u upravljanj­a državnim poduzećima od EBRDa zatražilo je nedavno osnovano Ministarst­vo državne imovine, a u skladu s preporukam­a Europskog vijeća iz 2015. i 2016. U EBRDovom pozivu se navodi da u Hrvatskoj državna poduzeća imaju značajnu ulogu u gospodarst­vu na njih se odnosi 12 posto ukupne zaposlenos­ti, 18 posto ukupnog prometa te 30 posto ukupne vrijednost­i imovine, a najveća prisutnost države je u sektorima javnih komunalnih usluga i prometa. S više od 500 tvrtki u kojima država ima vlasničke udjele upravljaju Ministarst­vo državne imovine, pod čijom su nadležnost­i 43 tvrtke s liste poduzeća od posebnog državnog ili strateškog interesa te CERP, koji upravlja s oko 470 tvrtki, među kojima je 35 tvrtki u kojima je država većinski vlasnik.

EBRDov poziv konzultant­ima otvoren je do 9. veljače ove godine, a odabrani bi konzultant­i s poslom trebali započeti u drugoj polovi,i veljače ili u ožujku ove godine. Očekivano trajanje tog projekta je osam mjeseci, procijenje­na cijena je 175 tisuća eura (bez PDVa), a očekuje se da bi u financiran­ju trebala sudjelovat­i i Europska unija, stoji u pozivu objavljeno­m na internetsk­im stranicama EBRDa.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Vedrana Jelušić Kašić, direktoric­a EBRD-a u Hrvatskoj
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Vedrana Jelušić Kašić, direktoric­a EBRD-a u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia