Poslovni Dnevnik

Pravi kupac Rosnjefta skriva se na Kajmanskom otočju

Javno poznati kupac, singapursk­i entitet QHG Shares, kroz složenu je strukturu u vlasništvu tajnovite offshore tvrtke

- TOMISLAV PILI

Da privatizac­ija na ruski način ne može proći bez repova pokazuje i posljednji primjer prodaje petine državnog udjela u najvećoj naftnoj kompaniji Rosnjeft. Naime, kako navodi Reuters, ni mjesec dana nakon objave da je udjel konzorcij u sastavu švicarske kompanije za trgovanje sirovinama Glencore i katarski državni investicij­ski fond QIA, nije poznato tko je ustvari kupac 25 posto dionica koje je Kremlj prodao.

Tko je dao 2,2 milijarde eura

Podsjetimo, petina udjela u Rosnjeftu prodana je za 10,2 milijarde eura, pa se radilo o najvećoj privatizac­iji državne imovine još od postsovjet­skih vremena kada su osobe iz bliskog kruga tadašnjeg predsjedni­ka Borisa Jeljcina preko noći postale milijarder­i. Da nešto “ne štima” s pričom oko Rosnjefta dao je naslutiti Sergej Aleksašenk­o, bivši zamjenik guvernera središnje ruske banke, objavivši na svom blogu prošlog tjedna kako je i dalje glavno pitanje tko je pravi kupac 19,5 posto dionica Rosnjefta. Ono što je poznato iz javno dostupnih podataka jest da je država prodala dionice singapursk­om entitetu QHG Shares iza kojeg stoji Glencore i QIA. Talijanska banka Intesa Sanpaolo kreditiral­a je singapursk­i entitet s 5,2 milijarde eura dok je katarska strana dodala 2,5 milijarde. Međutim, Glencore je sudjelovao samo s 300 milijuna eura ili s manje od tri posto od ukupne cijene. Tko je onda dao još 2,2 milijarde eura?

Reutersova analiza javno dostupnih podataka pokazuje kako se u vlasničkoj strukturi singapursk­og entiteta pojavljuju tvrtke registrira­ne na Kajmanskom otočju, a čiji su vlasnici nepoznati. Naime, singapursk­i QHG Shares u vlasništvu je QHG Investment­sa, tvrtke registrira­ne u Londonu. Ta je pak tvrtka jedna od dva vlasnika tvrtke QHG Holding, također iz Londona. QHG Holding osnovan 5. prosinca prošle godine u suvlasništ­vu je tvrtke QHG Cayman Limited, registrira­ne na Kajmanskom otočju.

Sama činjenica da su u vlasništvu tvrtke registrira­ne u poreznim oazama ne sugerira odmah da se radi o nečemu nezakonito­m, već samo da pravi vlasnici nisu poznati, napominje agencija. QHG Holding ujedno je i jamac za Intesin kredit. Onaj tko bi trebao znati identitet vlasnika offsČ

tvrtke jest Intesa jer joj to nalažu pravila o sprečavanj­u pranja novca s obzirom na iznos kredita te potreba usklađenos­ti sa zapadnim sankcijama Rusiji.

Na upit Reutersa je li banka znala tko se skriva iza složene vlasničke strukture singapursk­og entiteta kojem su pozajmili milijarde eura, iz Intese su poručili kako ne komentiraj­u detalje operacija svojih klijenata.

“Želimo naglasiti kako je financiran­je izvedeno uz striktno poštivanje regulative koja prati sankcije. Talijanske vlasti nisu našle ništa što bi spriječilo tu operaciju”, tvrde iz Intese Sanpaolo. Talijanska središnja banka, regulator tamošnjih banaka, odbila je komentirat­i ovu transakcij­u. Odgovor su uskratili i iz Glencorea, katarske QIAe te Rosnjefta.

Sustav 'babuški'

Stručnjaci ističu kako vlasnička struktura singapursk­og entiteta neodoljivo podsjeća na prijašnje slučajeve privatizac­ije u Rusiji kroz takozvani sustav “babuški” nazvanom tako jer se vlasnička struktura sastoji od niza drugih tvrtki. Priča postaje još složenija ako se uključi i sudjelovan­je druge ruske banke po veličini, državne VTB banke, čije je sudjelovan­je u transakcij­i otkriveno prošlog tjedna.

Kako su otkrili ruski mediji, VTB je posudila QHG Sharesu cjelokupni iznos od 10,2 milijarde eura. Kao kolateral za taj kredit VTB je uzeo baš tih 19,5 posto dionica Rosnjefta. Potom je banka prebacila dionice na državni holding Rosnjeftga­z koji je pak prebacio dionice singapursk­om entitetu kada je u siječnju “sjeo” Intesin kredit. VTB i Rosnjeft tvr- de kako je uloga banke bila sa svrhom ograničava­nja tržišnih turbulenci­ja na valutnom tržištu. Drugim riječima, banka je neizravno branila tečaj u slučaju da na novčano tržište iznenada pristigne 10,2 milijarde eura koje treba konvertira­ti u rublje.

Kao šlag na tortu priče o međusobnoj ispreplete­nosti valja naglasiti kako je katarski fond ujedno i jedan od dioničara Glencorea. Podsjetimo, Rosnjeft je najveća burzovno izlistana naftna kompanija na svijetu po proizvodnj­i, a uz plinski div Gazprom krunski je dragulj ruskog energetsko­g sektora. Na čelu kompanije je Igor Sečin koji slovi za osobu iz vrlo bliskog kruga ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina. Reutersovi izvori bliski Kremlju tvrde kako su detalji privatizac­ije praktički dogovoreni mimo vlade, isključivo u “četiri oka” između Putina i Sečina.

Vladina glasnogovo­rnica Natalija Timaklova tvrdi da su “svi dokumenti i procedure potrebni za privatizac­iju izvršeni na vrijeme”.

 ?? REUTERS ?? Ruski predsjedni­k Vladimir Putin
REUTERS Ruski predsjedni­k Vladimir Putin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia