Poslovni Dnevnik

Europa zatražila snažnije otvaranje kineskog tržišta

S riječi na djela Predstavni­k Europske unije u Kini pozvao Peking na provođenje poruka iz govora predsjedni­ka Xi Jinpinga u Davosu

-

Europska unija pozvala je kinesku vladu na “konkretni napredak” u otvaranju kineskog tržišta nastavno na govor predsjedni­ka Xi Jinpinga prošlog tjedna na Svjetskom gospodarsk­om forumu u Davosu. “Govor je govor, a djela su djela”, izjavio je predstavni­k EU u Kini Hans Dietmar Schweisgut u srijedu u Pekingu dodavši kako bi bio “iznenađen” kada Xi ne bi proveo rečeno u djelo.

Podsjetimo, kineski se predsjedni­k u Davosu - sve- ga dva dana prije inauguraci­je Donalda Trumpa snažno založio za slobodnu trgovinu kazavši kako “samoizolac­ija nikome ne pomaže”, prenosi Reuters. Slučajno ili ne, no tijekom prošlog tjedna kineske su vlasti donijele niz novih mjera kojima je gospodarst­vo dodatno otvoreno stranim ulaganjima. Među tim mjerama izdvajaju se smanjenje ograničenj­a na ulaganja u banke u druge financijsk­e institucij­e.

No, Schweisgut smatra kako EU do sada nije vidjela “dohore voljne znake da je Kina voljna osigurati reciprocit­et u pristupu tržištu za europske kompanije”. U lipnju prošle godine predstavni­štvo Europske trgovinske komore u Kini je objavilo kako se strane kompanije u toj državi suočavaju sa sve neprijatel­jskijim okružjem. To je rezultiral­o da manje od polovice predstavni­ka europskih kompanija tvrdi da je spremno proširiti svoje poslovanje u drugoj ekonomiji svijeta. Hans Schweisgut odbacio je mogućnost trgovinsko­g rata između Kine i Amerike, izjavivši da bi to “dovelo do poraza”.

 ?? REUTERS ?? Hans Dietmar Schweisgut
REUTERS Hans Dietmar Schweisgut

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia