Pro­past po­rez­ne re­for­me do­no­si Švicarskoj pad od go­to­vo 6 pos­to

Od­lu­ka na bi­ra­li­šti­ma Švi­car­ci o bu­duć­nos­ti po­rez­nog sus­ta­va od­lu­ču­ju na re­fe­ren­du­mu

Poslovni Dnevnik - - SVIJET - TOMIUSLAV PI­LI

Za­go­vor­ni­ci re­for­me pri­bo­ja­va­ju se da bi od­bi­ja­nje na re­fe­ren­du­mu 12. ve­lja­če do­ve­lo do eg­zo­du­sa kom­pa­ni­ja

Švi­car­ci se u ve­lja­či iz­a­ći na bi­ra­li­šta ka­ko bi na re­fe­ren­du­mu od­lu­či­li o po­rez­noj re­for­mi či­je bi ne­pro­vo­đe­nje mo­glo do­ni­je­ti zna­ča­jan uda­rac gos­po­dar­stvu zbog od­la­ska kom­pa­ni­ja. Ka­ko na­vo­di Reuters, po­rez­nu re­for­mu odo­bri­la je proš­le go­di­ne vla­da u Ber­nu, ali su nje­zi­ni kri­ti­ča­ri, pr­vens­tve­no s lje­vi­ce, pri­ku­pi­li po­treb­nih 50.000 pot­pi­sa za ras­pi­si­va­nje re­fe­ren­du­ma ko­ji će se odr­ža­ti 12. ve­lja­če.

Sim­pa­ti­je pos­lov­nih kru­go­va

Re­for­mom ko­ja je 2014. do­go­vo­re­na s Eu­rop­skom uni­jom sa­daš­nji bi se po­rez­ni sus­tav ujed­na­čio i us­kla­dio sa zah­tje­vi­ma Or­ga­ni­za­ci­je za eko­nom­sku su­rad­nju i ra­zvoj (OECD). Na­ime, švi­car­ski po­rez­ni sus­tav go­di­na­ma je na uda­ru me­đu­na­rod­nih kri­ti­ka zbog po­seb­nog po­rez­nog sta­tu­sa ko­ji kan­to­ni mo­gu da­ti po­je­di­nim kom­pa­ni­ja­ma na nji­ho­vom po­dru­čju. Po­seb­ni sta­tus omo­gu­ću­je kom­pa­ni­ja­ma da pla­ća­ju po­rez na do­bit od osam pos­to do naj­vi­še 12 pos­to.

Uo­bi­ča­je­ni kan­to­nal­ni po­rez pla­ća se uz sa­vez­ni po­rez, pa se ovis­no o kan­to­nu ukup­ni po­rez na do­bit kre­će iz­me­đu 12 pos­to ko­li­ko je u Lu­zer­nu do 24 pos­to u Že­ne­vi. Pro­sječ­na sto­pa po­re­za na do­bit u Švicarskoj tre­nut­no iz­no­si 17,8 pos­to. Pre­ma vla­di­nim po­da­ci­ma, po­se­ban sta­tus uži­va­ju tvrt­ke ko­je ukup­no za­poš­lja­va­ju 150.000 Švi­ca­ra­ca i do­pri­no­se s po­lo­vi­com upla­će­nih sa­vez­nih po­re­za na do­bit.

No­vim pri­jed­lo­gom uki­nuo bi se po­seb­ni po­rez­ni sta­tus, ali bi pro­sječ­na sto­pa po­re­za pa­la na 14 pos­to. Kom­pa­ni­je bi k to­me do­bi­le i ne­ko­li­ko olak­ši­ca, kao što je olak­ši­ca na ula­ga­nja u is­tra­ži­va­nje i ra­zvoj ili olak­ši­ca na do­bit od pa­te­na­ta ra­zvi­je­nih u Švicarskoj. Po­što je Švi­car­ska dom mnoš­tva far­ma­ce­ut­skih i teh­no­lo­ških kom­pa­ni­ja, tak­va po­rez­na re­for­ma do­če­ka­na je sa sim­pa­ti­ja­ma u kor­po­ce­ut­skog ra­tiv­nim kru­go­vi­ma. “Vje­ru­je­mo da je pri­jed­log po­rez­ne re­for­me do­bro rje­še­nje za Švi­car­sku. Oče­ku­je­mo vr­lo ma­lo utje­ca­ja od te re­for­me jer će na­ša po­rez­na sto­pa os­ta­ti re­la­tiv­no sta­bil­na”, iz­ja­vio je Joe Ji­me­nez, iz­vr­š­ni di­rek­tor far­ma- di­va No­var­ti­sa. Me­đu­tim, sku­pi­na kri­ti­ča­ra ko­ju pre­dvo­di So­ci­jal­de­mo­krat­ska stran­ka, Ze­le­ni, sin­di­ka­ti i cr­k­ve­ni pred­stav­ni­ci tvr­di da će re­for­ma do­ves­ti do ni­žih po­rez­nih pri­ho­da što će na kra­ju pla­ti­ti gra­đa­ni kroz vi­še po­re­ze na do­ho­dak i ma­nji stan­dard jav­nih us­lu­ga.

Ru­pa od tri mi­li­jar­de fra­na­ka

Pre­ma nji­ho­vim iz­ra­ču­ni­ma, re­for­ma će stvo­ri­ti pro­ra­čun­sku ru­pu od tri mi­li­jar­de fra­na­ka. Sa­mo u gos­po­dar­skom sre­di­štu Züric­hu gra­đa­ni će se su­oči­ti s 14pos­tot­nim po­ve­ća­njem po­re­za na do­ho­dak ka­ko bi go­diš­nje na­dok­na­di­li 223 mi­li­ju­na fra­na­ka manj­ka.”Nit­ko ne spo­ri po­tre­bu re­for­me, ali s ovim pri­jed­lo­gom obič­ni lju­di fi­nan­ci­ra­ju ve­li­ke kom­pa­ni­je ko­je iz Švi­car­ske iz­no­se re­kord­ne di­vi­den­de”, is­ti­če zas­tup­ni­ca u par­la­men­tu Jacqu­eli­ne Ba­dran. Vla­da ne spo­ri da će re­for­ma do­ni­je­ti ni­že pri­ho­de, pa je pre­dvi­dje­la 1,1 mili­jar­du fra­na­ka do­dat­nih sred­sta­va ka­ko bi kan­to­ni­ma na­dok­na­di­la pad pro­ra­čun­skih pri­ho­da. Ako re­for­ma pad­ne na re­fe­ren­du­mu, za­go­vor­ni­ci se bo­je da bi kom­pa­ni­je mo­gle oti­ći iz Švi­car­ske. Pre­ma iz­ra­ču­nu ins­ti­tu­ta BAK Ba­sel, ako Švi­car­sku na­pus­ti 3000 naj­po­kret­lji­vi­jih kom­pa­ni­ja, to će do­ves­ti do gu­bit­ka 175.000 rad­nih mjes­ta te krat­ko­roč­nog pa­da BDPa od 5,6 pos­to.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.