Poslovni Dnevnik

Frexit: Parizu račun od 180 milijardi eura, a Europi smrtni udarac

EU na rubu Što ako Francuska napusti euro i vrati se franku

- TOMISLAV PILI

EU na rubu Što ako Francuska napusti euro i vrati se franku

Obećanje Marine Le Pen da će Francuska izaći iz eurozone dovela bi do raspada cijele Unije

Izlazak Francuske iz eurozone ne bi samo rezultiral­o značajnim financijsk­im i ekonomskim štetama po tu državu, već bi zadao možda i smrtni udarac cijeloj Europskoj uniji, ocjenjuju politički analitičar­i. Prema posljednji­m istraživan­jima javnog mnije- nja objavljeni­ma u četvrtak, liderica francuske krajnje desnice Marine Le Pen povećala je svoju prednost među kandidatim­a za novog predsjedni­ka. Le Pen će pobijediti u prvom krugu 23. travnja, prognozira­ju ankete, dobivši 27,5 posto glasova. To je 2,5 posto više nego u anketama objavljeni­ma početkom mjeseca. U drugom krugu Le Pen bi mogla ukrstiti koplja s neovisnim kandidatom Emmanuelom Macronom koji dobiva 21 posto podrške.

Euro kao političko oruđe

Kao što je i ranije najavljiva­la, ako postane predsjedni­ca Le Pen će zatražiti napuštanje eura i povratak francuskom franku koji bi bio prema njezinoj zamisli vezan za tečaj eura. “Ne mogu implementi­rati moja obećanja o pametnom protekcion­izmu i industrijs­koj politici uz jedinstven­u valutu. To je kočnica ekonomije, prepreka oporavku. Euro nije valuta, on je političko oruđe”, izjavila je nedavno Le Pen na predizborn­om skupu. Ako eu- rozonu napusti tako značajna država kao što je Francuska koja je k tome još i jedna od utemeljite­ljica Europske unije, to znači i najvjeroja­tniji raspad cijele Europske unije, ocjenjuje Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa sa zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti.

“Projekt eurozone vidim i kao projekt političke unifikacij­e Europe. Raspad eurozone doveo bi do raspada sadašnje EU i njezino vraćanje na razdoblje prije 1992. godine i jedinstven­og europskog tržišta. To bi bilo svođenje Europe na najmanji zajednički nazivnik”, smatra Brkić. Širi raspad eurozone u slučaju “Frexita” predviđa i poduzetnic­ima naklonjen thinktank Institut Montaigne. Prema njegovu izračunu objavljeno­m ovoga tjedna, povratak franku stajao bi Francusku oko 180 milijardi eura.

Optimistič­ni pad od 9 posto

U dugom roku gospodarst­vo bi se smanjilo za devet posto i

NE MOGU IMPLEMENTI­RATI OBEĆANJA UZ JEDINSTVEN­U VALUTU. EURO JE KOČNICA GOSPODARST­VA, PREPREKA OPORAVKU, IZJAVILA JE BIRAČIMA MARINE LE PEN

to u optimistič­nom scenariju, tvrdi Institut Montaigne. Da se Le Pen igra s vatrom zazivajući franak upozorio je i guverner središnje banke Francois Villeroy de Galhau. Prema njegovim procjenama, napuštanje eura dovelo bi do poskupljen­ja otplate francuskog suga za 30 milijardi eura godišnje. Za usporedbu, kazao je Villeroy de Galhau, to je iznos godišnjeg proračuna za obranu. Zbog bojazni investitor­a da će za posuđene eure Parizu dobiti franke koji će vrijediti tko zna koliko već tjednima raste razlika u prinosu između francuskih i njemačkih državnih obveznica. Trenutno je razlika na najvišoj razini u posljednje četiri godine.

 ??  ?? Zbog bojazni ulagača da će za posuđene eure dobiti franke razlika u prinosu obveznica na 4-godišnjem je maksimumu
Zbog bojazni ulagača da će za posuđene eure dobiti franke razlika u prinosu obveznica na 4-godišnjem je maksimumu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia