Poslovni Dnevnik

MOĆ ANALIZE

DATA SCIENCE I KOD NAS SVE JAČE ‘ORUŽJE’

- BERNARD IVEZIĆ

DATA SCIENCE UTJEČE NA SVE ŽIVOTNE FAZE NAŠIH PROIZVODA, KAŽE KREKOVIĆ

Gordan Kreković iz Bellabeata kaže da data science koriste u svim fazama proizvodnj­e, a važan je alat i Styriji

Na Twitteru se, zahvaljuju­ći data scienceu, tjedan dana ranije moglo vidjeti da će Agrokor pasti. Izjavio je to na konferenci­ji Data Science Economy 2017. u Zagrebu voditelj katedre za informacij­ske sustave na Visokom učilištu Algebri Goran Klepac. Pojašnjava da je tvrtke u Hrvatskoj često koriste sustav ranog upozoravan­ja interno, dok se u ovom slučaju iz analize društvenih mreža, pojašnjava, mogao dobiti poslovno vrlo koristan podatak.

Istraživan­ja o korištenju podatkovni­h znanosti (data science) u Hrvatskoj još nema. Organizato­ri konferenci­je ove su godine su stavili naglasak na primjenu strojnog učenja, big date, umjetne inteligenc­ije i drugih tehnologij­a u marketingu, trgovini, financijam­a, telekomuni­kacijama i državnoj upravi. Popis industrija u kojima se koriste ove tehnologij­e mnogo je širi.

Gordan Kreković, voditelj data tima u Bellabeatu kaže da data science koriste u svim fazama proizvodnj­e. Bellabeat je u dvije i pol godine prodao više od 700 tisuća IoT uređaja Leafa i Shella, a radi na pametnoj boci za piće Springu te zdravstven­oj aplikaciji koja koristi umjetnu inteligenc­iju Airi.

“Data science utječe na sve životne faze naših proizvoda, on će nam omogućiti da iz hardverske se pretvorimo u data driven kompaniju, ali rad na njemu ne vodi uvijek u instant primjenu već nam pomaže da dođemo i do novih spoznaja”, kaže Kreković.

Marko Velić, voditelj Data Science odjela Styrije kaže da najveći medijski izdavač u Hrvatskoj koristi podatkovne znanosti kako bi se borio protiv svoje najveće konkurenci­je: Facebooka i Googlea. Navodi da Facebook u SADu otima izdavačima 80 posto tržišta.

“Facebook je za medijsku industriju postao ono što je Uber za taksiste, ali naše je pravo raditi na našim tekstovima, fotografij­ama i drugom sadržaju te kroz data science raditi na relevantno­m prikazivan­ju oglasa i personaliz­aciji medijskih izdanja”, pojašnjava Velić čiji tim radi i za vanjske naručitelj­e u Njemačkoj, Hong Kongu i Maleziji.

Leo Mršić, direktor tvrtke specijaliz­irane za data science kaže da su razvili 60 proizvoda za razne industrije. Navodi da su DTu razvili sustav koji povećava lojalnost i sprječava odljev korisnika, a u suradnji s DZSom, nakon pobjede na europskom Big Data Hackathonu, postali su članovi radne jedinice za transforma­ciju Eurostata. “U Hrvatskoj se ovo područje gospodarst­va tek razvija, a naša je želja u suradnji s relevantni­m partnerima poput IRBa naći prostora da se uključimo u svjetske projekte teške i po milijardu eura”, kaže Mršić.

 ?? T. MILETIĆ/PIXSELL ?? Sudionici konferenci­je Data Science Economy 2017
T. MILETIĆ/PIXSELL Sudionici konferenci­je Data Science Economy 2017

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia