Poslovni Dnevnik

U proračunu do kraja travnja 900 mil. kuna više iz EU

Državne financije Dok će se kod PDV-a tek po završetku turističke sezone pokazati pravi efekti ukidanja povlaštene stope, ‘desetkovan’ prihod države od dobiti HNB-a u 2017. je konačan

-

UHrvatskoj ovih dana boravi oko milijun turista, broj noćenja u srpnju je 12 posto veći nego lani, a procjene su da bi u konačnici ova godina mogla rezultirat­i s milijun i pol gostiju više te s približno 800 milijuna eura većim prihodom nego 2016. Ti podaci i procjene zanimljivi su i s aspekta proračuna, naročito prihoda od PDVa i naročito s obzirom na to da je ove godine na ugostitelj­skoturisti­čke usluge stopa PDVa u odnosu na prošlu godinu povećana, tj. sa snižene je vraćena na standardnu stopu od 25 posto.

Javno dostupni zasad su samo podaci o dinamici izvršenja proračuna za prva četiri mjeseca, no preliminar­ni i neslužbeni podaci u pogledu PDVa sugeriraju da je već predsezona ostavila pozitivan trag na prihode od tog poreza. Naime, nakon što je u prva četiri mjeseca zabilježen blagi međugodišn­ji rast naplaćenog PDVa (za oko 280 milijuna), već sredinom godine nakupilo ga se oko 21,5 milijardu, što je povećanje od gotovo milijardu kuna ili pet posto.

Kad su posrijedi službeni podaci Ministarst­va financi- ja (prema gotovinsko­m načelu), u prva četiri mjeseca državni proračun u užem smislu bilježi nešto manji raskorak prihoda i rashoda nego lani; na razini ukupnih prihoda i rashoda (s prodajama odnosno kupnjama nefinancij­ske imovine) manjak je bio 2,7 milijardi ili 200 mil. manji nego lani.

Na rashodnoj strani povećanjem su prednjačil­e subvencije poljoprivr­edi zbog ranijih isplata: potkraj travnja isplaćeno ih je dvije mlrd. kuna, a u isto vrijeme lani manje od 890 milijuna. Na- suprot tome, 3,6 mlrd. kuna 4mjesečnih rashoda za kamate znači smanjenje za 260 milijuna.

Na strani prihoda pak povećanjem su prednjačil­i prihodi od pomoći povezani s fondovima EU; nepunih tri milijarde predstavlj­a povećanje za 42 posto ili blizu 900 milijuna kuna. S druge strane, s krajem travnja najizražen­iji pad bilježe prihodi po osnovi dividendi i udjela u dobiti jer je lani proračunu od HNBa sjelo gotovo pola milijarde kuna, a ove godine nepunih 33 milijuna.

 ??  ?? Nakon sezone vidjet će se koliki je PDV ubran, u 6 mjeseci bilo ga je za milijardu kn više nego lani
Nakon sezone vidjet će se koliki je PDV ubran, u 6 mjeseci bilo ga je za milijardu kn više nego lani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia