Poslovni Dnevnik

Krašu dobit +27%, a Koestlinu 27% manja

Različiti rezultati konditora

-

Unatoč

padu prihoda za 1,8 posto, zagrebačka Kraš grupa je u prvom polugodišt­u ostvarila rast operativne dobiti za 15,4, a neto dobiti za 27,2 posto. Konsolidir­ani prihod je bio 450 milijuna kuna, uz neto dobit od 8,5 milijuna. Prodaja na domaćem tržištu je bila vrijedna 240,5 milijuna kuna, a na inozemnom 204 milijuna kuna. Iz Kraša navode kako je u prvom polugodišt­u obujam količinske prodaje na razini ostvarenja iz istog razdoblja lani, s naglaskom na izvoz u SAD, Australiju, zapadnu Europu, BiH i Makedoniju.

U Krašu kažu da su na ostvarene rezultate poslovanja utjecale investicij­e u inovaciju i modernizac­iju pakiranja, kao i razvoj novih proizvoda i okusa, s naglaskom na brendove Domaćica, Dorina, Kiki i Frondi. Bjelovarsk­a konditorsk­a industrija Koestlin je u istom razdoblju imala prihode od prodaje u visini 82,8 milijuna kuna, a što je za 0,4 posto više nego lani.

Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu porasli pet posto, na 37,66 milijuna kuna. Istodobno je na inozemnim tržištima ostvareno 45,13 milijuna kuna prihoda, odnosno tri posto manje nego lani. Glavna inozemna tržišta na kojima kompanija ostvaruje više od 80 posto inozemnih prihoda su Poljska, Bosna i Hercegovin­a, Slovenija te Velika Britanija. Dobit Koestlina je bila 3,2 milijuna kuna, 27 posto manja nego lani.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia