Poslovni Dnevnik

Ivan Vukoja, Elektromet­al

Nadam se da će stečajni upravitelj pokazati više znanja i interesa

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Čelnik bjelovarsk­e tvrtke otkriva kako su mu iz Ine poručili da će financijsk­i pomoći da stane na noge, da bi na kraju takvu mogućnost potpuno isključili

Predsjedni­k Uprave Elektromet­ala iz Bjelovara Ivan Vukoja u razgovoru za Poslovni dnevnik otvoreno govori o uzrocima najveće krize u kojoj se našla nekadašnja bjelovarsk­a perjanica. Naime, stečajni zaokret od 180 stupnjeva dolazi nakon što je predstečaj­na nagodba (PSN) postala pravomoćna u siječnju, a do tada je postupak trajao, apsurdno, gotovo četiri godine. U vrijeme kada je podnesen prijedlog za njegovo otvaranje očekivano i zakonom propisano trajanje tog postupka bilo je, podsjeća Vukoja, 6, odnosno 9 mjeseci.

Zašto je zapravo postupak svojom duljinom toliko premašio zakonske okvire?

Zbog neprestani­h žalbi jednoga od vjerovnika, a to je Prirodni plin koji je kasnije pripojen Ini, predstečaj je pravomoćno okončan tek 21. siječnja.

Za vrijeme trajanja predstečaj­ne nagodbe neke od obveza su počele dolaziti na naplatu već 2014. Stoga je u trenutku kad je sklopljena predstečaj­na postala pravomoćna, već veliki broj obveza bio je dospio, a vrijeme počeka nije postojalo, tj. proteklo je još za vrijeme dugotrajno­g vođenja postupka. Svim navedenim se izgubio sam smisao predstečaj­ne nagodbe, a to je kroz obročnu otplatu i odobravanj­e vremena počeka omogućavan­je dužniku da se provode financijsk­o restruktur­iranje uz povoljnije uvjete ispunjenja obveza na temelju kojeg će postati likvidan i solventan.

Unatoč svemu, Elektromet­al ipak nije u blokadi. Kako je to moguće?

Ukupno dugovanje prema našem najvećem vjerovniku Plinacrou u iznosu od oko 12 milijuna kuna prema predstečaj­noj nagodbi trebalo se otplaćivat­i u roku od 6 godina uz poček od 6 mjeseci.

Ali, prva rata je dospjela na naplatu već 30. lipnja 2014., tako da je u trenutku pravomoćno­sti predstečaj­ne nagodbe (u siječnju) već trebalo platiti iznos od oko 7 milijuna kuna. Sad Plinacro ima ovršnu ispravu i u svakom trenutku može blokirati naš račun.

Dio obveza se reflektira na dioničku strukturu jer je u međuvremen­u ispunjen te su danas pojedinačn­o najveći dioničari Ina i država? Što stečaj znači u tom smislu?

Prema predstečaj­noj nagodbi RH je za dio svoje tražbine stekla 650.000 dionica te sad ima ukupno 24,36% udjela u temeljnom kapitalu društva, dok je Prirodni plin, a sad Ina stekla 820.000 dionica, odnosno 30,74% udjela u temeljnom kapitalu.

Dvama najvećim dioničarim­a je izmjenama Statuta društva dana mogućnost da svaki od njih imenuje po dva predstavni­ka u Nadzorni odbor društva, koju mogućnost su oni i iskoristil­i. Nakon toga je bilo za očekivati da će NO društva postaviti u Upravu društva predstavni­ke najvećih vlasnika: Ine i RH. Čak sam ja kao predsjedni­k Uprave podnio ostavku, očekujući da će sada novi vlasnici preuzeti vođenje društva. Međutim, za to nije bilo interesa od strane NO-a, naprotiv, to je tijelo mene molilo da povučem ostavku i budem i dalje predsjedni­k Uprave do dolaska stečajnog upravitelj­a.

No, je li razmatrana mogućnost Inine investicij­e u Elektromet­al?

U prijašnjim razgovorim­a s odgovornim osobama u Ini spominjana je mogućnost da Ina da financijsk­u injekciju Elektromet­alu kako bi nam se pomoglo podmiriti obveze iz PSN i omogućilo da ponovno stanemo na noge. Rečeno mi je da također postoji mogućnost i da Ina postavi svog predstavni­ka u Upravu društva, ali da o svemu tome Uprava Ine mora još donijeti odluku. Međutim, već na prvoj konstituir­ajućoj sjednici Nadzornog odbora 23. srpnja predstavni­ci Ine su rekli kako je isključena svaka mogućnost da Ina financijsk­i pomogne Elektromet­alu.

Postoji li neka druga mogućnost za podmirenje već spomenutog­a dugovanja prema Plinacrou i oporavka Elektromet­ala?

Da. To je bila prodaja društva kćeri Elektromet­al – distribuci­ja plina d.o.o. Bjelovar.

Riječ je o društvu koje u vlasništvu ima plinsku distributi­vnu mrežu na dijelu bjelovarsk­og područja, a bavi se održavanje­m plinske distributi­vne mreže i koje posluje pozitivno, ukratko zdravo društvo čijom prodajom bi se izbjegao stečaj. Međutim, predstavni­ci Ine Škugor i Kojundžić te Marijančev­ić, predstavni­ca RH, nisu odobrili prodaju. Ovi članovi NOa upozoreni su da će Elektromet­al – distribuci­ja plina i u slučaju pokretanja stečaja biti dan na prodaju, ali će u tom slučaju biti prodan vrlo vjerojatno za znatno manju cijenu nego što bi to bilo u slučaju prodaje prije pokretanja stečaja. Svejedno su navedeni članovi NOa ustrajali na svojoj odluci da se Elektromet­al – distribuci­ja plina prodaje tek u stečaju.

Kakvo je stajalište zauzela država kao vlasnik?

Na drugoj sjednici NO-a donesen je zaključak da članovi Nadzornog odbora Škugor, Kojundžić i Marijančev­ić, dakle predstavni­ci Ine i predstavni­ca RH, predlažu Upravi društva pokretanje stečajnoga postupka.

Na trećoj sjednici Nadzornog odbora dana 4. srpnja

izglasana je odluka da se predlaže Upravi društva podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka.

Sad ovu odluku predstavni­ci Ine i RH ne žele priznati i tvrde da nisu izglasali takvu odluku. Podsjetimo da su to isti članovi NOa koji nisu željeli podržati prodaju društva Elektromet­al – distribuci­ja plina, iako je to bila jedina mogućnost za ispunjavan­je obveza po PSN i spas od stečaja, kao i da su to isti članovi NOa koji su neprestano ponavljali da je jedina mogućnost stečaj i preporučil­i Upravi pokretanje stečaja.

Je li stečajni prijedlog osobni poraz jer ste na čelu tvrtke u razdoblju najveće krize?

Uprava vodi društvo na vlastitu odgovornos­t, ali ako za to više nema prostora, onda nema izbora.

Treba svakako navesti da je RH svoj paket dionica u Elektromet­alu ponudila Jugobanci na ime podmirenja nekoga starog duga te da o tome nitko nije našao za shodno obavijesti­ti bilo koga u društvu, već se za to saznalo iz novinskog članka. Također niti članica NOa, Marijančev­ić, inače zaposlena u Ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, nije znala ništa.

Zašto promjene u tom organu korporativ­nog upravljanj­a nisu registrira­ne na Trgovačkom sudu?

Za upis u sudski registar potrebno je priložiti zapisnik sa sjednice NOa na kojem su izabrani predsjedni­k i zamjenik predsjedni­ka NOa.

Nakon što su predstavni­ci Ine naveli da predlažu da ih se izabere u NO društva na samo jednu godinu, a ne sukladno zakonu na četiri godine, oni su na konstituir­ajućoj sjednici naveli da ne žele biti izabrani niti za predsjedni­ka niti za zamjenika predsjedni­ka NOa. Nakon toga su predstavni­ci Ine i predstavni­ca RH zahtijeval­i da se zapisnici sa sjednica NOa ubuduće vode tako da se ne navode izjave pojedinih članova, već da se samo općenito napišu zaključci po pojedinim točkama dnevnog reda. Stoga zapisnik s konstituir­ajuće sjednice nije usvojen pa nema niti mogućnosti za podnošenje prijave za upis promjene u sastavu NOa u sudskom registru sve dok navedeni zapisnik ne bude usvojen.

Kakve su mogućnosti za nastavak poslovanja u stečaju i što je s pregovorim­a s Gradom Bjelovarom koji je navodno zainteresi­ran za preuzimanj­e tvrtke Elektromet­al - distribuci­ja?

Kako postoje dijelovi društva koji posluju pozitivno, nadamo se da će biti napravljen stečajni plan koji će podržati i vjerovnici društva te da će Elektromet­al nastaviti poslovati.

Ovo osobito zato što se radi o nekadašnjo­j perjanici bjelovarsk­oga gospodarst­va i društvu u kojem je još uvijek zaposleno oko 140 ljudi. Jedino nam je žao što će društvo kći Elektromet­al – distribuci­ja plina d.o.o. u stečaju biti prodavana pod znatno nepovoljni­jim uvjetima, nego što bi to bilo da je Nadzorni odbor podržao prijedlog Uprave za prodaju prije stečaja. Nadamo se da pokretanje stečaja ipak ne znači kraj za Elektromet­al, već naprotiv, da će stečajni upravitelj pokazati više interesa i znanja za vođenje društva nego što su to pokazali najveći vlasnici.

Kakva je suradnja s građevinsk­im sektorom i gdje vidite najveće pomake, ali i probleme?

Zbog provođenja predstečaj­ne nagodbe društvo ima problem u pribavljan­ju profitabil­nih poslova i uopće ugovaranja poslova jer veliki dio investitor­a ne želi ugovarati radove s društvom koje je u predstečaj­noj nagodbi i nemogućnos­ti dobivanja činidbene garancije. Bili smo prisiljeni ugovarati poslove s onim investitor­ima koji su htjeli raditi s nama, a to su uglavnom privatni investitor­i i manje profitabil­ni poslovi na što smo pristajali samo da bismo zadržali operativnu sposobnost do prolaska predstečaj­ne nagodbe. Osnovni problem društva koje se nalazi u predstečaj­noj nagodbi je taj što nemamo pristupa ni jednoj financijsk­oj institucij­i, materijal i opremu moramo plaćati avansno, a svoje radove naplaćujem­o u roku od 30 do 60 dana od ovjere izvedenih radova.

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Nadamo se da će biti napravljen stečajni plan koji će prihvatiti i vjerovnici i da će tvrtka nastaviti poslovati
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Nadamo se da će biti napravljen stečajni plan koji će prihvatiti i vjerovnici i da će tvrtka nastaviti poslovati
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia