Poslovni Dnevnik

Branson više nije vlasnik Virgina

Preslagiva­nje Air France-KLM, Delta i China Eastern međusobno se vlasnički povezali

- TOMISLAV PILI

Američka i kineska kompanija stekli su udjele u Air Franceu, a francuska tvrtka 31 posto u Virginu

Veliko vlasničko preslagiva­nje između četiri svjetske zrakoplovn­e kompanije rezultirat će gubitkom većinskog udjela britanskog milijarder­a Richarda Bransona u njegovoj kompaniji Virgin Atlantic. K tome, po prvi puta će jedna kineska državna zrakoplovn­a kompanija uložiti u zapadnog konkurenta.

U središtu ovog preslagiva­nja su američka Delta Air Lines, francuskon­izozemski Air FranceKLM te kineska China Eastern koje će međusobno ojačati svoju suradnju. Prema navodima iz tih kompanija, Air FranceKLM kupit će 31 posto udjela u Virgin Atlanticu od Bransonove kompanije Virgin Group za 220 milijuna funti. Time će Bransonov udjel u kompaniji koju je osnovao još 1984. pasti sa 51 posto na 20 posto.

S druge strane, Delta i China Eastern kupit će svaki po 10 posto udjela u Air FranceKLMu po 17 posto nižoj cijeni od burzovne za ukupno 751 milijun eura. Inače, Delta već posjeduje 3,2 posto udjela u kineskom prijevozni­ku. Air France, Delta i Virgin tako će stvoriti globalni joint venture s “najsveobuh­vatnijom mrežom međukontin­entalnih linija”, kako bi efikasnije konkuriral­i niskotarif­nim kompanijam­a. Kineski prijevozni­k je objavio kako je njegovo ulaganje dio projekta “Novi put svile” koji jača povezanost Azije i Europe.

 ?? REUTERS ?? Udjel Richarda Bransona pada s 51 posto na 20 posto
REUTERS Udjel Richarda Bransona pada s 51 posto na 20 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia