Poslovni Dnevnik

‘Porezna tajna’

Kredit FRZ-a za 192 tvrtke, polovica ih nikada neće vratiti >>

- SAŠA PAPARELLA

Ne zna se je li tvrtka Tofrado u vlasništvu Franje Lucića vratila 7,6 milijuna kuna kredita

Ministarst­vo financija ne želi odgovoriti na upit Poslovnog dnevnika je li tvrtka Tofrado, u vlasništvu HDZovog saborskog zastupnika Franje Lucića, državi vratila 7,6 milijuna kuna kredita.

Lucić, koji uz političku vodi i poduzetnič­ku karijeru, opterećenu brojnim aferama, podnio je ostavku na dužnosti u HDZu nakon što ga je novinar Telegrama Drago Hedl optužio da mu je nudio mito.

Spomenuti kredit Lucić je dobio od Fonda za razvoj i zapošljava­nje (FRZ), koji je između prosinca 2002. i travnja 2010. podijelio 1,6 milijardi kuna kroz ukupno 210 kredita za 192 korisnika, s kamatom od svega dva posto, namijeneni­h jačanju obrta, te malih i srednjih poduzeća.

Teško do informacij­a

Nakon što je 2010. fond ukinut, brigu o urednoj naplati danih kredita preuzelo je Ministarst­vo gospodarst­va, iz kojeg se tada moglo dobiti tražene informacij­e o tome koje tvrtke uredno podmiruju svoje obveze. Međutim, otkako je 2012. FRZ prebačen pod Ministarst­vo financija, odjednom su svi podatci o obvezama pojedinih tvrtki proglašeni ‘poreznom tajnom’ pa Poslovni dnevnik niti nakon šest mjeseci nije doznao tko vraća kredite FRZa. Dobili smo zbirnu tablicu, po kojoj je, na dan 31.12.2016., od 192 tvrtkikori­snika kredita njih 32 zatvorilo svoje kredite, a 51 je još uvijek aktivan. Više od polovice duga vjerojatno neće biti naplaćeno 41 korisnik je izbrisan, 38 ih je u stečaju, 25 je spornih, pet je u predstečaj­u...

Gobac, Miljavac, Kutle

Povoljne kredite dobio je niz poduzetnik­a povezanih s HDZom, ali i s nekim drugim strankama. KIO Orahovica, koja je dobila najviše, 73 milijuna kuna, davno je izbrisana iz sudskog registra. Nadalje, 50,9 milijuna kuna dobila je osječka Eko Slavonija, tvrtka u suvlasništ­vu Zorana Gopca i Višeslava Vukojevića; 30 milijuna kuna dobio je BBS, tvrtka nekadašnje HDZove saborske zastupnice Barbare Bešenić, prvooptuže­ne za izvlačenje 130,4 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša. Bivši ministar obrane Pavao Miljavac dobio je od FRZa 34,7 milijuna kuna za obrt PM Lignum, a ukupno 39,6 milijuna kuna kredite pripalo je tvrtkama povezanim s Miroslavom Kutlom (Eko grad, Berg, AgroIlok i PZ Petrova gora). Niti jedna od njih više ne postoji.

DRŽAVNI NOVAC UZ NISKU KAMATU DOBILI SU HDZ-OVI SABORSKI ZASTUPNICI F. LUCIĆ I BARBARA BEŠENIĆ

 ??  ??
 ??  ?? Franjo Lucić, saborski zastupnik i poduzetnik
Franjo Lucić, saborski zastupnik i poduzetnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia