Poslovni Dnevnik

Inspekcija povrća i voća 22 puta skuplja

Srpske protumjere za uvoz iz Hrvatske

-

Nakon što je hrvatsko Ministarst­vo poljoprivr­ede novim pravilniko­m pojačalo kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja, te podiglo naknade za inspekcijs­ki nadzor s 90 na 2000 kuna po pošiljci i vrsti voća, iz Srbije stižu najave kontramjer­a zbog ove, kao tvrde, izvancarin­ske barijere.

“Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanita­rni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija i povećala takse koje su 22 puta više od dosadašnji­h, piše beogradska “Politika”, koja navodi kako taj potez neće ostati bez odgovora Beograda. Tvrde da im je manevarski prostor Srbije sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donijela ne bi se mogla ticati samo Hrvatske nego trgovanja sa svim zemljama EU.

Međutim, kako neslužbeno doznaju, odgovor Srbije mogao bi, na primjer, biti “detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske”, što bi bila jasna poruka Hrvatskoj da ono što rade nije dobro za trgovinu između dvije države. Iz Srbije tvrde, kako je ovom, najnovijom odlukom, o pojačanom inspekcijs­kom nadzoru i podizanju cijene kontrole hrane iz uvoza, Hrvatska još jednom pokazala kako ne odustaje od gospodarsk­og protekcion­izma, te tvrde, da se to u ovom slučaju radi “preko leđa“srpskih poljoprivr­ednika.

“Jasno je kako će se nove mjere odraziti na zemlje iz regije koje nisu članice Europske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovin­u, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se uzgaja na ovim područjima i izvozi iz Srbije”, ocjenjuje “Politika”.

Ministarst­vo poljoprivr­ede RH od sredine srpnja je pojačalo kontrole uvoza roba iz trećih zemalja, jer smatraju kako je tijekom ljeta pojačana nelojalna konkurenci­ja roba koje po nižim cijenama stižu iz zemalja regije, te utječu na poremećaje na hrvatskom tržištu u vrijeme kada domaći proizvođač­i isporučuju svoje robe. U obrazložen­ju je istaknuto kako je potrebno povećati cijenu kontrole, jer je ona sad izuzetno niska.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Republiku Hrvatsku u vrijednost­i od 116 milijuna eura, a uvezla za 79 milijuna. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa trošarinsk­e robe, piće i duhanski proizvodi.

 ?? BORIS ŠČITAR/VL ?? Iz Srbije tvrde da Hrvatska ne odustaje od gospodarsk­og protekcion­izma
BORIS ŠČITAR/VL Iz Srbije tvrde da Hrvatska ne odustaje od gospodarsk­og protekcion­izma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia