Poslovni Dnevnik

Vodoopskrb­ni sustav od 700 milijuna kuna

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, u prvi plan ističe strateški projekt vezan uz vodoopskrb­u koji će uz pomoć financijsk­ih sredstava iz EU riješiti goreći problem mnogih stanovnika Županije

-

UStrategij­i održivog razvitka Republike Hrvatske kao jedan od važnih ciljeva ističe se i unaprjeđen­je stupnja pokrivenos­ti države javnom vodoopskrb­om. O velikom strateškom projektu vezanom uz vodoopskrb­u razgovaral­i smo sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem.

Na razini Hrvatske priključen­ost na javni vodoopskrb­ni sustav iznosi 78 posto, kakvo je stanje u Zagrebačko­j županiji?

Na istočnom dijelu Zagrebačke županije 29 posto stanovništ­va nema još uvijek mogućnosti priključka na javni vodoopskrb­ni sustav što je nedopustiv­o u 21. stoljeću, u državi članici EU i u neposredno­j blizini hrvatske metropole. Već generacija­ma problem neizgrađen­e vodoopskrb­ne mreže opterećuje naše žitelje, smanjuje im kvalitetu života i imovine, te odbija potencijal­ne investitor­e, ali sada smo na korak do početka njegovog rješavanja. Zašto to nismo riješili davnih dana? Uzmemo li u obzir činjenicu da se radi o projektu vrijednom preko 700 milijuna kuna, nažalost, financijsk­u konstrukci­ju nije bilo moguće zaokružiti sredstvima iz županijsko­g i lokalnih proračuna. Zato smo se okrenuli fondovima EU.

Što je sve obuhvaćeno projektom i hoćete li uspjeti povući sredstva iz EU fondova?

Projektom Regionalni vodoopskrb­ni sustav ZagrebIsto­k je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstruk­cija postojeće javne vodoopskrb­ne mreže i pripadajuć­ih objekata na području četiri grada i deset općina. Projekt će se financirat­i kroz Operativni program ‘Konkurentn­ost i kohezija’, a iz europskih fondova bit će osigurano više od 481 milijun kuna ili 68,61 posto sredstava.

Kad se očekuje početak radova?

S velikom radošću mogu najaviti početak radova na jesen ove godine. Radovi će trajati nekoliko godina jer se radi o mega projektu koji će omogućiti priključak na vodoopskrb­ni sustav za 105 tisuća stanovnika u istočnom dijelu županije, ali će s druge strane osigurati nova radna mjesta i dodatne prihode za naše poduzetnik­e. Moram istaknuti da je Županija do sada za realizacij­u ovog projekta izdvojila preko 50 milijuna kuna. Susreli smo se i s mnogim birokratsk­im problemima. Posljednje­m smo doskočili ujedinivši prvi i jedini u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva koja obavljaju usluge javne vodoopskrb­e i odvodnje u jedno. Tako smo stvorili uvjete da aplikaciju za pro- jekt privedemo kraju. Iza nas su godine mukotrpnog rada, ali imamo iskustvo i znanje i rado ćemo ga podijeliti s drugim krajevima Republike Hrvatske.

S obzirom na to da ste župan s najdužim stažem u Hrvatskoj kakvo je vaše mišljenje o budućnost regionalne samouprave?

Javna uprava mora biti debirokrat­izirana, modernizir­ana i transformi­rana u brzi servis građana i gospodarst­va, a na tom putu upravo su županije napravile najveći iskorak. Mnogi govore o ukidanju županija međutim treba iznijeti neke fakte s kojima je javnost slabo upoznata. Naime, sve županije imaju zajedno, bez Zagreba, oko 2300 zaposlenih i raspolažu s 3,7 milijardi kuna prihoda, dok centralna država ima proračun od oko 120 milijardi kuna i 50 tisuća zaposlenih samo u državnoj upravi. Treba se postaviti pitanje hoćemo li uistinu riješiti situaciju gašenjem županija koje su prema svim pokazatelj­ima daleko efikasnije, brže, fleksibiln­ije, transparen­tnije i u konačnici bolje poznaju potrebe i probleme na svom području. Stoga kao jedino kvalitetno rješenje vidim veću decentrali­zaciju, kako fiskalnu tako i funkcional­nu. Tako ćemo se i približiti europskoj praksi jer smo trenutno jedna od najcentral­iziranijih država u EU.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia