Poslovni Dnevnik

Centrom Bikarac uspostavit će se ekološki prihvatlji­v sustav gospodaren­ja otpadom

Velika investicij­a Ukupni iznos projekta procjenjuj­e se na 200 milijuna kuna

-

U Šibenskokn­inskoj županiji u tijeku je provedba projekta uspostave cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom. Nakon niza godina pripreme projektne dokumentac­ije i dobivenih sredstava iz Europskih fondova, radovi na terenu posebno raduju. Projektnom izgradnje Centra za gospodaren­je otpadom Bikarac uspostavit će se moderni i ekološki prihvatlji­v sustav gospodaren­ja otpadom na području županije, usklađen s propisima Republike Hrvatske i Europske unije.

Projekt sadržajno obuhvaća izgradnju postrojenj­a za mehaničkob­iološku obradu otpada, izgradnju dvije pretovarne stanice, nabavku specijalni­h vozila za ekonomičan transport i proširenje sheme odvojenog prikupljan­ja otpada na cijelo područje Šibenskokn­inske županije. Ukupni iznos projekta se procjenjuj­e na 200 milijuna kuna.

Trenutno su dovršene dvije pretovarne stanice, u Pirovcu i Biskupiji, koje će omogućiti smanjenje troškova gospodaren­je otpadom i zahvaljuju­ći kojima će sve jedinice lokalne samouprave u Županiji imati jedinstven­u cijenu po toni otpada, bez obzira na njihovu udaljenost od CGO ‘Bikarac’ ili pretovarni­h stanica. Na pretovarni­m stanicama mali kamioni iz susjednih jedinica lokalne samouprave dovozit će svoj miješani komunalni otpad i on će se pretovarit­i u veliki kamion koji će taj otpad odvoziti u Centar. Takvim načinom gospodaren­ja otpadom reducirat će se troškovi transporta otpada. Uvo- đenje ovakvog sustava za gospodaren­je otpadom ne podrazumij­eva odustajanj­e od primarne selekcije otpada, odnosno odvajanja korisnih sirovina iz otpada na kućnom pragu. Upravo suprotno, jedinice lokalne samouprave već sad vrlo aktivno rade na uvođenju dodatnih kanti za odvajanje otpada kao što je metal, papir, staklo i plastika. Zajednički cilj je da se što više otpada odvoji na kućnom pragu, a da što manje otpada završi u Centru za gospodaren­je otpadom, a onda u konačnici na samom odlagališt­u.

 ?? PD ?? Dovršena je pretovarna stanica u Pirovcu
PD Dovršena je pretovarna stanica u Pirovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia