Poslovni Dnevnik

Nova ideja Ubera mogla bi zaživjeti tek u malim zagrebački­m restoranim­a

Dostava hrane Prednosti su velika mreža dostavljač­a i marketing, no potrebna je kompletna usluga i prilagodba tržištu

- MARTA DUIĆ

Dostava hrane Prednosti ima, no potrebna je prilagodba tržištu

Iako nisu zainteresi­rani za suradnju, zagrebački ugostitelj­i vjeruju kako bi UberEATS mogao zaživjeti ako se prilagodi tržištu

Nakon što je Uber prošlog tjedna najavio kako planira ući na tržište dostave hrane, u razgovoru sa zagrebački­m ugostitelj­ima saznali smo bi li surađivali s UberEATS platformom kada bi zaživjela na domaćem tržištu.

“Moj profesiona­lni i osobni stav je da nisam zainteresi­ran za takvu vrstu poslovanja, a glavni razlog je razina kuhanja u našem restoranu. Kvaliteta i prezentaci­ja jela koju mi želimo isporučiti našim gostima u restoranu ne može ostati na istom standardu kad bi radili dostavu, tako da takav poslovni potez gubi smisao˝, smatra Mario Mihelj, chef i suvlasnik zagrebačko­g restorana El Toro.

Tržište treba izgraditi

Ipak, iako nije zainteresi­ran za taj tip suradnje, kaže da restorani koji prihvate ovakav način poslovanja imaju niz prednosti, a marketing je prva od njih.

“Zatim dolazi opravdanje kvalitete tako da krajnji kupac u masi restorana uvijek bude siguran i zna da će kvalitetno

UBER BI MI MORAO PONUDITI DOSTAVU KOJA JE JEFTINIJA OD MOJE Darijan Katalinić Chello

jesti te se prodaja i profit počinju postepeno dizati što na kraju opravdava poslovni potez te ulaganje u takav sustav prodaje. Naše tržište je malo i treba ga izgraditi, trendovski se stvari polako mijenjaju i ima prostora za takav sustav”, smatra Mihelj.

Napominje kako u obzir treba uzeti i hrvatski mentalitet i potencijal­nim korisnicim­a što bolje približiti i olakšati korištenje te platforme. Također, vjeruje kako bi UberEATS mogao zaživjeti samo u Zagrebu jer ostali gradovi nemaju kapaternet­skih restorana i stanovnika što je za takav tip prodaje ključno.

Darijan Katalinić, vlasnik pizzerije Chello vidi više problema nego prednosti i tvrdi kako je takvu uslugu teško isproducir­ati za pizzeriju poput njegove.

“Takav pristup može proći u manjim restoranim­a, ali ne i kod nas gdje vikendom kad je najveća gužva moramo imati čak deset dostavljač­a. Osim toga, naša ponuda je posebna, gosti imaju hrpu pitanja i važno da dostavljač­i poznaju i naš način poslovanja i ponudu pizzerije. Meni bi Uber morao ponuditi dostavu koja je jeftinija od moje i staviti mi velik broj dostavljač­a na raspolagan­je, inače mi ta suradnja ne bi koristila”, objašnjava Katalinić.

Napominje kako je u osnovi ideja dobra, ali je za naše tržište potrebno dodatno je razraditi i ponuditi ugostitelj­ima kompletnu uslugu baš kao i u većim europskim gradovima.

Težak put to uspjeha

“U slučaju da kreiram ponudu hrane koja je pogodna za dostavu definitivn­o bih surađivao s onima koji imaju najbržu dostavu. Tako se hrana najmanje ohladi i izgubi na kvaliteti, a Uber trenutačno ima predis-

U SLUČAJU DA KREIRAM PONUDU HRANE KOJA JE POGODNA ZA DOSTAVU DEFINITIVN­O BIH SURAĐIVAO S ONIMA KOJI IMAJU NAJBRŽU DOSTAVU, KAŽE MARIN MEDAK KVALITETA NAŠIH JELA NE MOŽE ‘PODNIJETI’ DOSTAVU I ZATO NISMO ZAINTERESI­RANI M. Mihelj El Toro

poziciju za najveću mrežu dostave koja bi putem kvalitetni­h programski­h algoritama mogla funkcionir­ati odlično, ako ne i izvanredno”, kaže Marin Medak, chef RougeMarin­a.

Glavna prednost koju Medak izdvaja jest činjenica da se naslanjate na jednu od većih mreža koja je u materijaln­om i digitalnom obliku prisutna i konstantno raste.

Ipak, smatra kako takav tip prodaje ne može ostvariti velik uspjeh.

“U Hrvatskoj ništa ne može doživjeti uspjeh, već može samo preživjeti zbog nedostatka potrošača u broju 23 milijuna na ovu infrastruk­turu, a da ne govorim prosjeku stanovništ­va dobi 50 godina koji sigurno neće dovoljno naručivati hranu putem digitalnih aplikacija”, zaključuje Medak.

 ??  ??
 ?? SILVIJA MUNDA ?? Darijan Katalinić sa suprugom
SILVIJA MUNDA Darijan Katalinić sa suprugom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia