Poslovni Dnevnik

Zbog pravilnika će proraditi Sabor, EK snima situaciju

Trgovinski rat Hitna sjednica Odbora za poljoprivr­edu, Bruxelles poziva na smirivanje strasti, u RH mišljenja podijeljen­a

-

Hrvatska mora žurno riješiti probleme sa susjedima koje je izazvao novi pravilnik o inspekcijs­kom nadzoru i kontroli uvoza voća i povrća, kako bi se izbjegli negativni efekti na gospodarst­vo. Stav je to koji dijele komore, poljoprivr­ednici i izvoznici u Hrvatskoj, no kad je riječ o opravdanos­ti pravilnika, mišljenja su podijeljen­a. Darinko Bago iz Hrvatskih izvoznika upozorava da bi izvoznici mogli imati štete. Uvjeren je, međutim, da povika iz susjednih zemalja na poskupljen­je naknade za nadzor voća i povrća pokazuje da je sama mjera pogodila bit.

“Ako se radi o šleperima s robom vrijednom između 200 i 300 tisuća kuna, 2000 kuna i nije velik izdatak. Očito se radi o malim dobavljači­ma i kontroli robe koja na dnevnoj bazi prelazi granicu. Mjera je dobro osmišljena, no očito je treba snažnije komunicira­ti”, kaže.

Posve je suprotan stav saborske oporbe, odnosno SDPa čiji su zastupnici zatražili hitnu sjednicu Odbora za poljoprivr­edu. Predsjedni­k odbora Darinko Kosor sjednicu je zakazao za 18. kolovoza pa će dio zastupnika morati privremeno prekinuti odmor i vratiti se u Sabor. Uvjeren je da je Tolušić napravio veliku grešku, naštetio izvoznicim­a i ugledu Hrvatske, zbog čega traži ministrovu ostavku.

Iz Europske komisije jučer su, pak, pozvali sve strane da se suzdrže i izbjegnu eskalaciju. EK je, kažu, u stalnom kontaktu s vlastima tih država, proučava situaciju te utvrđuje koliko su nove mjere u skladu s preuzetim obvezama.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ministar Tolušić
GORAN STANZL/PIXSELL Ministar Tolušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia