Poslovni Dnevnik

Bolji od Amerikanac­a, ali kaskamo za Azijom

Inovacije u bankarstvu Bilo bi odlično kada bi svi u Hrvatskoj bili na tom tehnološko­m stupnju razvoja

- TOMISLAV PILI

Unatoč naprednim tehnološki­m rješenjima, dio građana i dalje radije odlazi u poslovnicu pa je pitanje koliko hrvatski građani prihvaćaju inovacije

Hrvatske banke ne samo da prate tehnološke trendove u svojoj branši već ponegdje i diktiraju trendove te nisu prepreka snažnijem ulasku financijsk­otehnološk­ih tvrtki (fintech), moglo se čuti na panelu Inovacije u bankarstvu u sklopu konferenci­je ‘Zagrebfina­ncijsko središte’ kojeg je moderirao glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Kako je istaknuo Damir Hozdić, voditelj poslovnog razvoja u MasterCard­u, globalno središte tehnološki­h inovacija trenutno su Sjedinjene Države i Azija. Govoreći iz kuta kompanije za koju radi, jedan od razloga zašto Amerika drži primat jest i u tome što se sve inovacije prvo testiraju na anglosakso­nskom govornom području. Da Silicijska dolina prednjači u tehnologij­i smatra i član Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) za operativno poslovanje Draženko Kopljar, ali je i istaknuo da su američke banke među posljednji­ma u svijetu uvele čip kartice. „Bolji smo od Amerikanac­a, ali bitno zaostajemo za Azijom“, ocjenjuje Kopljar. U slučaju PBZa, ta banka nije samo puki sljedbenik tehnološki­h trendova, već ima prijavljen­o i nekoliko patenata, dodao je Kopljar.

Otvaranje računa 'selfiejem'

Prema sudu Mladena Mrvelja, člana Uprave Hrvatske poštanske banke, bilo bi odlično kada bi sve privredne grane u Hrvatskoj bile na tehnološko­m stupnju razvoja na kojem je bankarski sektor.

“Prije nekoliko godina morali ste čekati barem pola sata u redu u poslovnici da bi otvorili tekući račun. Već godinu dana to možete učiniti putem telefona“, naglasio je Mrvelj. Zagrebačka je banka po tom pitanju otišla korak dalje, pa omogućuje otvaranje tekućeg računa putem ‘selfieja’.

Međutim, unatoč toj mogućnosti, dio klijenata i dalje radije odlazi u poslovnicu, kazao je Luka Tomašković, direktor kanala isporuke u Zabi. “Pitanje je i koliko hrvatski građani prihvaćaju inovacije“, ocjenjuje Tomašković.

Na pitanje osluškuju li u tom kontekstu domaće banke bilo klijenata,

Marko Emer

Moj-eRačun Dejan Donev, voditelj Tima za digitalnu transforma­ciju Erste banke, odgovara kako je pitanje koriste li banke tehnologij­u radi tek pukog praćenja trendova ili pokušavaju time olakšati život svojim klijentima.

Trend u svijetu

“Ako želite samo biti u trendu, možete doći u situaciju da klijenti pitaju koji njihov problem time rješavate“, naglasio je Donev.

Da to ne treba shvatiti olako, Donev je istaknuo kako istraživan­ja pokazuju kako su financije jedan od najvećih životnih problema većine građana. Fintech kompanije sve su više trend u svijetu, a na pitanje Vladimira Niševića može li Hrvatska postati središte ovoga dijela svijeta za takve tvrtke, direktor servisa MojeRačun Marko Emer odgovara potvrdno. „Ako netko uspije u Hrvatskoj, može i u inozemstvu i zato možemo postati dobar ‘testni poligon’ za takve tvrtke“, smatra Emer.

S time se složio i Mladen Mrvelj, ali je dodao kako moraju postojati određene pretpostav­ke za to. „Ako fintech tvrtke mogu ponuditi ono što klijenti žele, banke nisu prepreka njihovu razvoju. No, mora postojati društvena svijest da se to dogodi“, ocijenio je Mrvelj.

 ??  ?? Panelisti Marko Emer, Dejan Donev, Luka Tomašković, Mladen Mrvelj, Draženko Koplar i Damir Hozdić
Panelisti Marko Emer, Dejan Donev, Luka Tomašković, Mladen Mrvelj, Draženko Koplar i Damir Hozdić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia