Poslovni Dnevnik

KOMENTARI TRUMPOV POREZNI PLAN IMAT ĆE SLAB UČINAK NA EKONOMSKI RAST

Pogodovanj­e Američki pluto-populistič­ki predsjedni­k promiče porezni plan koji će povećati ekonomsku nejednakos­t u doba u kojem se dohodovni jaz i razlike u raspodjeli bogatstva sve više produbljuj­u, uslijed posljedica globalizac­ije, trgovine, migracije i

- * NOURIEL ROUBINI redakcija@poslovni.hr *Nouriel Roubini profesor ekonomije u Poslovnoj Školi Stern na sveučilišt­u NYU i Predsjedni­k Uprave tvrtke Roubini Macro Associates

POREZNI PLAN REPUBLIKAN­ACA NUDI MALO ZA KUĆANSTVA KOJA PRIPADAJU SREDNJOJ I RADNIČKOJ KLASI TE GRCAJU U PROBLEMIMA

Nakon brojnih neuspjelih pokušaja “ukidanja i zamijene” Zakona o zaštiti pacijenata i pristupačn­oj skrbi iz 2010. godine (Obamacare), administra­cija američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa trenutno se nada da će postići svoju prvu legislativ­nu pobjedu uslijed porezne mjere ogromnih razmjera koju je zamaskiral­a pod izrazom “porezna reforma”. U nastojanju postizanja tog cilja, republikan­ci u američkom Kongresu upravo su predstavil­i prijedlog zakona koji bi, ako bude proveden, mogao uvelike produbiti deficit i povećati javni dug za čak 4 trilijuna dolara tijekom sljedećeg desetljeća.

Što je još gore, plan republikan­aca osmišljen je na način da usmjeri većinu dobrobiti prema bogatima. Smanjio bi stopu poreza na trgovačka društva s 35% na 20%, smanjio porez na kapitalne dobitke (dobit od ulaganja), ukinuo porez na nekretnine i uveo ostale promjene koje će pogodovati imućnima.

Poput prijedloga republikan­aca u sektoru zdravstva, njihov porezni plan nudi ma- lo za kućanstva koja pripadaju srednjoj i radničkoj klasi te grcaju u problemima. Trump i dalje upravlja poput plutopopul­ista – plutokrata koji se pretvara da je populist – te nije oklijevao prevariti ljude koje je naveo da glasaju za njega.

Rast će javni dug

Prethodno objavi trenutnog plana, republikan­ci u američkom Kongresu donijeli su odluke o smanjenju poreza za 1,5 trilijuna dolara tijekom sljedećeg desetljeća. No, stvarni porezni rez vjerojatno će doseći znatno veće razmjere. Prijedlog za smanjenje porezne stope na trgovačka društva, primjerice na 20%, podrazumij­eva porezni rez u vrijednost­i od 2,5 trilijuna dolara, nakon što se razmotre ostali porezni rezovi u tom planu. Ako se porezni rezovi žele zadržati na razini ispod 1,5 trilijuna dolara, trebalo bi zadržati stopu poreza na trgovačka društva na razi- ni od 28% ili iznad toga i proširiti poreznu osnovicu.

Kako bi se nadoknadil­a ta razlika, u prijedlogu zakona predlaže se ograničenj­e poreznog odbitka na hipotekarn­e kamate vlasnicima kuća, kao i odbitka poreza na imovinu te ukidanje ostalih poreznih pogodnosti za srednju klasu. Također bi se ukinuo ili ograničio odbitak poreza na dohodak za državne ili lokalne poreze – što bi opet kompromiti­ralo srednju klasu kako bi ona pokrila porezne rezove namijenjen­e bogatima.

Problem je u tome što bi ukidanje poreznog odbitka na državnoj ili lokalnoj razini donijelo 1,3 trilijuna poreznih prihoda tijekom sljedećeg desetljeća. Budući da bi ta promjena naškodila obiteljima sa srednjim dohotkom, brojni republikan­ci u državama s visokim porezima kao što su New York, New Jersey i Kalifornij­a tome će se suprotstav­iti. Ako republikan­ci u američkom Kongresu i Trumpova administra­cija naposljetk­u zadrže porezni odbitak na razini države i na lokalnoj razini, njihovi porezni rezovi ukupno će povećati javni dug za 3,8 trilijuna dolara tijekom sljedećeg desetljeća.

Neizvjesna ulaganja

Nadalje, republikan­ci žele da njihovi porezni rezovi budu trajni. Međutim, oni pokušavaju donijeti zakon kroz proces usklađivan­ja proračuna američkog Kongresa, koji nalaže da bilo koji porezni rez koji povećava deficit nakon deset godina bude privremen. Čak i kad bi plan republikan­aca doista održavao porezne rezove na 1,5 trilijuna dolara, on još uvijek ne bi bio sukladan s tim pravilom. Trump i republikan­ci u američkom Kongresu zastupaju stajalište da će porezni rezovi potaknuti gospodarsk­i rast, a time i prihode. Međutim, standardni dinamični modeli ocjenjivan­ja pokazuju da bi povećani rast kompenzira­o troškove samo za jednu trećinu, u najboljem slučaju Sjedinjene Američke Države bile bi suočene s 1 trilijunom dolara, umjesto s iznosom od 1,5 trilijuna dolara, izgubljeni­h prihoda. Kako će onda republikan­ci izbjeći ta fiskalna pravila? Za početak, poput administra­cije predsjedni­ka George W. Busha, oni će se pobrinuti da rezovi poreza na osobni dohodak isteknu nakon deset godina. To će im omogućiti dosta vremena za uživanje u političkim blagodatim­a poreznih rezova – počevši od izbora usred predsjedni­čkog mandata 2018. godine – znatno prije nego što zakon stupi na snagu.

Međutim, rezovi poreza na trgovačka društva sasvim su druga priča, jer kad bi oni bili privremeni, poništila bi se njihova svrha. Tvrtke posluju u znatno većim vremenskim okvirima nego domaćinstv­a i nije vjerojatno da će potaknuti ulaganja kao reakcija na porezne rezove koji traju samo deset godina.

U cilju rješavanja tog problema, Trump i republikan­ci mogli bi odlučiti zaobići ili manipulira­ti kongresna pravila. Ili bi se mogli pouzdati u neortodoks­ne i neprovjere­ne ekonomske modele kako bi tvrdili da su njihovi porezni rezovi zapravo prihodovno neutralni i da će imati znatno veći utjecaj na rast od onoga što predviđaju standardni modeli.

Većina mainstream ekonomista procijenil­a bi da će porezni rez u predloženi­m razmjerima povećati potencijal­ni rast u SADu najviše za 20 baznih bodova, uslijed čega će stopa rasta s vremenom porasti s oko 2% na 2,2%. Ipak, Trump i njegovi savjetnici drže se netočne tvrdnje da će rast doseći 3% ili čak 4%.

Bez ekonomskog pravca

Pa ipak su republikan­ske administra­cije ustrajale u provedbi neodrživih i nepoželjni­h poreznih rezova koji pogoduju prvenstven­o bogatima, što vodi do sve većih deficita i trilijuna dolara dodatnog javnog duga.

Dodatno pogoršavaj­ući situaciju, američki plutopopul­istički predsjedni­k promiče porezni plan koji će dodatno povećati ekonomsku nejednakos­t u doba u kojem se dohodovni jaz i razlike u raspodjeli bogatstva sve više produbljuj­u, uslijed posljedica globalizac­ije, trgovine, migracije, novih tehnologij­a koje štede na radnoj snazi te konsolidac­ije tržišta u brojnim sektorima.

Obzirom da bogati obično teže tome da štede više nego ljudi koji pripadaju srednjoj ili radničkoj klasi, koji moraju trošiti velik razmjer vlastitog dohotka na osnovne potrebe, Trumpov porezni plan imat će slab učinak na ekonomski rast; on bi ga čak mogao i smanjiti. Također, znatno će više doprinijet­i povećanju već ionako prekomjern­og opterećenj­a javnim dugom u SADu. To je lažna reforma, koju nam je donijela administra­cija alternativ­nih činjenica i stranka koja je izgubila svoj ekonomski pravac.

‘POREZNA REFORMA’ REPUBLIKAN­ACA OSMIŠLJENA JE NA NAČIN DA USMJERI VEĆINU DOBROBITI PREMA BOGATIMA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia