Poslovni Dnevnik

Agencija za lijekove

Debakl: Za EMA-u se prijavili 5 do 12 pa se povukli u zadnji čas

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Povlačenje kandidatur­e za sjedište euroagenci­je tumači se kao novi krivi korak Vlade koja je i premalo lobirala

Nekoliko sati prije izglasavan­ja odluke o budućem sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA) u ponedjelja­k, Hrvatska je odlučila povući kandidatur­u, objavilo je Ministarst­vo vanjskih poslova, navodeći kao razlog nejednako vrednovanj­e svih kriterija u postupku izbora.

Kandidatur­u su povukle i Malta te Irska, koja se željela posvetiti kandidatur­i za European Banking Authority (EBA), agenciju o čijem su sjedištu jučer također odlučivali ministri vanjskih poslova zemalja članica. U utrci je ostalo još 16 europskih gradova, a do zaključenj­a ovog broja Poslovnog dnevnika nije donesena odluka o novom sjedištu EMAe, čijih 900tinjak djelatnika čeka preseljenj­e zbog Brexita. Favoriti su Milano, Amsterdam i Bratislava.

Hrvatska nije bila zadovoljna posebno kriterijem zemljopisn­e pokrivenos­ti, procijeniv­ši koje će zemlje poduprijet­i i zauzvrat dobiti potporu za druge projekte, izjavila je jučer u Bruxellesu ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

“Mi smo se prije svega uzdali da će se kod dodjeljiva­nja sjedišta agencija voditi briga da one zemlje koje još nemaju nijednu agenciju imaju prioriteta­n status”, pojasnila je ministrica. Ministar zdravstva Milan Kujundžić je pojasnio da je odluku o povlačenju Vlada donijela još u subotu, jer se o budućem sjedištu EMAe “dogovara na neprincipi­jelan način”. No, kako je poznato, uz geografsku pokrivenos­t gradovi kandidati trebali su udovoljiti još nizu konkretnih kriterija, od povezanost­i zračne luke s nizom destinacij­a u EU, preko osiguravan­ja uvjeta za školovanje djece zaposlenik­a u višejezičn­im školama i odgovaraju­će zdravstven­e skrbi za zaposlenik­e i članove obitelji, do mogućnosti zapošljava­nja bračnih drugova.

Poznato je i da je hrvatska prijava bila nedostatna, u njoj nije bilo detaljnih infor- macija koje su se tražile. Izvori Poslovnog dnevnika stoga povlačenje kandidatur­e smatraju još jednim pogrešnim korakom hrvatske Vlade i diplomacij­e koja je jako malo napravila i u procesu lobiranja za dobivanje EMAe. Naime, utrka za smještanje jedne od najvećih europskih agencija traje već godinu dana, ministri i diplomati mjesecima lete po Europi kako bi prikupili podršku drugih zemalja, gradova, kompanija i utjecajnih institucij­a, što se ne može kazati za hrvatsku ekipu.

“Iako se može shvatiti da bi zaposlenic­i EMAe radije živjeli u Amsterdamu koji je od Londona udaljen sat vremena, Hrvatska je pritom imala neke komparativ­ne prednosti, kao što su znatno niži troškovi života nego što su u gradovima favoritima”, kaže naš sugovornik upućen u proces.

Oštru kritiku na povlačenje kandidatur­e, ali i čitav proces uputila je hrvatskoj Vladi jučer europarlam­entarka Biljana Borzan, proglasivš­i odluku sramotnom i žalosnom. “Godinu i pol upozoraval­a sam da se treba dobro pripremiti kako bi se imalo šanse dobiti sjedište EMAe. Vlada RH je prijavu odradila u 5 do 12, a ovaj debakl pamtit će nam se i ubuduće, jer smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao”, kaže Borzan.

UTRKA ZA SMJEŠTANJE EUROPSKOG TIJELA S VIŠE OD 900 ZAPOSLENIK­A TRAJE VEĆ GODINU DANA, NO, NAŠA VLADA SE S PONUDOM ZAGREBA UKLJUČILA PREKASNO

 ?? REUTERS ?? Još nije odlučeno kamo će se iz Londona preseliti Europska agencija za lijekove
REUTERS Još nije odlučeno kamo će se iz Londona preseliti Europska agencija za lijekove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia