Poslovni Dnevnik

FITCH U ZAGREBU, TEME JAVNI DUG I POTENCIJAL­NI RAST

Pretresanj­e ekonomije Agencija u redovnom posjetu, ali nije izgledno dizanje rejtinga

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Premda je smanjenje duga prethodno nagrađeno većim rejtingom, razina od 78 posto BDP-a ostaje (pre)visoka

Nakon što su u ožujku rejting agencije Moody’s i Standard&Poor’s odradile svoje revizije kreditonog rejtinga države, stigao je red i na agenciju Fitch. Njezini predstavni­ci ovih dana borave u Zagrebu u sklopu redovitih konzultaci­ja nakon kojih će odlučiti ima li osnove za korekcije ocjene kredibilno­sti države kad je u pitanju zaduživanj­e.

Budući da je Fitch sredinom siječnja, godinu dana nakon prethodne revizije, podigao rejting države s ocjene ‘BB’ na ‘BB+’ sa stabilnim izgledima, upućeni ne smatra- ju izglednim novi korak u tom smjer, bar ne za sada. Premda je premijer Andrej Plenković nedavno ustvrdio da je situacija u Hrvatskoj puno bolja od slike koju ocrtavaju mediji, čini se da je u to puno teže uvjeriti strane rejting agencije.

Rast od 1,3% pretjeran?

Uz uobičajeno pretresanj­e situacije po pojedinim segmentima ekonomije, predstavni­ke Fitcha posebno je zanimala dinamika javnog duga i pitanje potencijal­nog rasta. Premda je smanjenje duga prethodno nagrađeno većim rejtingom, njegova razina od 78 posto BDP-a ostaje (pre)visoka. Posebice, u okolnostim­a kad se dug smanjuje zbog rasta BDPa, ne kresanjem državne potrošnje. A, s potencijal­nom stopom od 1,3 posto (koja je sama po sebi upitna jer se bazira na službenim statistika­ma koje ne odražavaju trend iseljavanj­a), izostankom reformi i demografsk­im trendovima, neizvjesta­n je efekt na kretanje javnog duga u budućnosti.

Dug visok, ali...

S druge strane, u razgovorim­a se potegnulo pitanje tretmana mirovinske reforme. Rejting agencije, naime, vrlo malo ili nikako, kod javnog duga honoriraju da je Hrvatska provela mirovinsku reformu.

Postupnim pomakom iz sustava međugenera­cijske solidarnos­ti prema kapitalizi­ranoj štednji, trošak reforme materijali­ziran je u javnom dugu (i budžetskom deficitu) za razliku od zemalja koje reforma tek čeka, ali zato imaju manji dug. To je jedan od glavnih razloga zašto je Hrvatska (nakon Grčke) rekorderka u EU s prognozom najvećeg pada izdvajanja za mirovine do 2040. sa sadašnjih 10,6% BDPa za 2,2 postotna boda.

 ?? FOTOLIA ?? Sporan je pad duga zbog rasta BDP-a, a ne kresanje državne potrošnje
FOTOLIA Sporan je pad duga zbog rasta BDP-a, a ne kresanje državne potrošnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia