Večernji list - Hrvatska

‘Ustaške parole trebalo je osuditi na samom stadionu’

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Izraelu je branio Hrvatsku od optužbi za fašizam i antisemiti­zam:

- Sandra Veljković ZAGREB

Šef hrvatske diplomacij­e u Izraelu se sastao s premijerom B. Netanyahuo­m, ali i kritičarom nove hrvatske vlasti E. Zuroffom Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom, snažno odbijam percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma i antisemiti­zma, ali treba biti oprezan i odgovoran. Svaki incident treba osuditi, a to je trebalo na učiniti samom mjestu, na nogometnoj utakmici Hrvatske i Izraela kad je dio gledatelja izvikivao ustaške parole.

Hasanbegov­ićeva smjena

Tako glase glavne teze koje je ministar vanjskih poslova Miro Kovač iznio za jučerašnje­g službenog posjeta Izraelu na poziv tamošnjeg premijera i ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua. Posjet se odvija na dvije razine – službeni Izrael pozivom Kovaču daje podršku hrvatskoj Vladi, no aktivisti i novinari preispituj­u događanja u Hrvatskoj, optužuju za fašizaciju, ignoriranj­e incidenata i relativiza­ciju ustaških zločina. Na predavanju koje je ministar Kovač održao članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa našao se i Efraim Zuroff, ravnatelj jeruzalems­kog Centra Simon Wiesenthal, koji je još u veljači kritizirao ministra kulture Zlatka Hasanbegov­ića i tražio njegovu smjenu. – U preambuli hrvatskog Ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam, komunizam. Doista čvrsto odbacujem percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma – rekao je Kovač. Na Zuroffovu pak opasku da “činjenice govore drugačije” te ponovio kako poziva na smjenu ministra Hasanbe- govića jer je “nostalgiča­n prema ustaškom režimu”, Kovač je pak odvratio da kao ministar kulture Hasanbegov­ić nije nikad rekao nešto što se ne uklapa u vrijednost­i današnje Europske unije ili hrvatske vrijednost­i. – Zahvaljuje­m na vašem doprinosu jer vi obavljate monitoring i to je ključno jer nam time pomažete – rekao je Kovač i naglasio da se protiv ekstremizm­a treba boriti dolazio on s lijeve ili desne strane. Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose, osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio rezultat velike igre, ali prihvaćamo odgovornos­t, rekao je ministar Kovač. Iste teme bile su zastupljen­e u intervjuu koje je Kovač dao za list Jerusalem Post – Snažno odbijam bilo kakvu percepciju antisemiti­zma. Ona je kriva. Nije točna – ponovio je Kovač te istaknuo kako je Hrvatska, što se tiče tolerancij­e i zaštite manjina, model jer Ustav u preambuli osuđuje fašizam i jamči zaštitu manjina.

Incident bez osude

– Kad se dogode rasistički, antisemits­ki i ekstremist­ički incidenti, na nama je da ih osudimo. Takva vrsta ponašanja nije kompatibil­na s našim vrijednost­ima kako ih definira Ustav – kazao je Kovač. No kad mu je rečeno da su gledatelji na prijateljs­koj utakmici Hrvatske i Izraela izvikivalo antisemits­ke i proustaške slogane u nazočnosti premijera (ali i predsjedni­ce RH, op. a.) koji se o tome nije očitovao, Kovač je kazao kako bi više volio da je odmah, na mjestu događaja, bila jasna reakcija, piše Jerusalem Post. Kovač je objasnio kako on sam nije bio na utakmici, ali da jest, “sigurno bih bio reagirao”.

 ??  ?? Susret Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom, poručio je jučer ministar Miro Kovač premijeru Netanyahu
Susret Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom, poručio je jučer ministar Miro Kovač premijeru Netanyahu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia