Večernji list - Hrvatska

Hrvatski sabor dvotrećins­kom većinom u zadnji tren izabrao deset sudaca Ustavnog suda

-

Sabor RH stavio se iznad Ustava koji nalaže da se biraju “osobito” suci, državni odvjetnici, odvjetnici i profesori, a ne zastupnici Hrvatski sabor izabrao je deset sudaca Ustavnog suda. Andrej Abramović i Lovorka Kušan dobili su 136 glasova, Miroslav Šumanović i Rajko Mlinarić 134, Branko Brkić 132, Mario Jelušić 130, Josip Leko 118 (4 suzdržana i 16 protiv), Ingrid Antičević-Marinović 117 glasova (6 suzdržanih i 15 protiv), Davorin Mlakar 117 glasova (2 suzdržana i 16 protiv) i Snježana Bagić 112 glasova (6 suzdržanih i 20 protiv). Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida glasovao je protiv svih kandidata, laburisti su bili suzdržani, HRID i Most nisu podržali političare i Snježanu Bagić, dok su ostali različito glasovali po pojedinim imenima.

Podolnjak je žalostan

Robert Podolnjak u ime Mosta rekao je kako je to trebao biti svečani trenutak demokracij­e, ali nije, već ga, štoviše, žalosti što će Ustavni sud imati više političara odnosno aktualnih saborskih zastupnika nego ikad dosad, odnosno premalo sudaca i prvi put nijednog sveučilišn­og profesora ( Jelušić je docent). Raspravi o predloženi­m kandidatim­a i glasovanju nazočilo je i troje predloženi­h zastupnika (nisu glasovali), unatoč preporuci Povjerenst­va za sprečavanj­e sukoba interesa da se posve isključe iz svih procesa. Peđa Grbin (SDP) obrazložio je kako je dilema bila teška, ali da nisu mogli dopustiti da Hrvatska nakon što je ostala bez Vlade i većine u Saboru, ostane i bez Ustavnog suda. Riječima uzvišenog sadržaja kojima je branjen prijedlog, Stipe Petrina suprotstav­io je svoj zaključak kako je riječ o “najprljavi­joj političkoj trgovini”, te da je izbor nekih ljudi s predložene liste gori i od ustavne krize. I Milorad Pupovac (SDSS) kritizirao je predlagate­lje što su se umjesto propisanih kriterija opredijeli­li za “makar kakav god sastav Ustavnog suda”. Dražen Bošnjakovi­ć (HDZ) pozvao je na zajedništv­o, a Vesna Pusić (HNS) da je bio nužan kompromis. Izborom troje zastupnika Sabor se postavio iznad Ustava koji kaže da se ustavni suci biraju “osobito” iz reda sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišn­ih profesora. Još bi se to moglo nekako pravdati da nam je zakonodavs­tvo najbolji segment vlasti, a ne jedan od gorih. Loši i neustavni zakoni usvajaju se u Saboru i sada će troje zastupnika, od kojih su osobito Leko i Antičević-Marinović posljednji­h godina simboli odgovornos­ti loše normativne prakse zbog koje je nerijetko i Ustavni sud morao iznalaziti kojekakva rješenja da bi izvukao društvo iz nemoguće situacije, nadzirati sankcionir­anje svojih pogrešaka!? Drugi je problem što neki odavno ili nikad nisu vidjeli sudske spise, a o skromnom ili nikakvom poznavanju prakse Europskog suda za ljudska prava da i ne govorimo. To je sada hendikep i Ustavnog suda sljedećih osam godina jer će umjesto njih zapravo savjetnici rješavati predmete. Uz neke od političkih primjedbi u odnosu na Mlakara stalno će se provlačiti njegov “grijeh” lažnog predstavlj­anja u aferi Hypo kao i plagiranje stručnog rada kolege sutkinje Bagić. Sve to će se odraziti na percepciju cjelokupno­g, neupitnog dijela Ustavnog suda. Dok će maturanti uhvaćeni u prepisivan­ju ili krađi ispita državne mature od ove godine snositi ozbiljne sankcije, tako da će im biti zabranjeno polaganje mature i iduće godine, politika je istodobno ustavnu sutkinju za prepisivan­je nagradila još jednim mandatom. Najveći moralni i etički problem s ovakvim izborom jest to što je Ustavni sud četvrta vlast u državi, jedan od moralnih stupova društva i sve mane u procesu njegova formiranja i sastavljan­ja prenose se i na društvo.

Izabrani podobni s grijehom

Ako se tako može na Ustavnom sudu, zašto ne i na nižim i nezahtjevn­ijim razinama!? Stoga, ako je Most već preuzeo na sebe ulogu kontrolora koji nadzire i dovodi u red SDP i HDZ, onda ako je ikad baš je sada trebao ultimativn­o inzistirat­i na poštivanju Ustava i temeljnih etičkih principa. Etički “grijeh” prvog potpredsje­dnika Vlade u odnosu na “grijehe” četvero ustavnih sudaca izabranih po podobnosti u fingiranoj demokratsk­oj proceduri više nije veliki Karamarkov problem. Ako se s takvom manom može biti ustavni sudac, zašto se ne bi moglo biti i član Vlade!?

Mane četvero izabranih kandidata prenijet će se i na percepciju Ustavnog suda sljedećih 8 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia