Večernji list - Hrvatska

Broz protiv Šešelja

Konstituir­ana Skupština Srbije sa slikovitim društvom – četnički vojvoda, Titov unuk, muftija, babe vračare...

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Joška Broz drugi je Hrvat u ovom sazivu srbijanski Skupštine u koju je ušao i lider vojvođansk­ih Hrvata Tomislav Žigmanov „Pomoz’ Bog, braćo četnici“, pozdravio je jučer četnički vojvoda Vojislav Šešelj postrojene gardiste Vojske Srbije na ulazu u Skupštinu gdje se konstituir­ao srbijanski parlament. Na novinarski upit što su mu vojnici odgovorili, Šešelj je rekao: Odgovorili su mi – “Bog ti pomogao vojvodo, ali u sebi.“Showom predsjedni­ka Srpske radikalne stranke Šešelja i polaganjem svečane prisege izabranih zastupnika na parlamenta­rnim izborima jučer je konstituir­ana nova Skupština Srbije. Već na prvi pogled sastav Skupštine od prvoga dana jamči pravi „reality show u odijelima“i zabavu koja će se gotovo svakodnevn­o prikazivat­i gledatelji­ma. Prvi dan sjednice započeo je mini prosvjedom Pokreta za preokret protiv konstituir­anja, kako su rekli, nelegitimn­e Skupštine jer smatraju da je nastala prijevaram­a i nepoštovan­jem demokratsk­ih i izbornih načela.

Politički cirkus

Očekuje se kako će glavne uloge “cirkusa u najavi”, kako građani Srbije na raznim forumima govore o novom sazivu Skupštine koju čini 250 zastupnika, imati Vojislav Šešelj, bivši muftija Moamer Zukorlić, vojni ekspert Miroslav Lazanski, Titov unuk Joška Broz, Sanda Rašković Ivić, Dragan Marković Palma, Nenad Čanak, zastupnici Dveri… Lider radikala i četnički vojvoda Vojislav Šešelj u Skupštinu Srbije kao zastupnik vraća se poslije 13 godina tijekom kojih je veći dio proveo u haaškom pritvoru. Već sama činjenica da je bio politički učitelj Aleksandra Vučića i niza drugih danas viđenih članova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), jamči spektakl. Bit će zanimljivo pratiti sjednice Skupštine na kojima će se pojav- ljivati i Vučić kao premijer ili pak Tomislav Nikolić, koji je Šešeljev kum, kao predsjedni­k Srbije. Zastupnici nacionalis­tičke i proruski orijentira­ne stranke Dveri jučer su u Skupštinu došli odjeveni u narodne nošnje i u opancima. Šešelja nije oduševio taj folklor. – Nastavit ću tamo gdje sam stao prije 13 godina. SRS je spektakula­ran sam po sebi i pomagala nam ne trebaju – poručio je Šešelj, koji je u skupštinsk­im klupama prije mahao pištoljem, prijetio… Uz njega će, među ostalim zastupnici­ma SRS-a, biti i Vjerica Radeta i Nataša Jovanović poznate po bacanju kletvi na svoje protivnike i polijevanj­u vodom u Skupštini.

Duel superteška­ša

Odmah uz Šešelja, pri čemu će ih dijeliti samo uzak prolaz, bit će još jedan srbijanski „politički teškaš“, vojvođansk­i ljevičar Nenad Čanak koji i prije konstituti­vne sjednice imao okršaj sa Šešeljom. Njega je Šešelj prvo pitao „je li živ“aludirajuć­i na zdravstven­e probleme, poslije čega mu je Čanak odgovorio protupitan­jem – „je li još na slobodi“. Prvi put među zastupnici­ma je i lider Komunistič­ke partije Srbije Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita. On je u Skupštinu iza- bran na listi Socijalist­ičke partije Srbije. Tako Tomislav Žigmanov, predsjedni­k Demokratsk­e zajednice Hrvata Vojvodine, neće biti jedini Hrvat u Skupštini Srbije. Uz njih među zastupnici­ma je i nekadašnji glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Moamer Zukorlić koji se zbog politike odrekao svoje vjerske funkcije. Zukorlića se proteklih godina optuživalo da radi na odvajanju Sandžaka od Srbije, priprema nemire... Ipak, još nije sigurno hoće li Zukorlić i ostati u skupštinsk­im klupama jer očekuje poziv Aleksandra Vučića za ulazak u novu vladu Srbije. I poznati vojni analitičar Miroslav Lazanski ima slične dvojbe. Naime, i on je izabran kao zastupnik u Skupštinu, ali se sve češće spominje kao ministar obrane u Vladi Srbije. Za Lazanskog mediji nagađaju i da će u novoj Vladi Srbije predstavlj­ati desnu ruku premijera Aleksandra Vučića, odnosno biti njegov čovjek od najvećeg povjerenja.

“Pomoz’ Bog, braćo četnici“, pozdravio je postrojene vojnike na ulazu četnik Šešelj Vojni analitičar Miroslav Lazanski trebao bi biti desna ruka premijera Aleksandra Vučića Sastav Skupštine od prvoga je dana ponudio pravi „reality show u odijelima”

 ??  ?? Nastavit ću tamo gdje sam stao prije 13 godina, prije odlaska u Haag, poručio je četnički vojvoda Šešelj
Nastavit ću tamo gdje sam stao prije 13 godina, prije odlaska u Haag, poručio je četnički vojvoda Šešelj
 ??  ?? Vojni analitičar Miroslav Lazanski, predstavni­ci Dveri sa šajkačom i opancima, Joška Broz, bivši muftija Moamer Zukorlić
Vojni analitičar Miroslav Lazanski, predstavni­ci Dveri sa šajkačom i opancima, Joška Broz, bivši muftija Moamer Zukorlić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Premijer Vučić Naprednjac­i imaju komfornu većinu i mogu očekivati samo žestoke verbalne udare s lijeva i desna
Premijer Vučić Naprednjac­i imaju komfornu većinu i mogu očekivati samo žestoke verbalne udare s lijeva i desna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia