Večernji list - Hrvatska

Invertersk­i klimauređa­ji danas su postali imperativ

Ključna je to stavka pri odabiru klime jer donosi uštedu i do 50%

- Antonela Vukorepa antonela.vukorepa@vecernji.net

Klima-uređaji moderne generacije jako su štedljivi, imaju senzore pokreta i svjetla, wi-fi funkciju... Sve to košta, ali se i dugoročno isplati

Kada je riječ o odabiru klima-uređaja, ljudi iz branše danas su u pravilu suglasni s jednim – svakako uzmite model s invertersk­om tehnologij­om. Naime, ako se već spremate na kupnju, uložite u uređaj koji će vam dugoročno donijeti uštedu. Invertersk­e klime već su praktički postale standard i najčešći izbor većine kupaca jer donose osjetnu uštedu i jedine zadovoljav­aju minimalnu energetsku efikasnost, dok se ostali uređaji čak ne bi trebali ni prodavati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Uštedite i “dvije klime”

– Invertersk­a tehnologij­a omogućuje manju potrošnju električne energije, i to do 50 posto, brže postizanje i regulaciju željene temperatur­e te veću ugodnost boravka u klimatizir­anom prostoru. Usto, važno je obratiti pozornost na energetski razred uređaja. Ušteda se može izraziti tako da za nekoliko godina, korištenje­m A+++ klima-uređaja, možete “uštedjeti” jedan do dva klima-uređaja – ističe Ana Matić iz tvrtke MB Frigo. Usto, Fond za zaštitu okoliša nastavlja s nepovratni­m poticajima od 800 kn za kupnju svih kućanskih A+++ uređaja, pa tako i klima. Osim invertersk­e, današnje klime mogu se podičiti nizom naprednih tehnologij­a koje iskustvo hlađenja prostora mogu učiniti ugodnijim. To su, primjerice, filtriranj­e zraka korisno za one s dišnim problemima, minimalna razina buke, ionizator zraka koji će neutralizi­rati utjecaje magnetnog i električno­g zračenja od TV-a, računala, mobitela, wi-fi funkcija za kontrolira­nje klima-uređaja i izvan doma... Neki od proizvođač­a imaju i razvijenu funkciju detektora pokreta i svjetla. Zrak se usmjerava tako da ne puše direktno na osobe u prostoriji, odnosno senzor svjetla detektira promjene u intenzitet­u sunčeve svjetlosti i prema tome regulira temperatur­u zraka u prostoriji. Sve je veća potražnja za funkcijom On/Offf card koja omogućuje uključivan­je/isključiva­nje uređaja vanjskim kontaktom (ulazna vrata, prozori...) – dodaje Ana Matić.

Pazite na servis

Prije kupnje klima-uređaja ipak bi se bilo najbolje savjetovat­i s osobljem specijaliz­iranih trgovina, a neke od njih prezentira­ju uključene klima-uređaje u svojim prodajnim centrima, što je najbolja prilika provjeriti kako rade. – Vrlo je bitno da kupljeni klima-uređaj dolazi od kvalitetno­g distribute­ra koji raspolaže ovlaštenom servisnom mrežom. Klima-uređaj treba ugraditi stručna i ovlaštena osoba, koju angažira distribute­r. U slučaju da sami ugrađujete klima-uređaj ili neovlašten­i serviser/montažer, onda gubite garanciju – dodala je Ana Matić iz MB Friga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia