Večernji list - Hrvatska

Što je za Tuđmana bilo stvaranje države, za Karamarka je trebao biti gospodarsk­i uzlet

-

Karamarko je govorio da mu mediji podmeću kada su pisali da želi na čelo HDZ-a. Sada je jasnije zašto je onako ekspresno izbacio J. Kosor Plenković se na stranačkom Saboru promovirao u mogući, sada još alternativ­ni, ali i HDZ budućnosti. Sigurno da ima kvaliteta, ali i neka ograničenj­a

Ivo Sanader pokazivao je nevjerojat­an interes za bogatstvo i luksuz. Tek kada je podignuta optužnice protiv njega, saznali smo da je volio besramno skupe satove od po 30.000 eura te da je imao kolekciju umjetnina na kojoj bi mu pozavidio i malo lošije opremljen muzej. A da bi to sve ostvario, Sanader je morao zagaziti u političku korupciju i kriminal koji su ga stajali političke glave. Iako trenutačno još nema nijednu pravomoćnu presudu, nije uvjerio javnost da je baš tako nevinašce. Dobar dio te javnosti misli da je jedan od najkorumpi­ranijih premijera u Europi od Drugog svjetskog rata. Njegov je odlazak obavijen tajnovitoš­ću i neprovjere­nim informacij­ama, što je u ovom našem sumnjičavo­m društvu uvijek bila dobra podloga za razvijanje različitih teorija urote. Međutim, kako sada izlaze na vidjelo Sanaderove snažne veze s ruskim kapitalom, nije nemoguće da je to bio jedan od glavnih razloga zašto ga velike zapadne zemlje više nisu željele vidjeti u Banskim dvorima.

Petrović šapnuo ime

Sanader je optužen jer je predao MOL-u upravljačk­a prava za mito od deset milijuna dolara. Upravo je Petrović glavna poveznica između Ive Sanadera i sadašnjeg predsjedni­ka HDZ-a Karamarka. Kroz tu vezu može se gledati meteorski uspon Karamarka, prvo kao šefa tajnih službi, a onda i ministra unutarnjih poslova. Nikada nismo saznali tko je Sanaderu preporučio Karamarka, ali sada s naknadnom pameću uvjerljivo zvuči teorija da je to učinio Jozo Petrović. Nismo saznali ni to kako je Karamarko uspio postati šef HDZ-a prije četiri godine iako je samo šest mjeseci prije postao njegov član. Kada su mediji pisali da želi postati predsjedni­k HDZ-a, Karamarko ih je optuživao da mu podmeću. Sada je jasnije zašto je onako ekspresno izbacio Jadranku Kosor iz stranke. Očito se poštovala i ćaćina želja. Novi šef HDZ-a uveo je žestoku retoriku koja je posebno bila

usmjerena prema “komunistim­a i Jugoslaven­ima”. Napadno je govorio o domoljublj­u i optuživao sve koji nisu na njegovoj političkoj valnoj dužini. Okupio je oko sebe male desničarsk­e stranke koje Tuđman nije želio imati kao formalne saveznike. I ne samo to, pravaši Ćorić i Tepeš vrlo često govore ono što je Karamarko želio da se čuje, ali mu iz nekih taktičkih razloga nije odgovaralo da to dolazi iz HDZ-a. Stoga je još zvonkije odjeknulo otkriće da njegova supruga Ana Karamarko radi “konzultant­ski posao” za Jozu Petrovića, koji opet “konzultira” MOL. Prije toga je Karamarko napadno govorio o tome kako Hrvatska treba odustati od arbitraže s MOL-om, što dodatno pojačava skepsu. Pojavile su se sumnje da Karamarko koristi žestoku retoriku samo zato da bi prikrio svoje veza s MOL-om. Uvijek je volio djelovati iz pozadine i po mogućnosti bez prisutnost­i medija, što je navika koju je donio iz tajnih službi. Nepovjerlj­iv je prema medijima i, prema općoj ocjeni, loš komunikato­r. Zbog toga nije niti mogao na prošlotjed­nom saboru stranke izazvati emocije i oduševljen­je svojih stranačkih kolega. Uspio je još dok je bio u oporbi postati jedan od najnepopul­arnijih političara. HDZ je velika stranka koja je navikla vladati pa ovu podjelu vlasti s Mostom ne smatra pobjedom, nego teškom žrtvom. Nakon izbora razočarani HDZ-ovci potiho su rogoborili, a sada sve glasnije optužuju Karamarka da nije dobro vodio kampanju te da je on kriv što nisu osvojili apsolutnu većinu. Nije mogao osigurati pozicije svima kojima je obećao i zbog toga i u stranci ima problema. Iako se na prošlom stranačkom saboru glumili jedinstvo, svi koji bolje poznaju stanje u HDZ-u reći će da postoji ozbiljan sukob između Tomislava Karamarka i Milijana Brkića. HDZ se sada nalazi ponovno na prekretnic­i. Karamarko je nedavno ponovo izabran za predsjedni­ka HDZ-a, ali afera Konzultant­ica ozbiljno je uzdrmala njegovu poziciju. Božo Petrov inzistira da ode iz Vlade, a novi izbori najmanje odgovaraju HDZ-u. Čini se nemogućim da bi na novim izborima dobio više mandata nego što ih sada ima. Ako Karamarko ode iz Vlade, onda je upitna i njegova pozicija u stranci. Stoga uopće nije nemoguće da se u neko skoro vrijeme ponovno održe izbori u HDZ-u.

Plenkovića ‘gurnuo’ Brkić?

Ovaj eksperimen­t s Karamarkom očito nije uspio. Kako god, neki novi predsjedni­k HDZ-a morao bi doći iz baze. Bilo bi opet loše da izaberu nekog tko će morati vraćati dugove stranačkim patrijarsi­ma koji su mu pomogli da dođe na vrh. HDZ je u ovih četvrt stoljeća hrvatske neovisnost­i bio uglavnom na vlasti. Napravio je dosta dobrih stvari, ali ima i onih postignuća na koja nikako ne mogu biti ponosni. U vrhu HDZ-a ima ljudi koji su već davno trebali biti u mirovini, ako ne i na nekim drugim mjestima. Andrej Plenković se na posljednje­m stranačkom saboru promovirao u mogući, sada još alternativ­an, ali i HDZ budućnosti. Sigurno da Plenković ima puno kvaliteta, ali ima i neka ograničenj­a koja ga mogu zaustaviti na njegovu putu prema zvijezdama. Nije izgradio svoj vlastiti politički profil i previše je oslonjen na stare HDZ-ovce koji će željeti mrvicu vlasti nakon što njihov pulen eventualno preuzme stranku. Tako u kuloarima kruže priče da je Milijan Brkić prišapnuo Plenkoviću da u Lisinskom kaže da stranka ne smije biti talac jednog čovjeka. Tko zna je li to istina, ali će mnogi povjerovat­i da jest zato što do sada Plenković nije pokazivao snažnu političku osobnost i potrebnu hrabrost. Nakon Franje Tuđmana HDZ, očito, nije imao previše sreće sa svojim predsjedni­cima. Ivo Sanader je izgledao kao najljepša crvena jabuka, ali se onda ispostavil­o da je sadržaj gnjio i pokvaren. Jadranka Kosor nikada se nije uspjela nametnuti kao pravi lider u stranci. Velikim dijelom i zato što je do čelne pozicije došla aklamacijo­m, a ne demokratsk­im izborima. Karamarko je propagirao tuđmanizam i domoljublj­e, ali je afera Konzultant­ica pokazala da je i on imao neke druge skrivene ciljeve. Stranka očito opet ulazi u krizno razdoblje. Trebat će vješta kormilara da je vrati na pravi put. To bi bio težak posao i za hrvatskog lava Franju s početka teksta, a kako onda ne bi bio za njegove loše kopije.

HDZ je velika stranka koja je navikla vladati pa ovu podjelu vlasti s Mostom ne smatra pobjedom, nego teškom žrtvom. Nakon izbora razočarani su HDZ-ovci potiho rogoborili, a sada sve glasnije optužuju Kako god, neki novi predsjedni­k HDZ-a mora doći iz baze. Bilo bi opet loše da izaberu nekog tko će morati vraćati dugove stranačkim patrijarsi­ma

 ??  ??
 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Kamo će svoje članstvo odvesti nedavno ustoličeno vodstvo HDZ-a – u prosperite­t ili neizvjesno­st?
GORAN STANZL/ PIXSELL Kamo će svoje članstvo odvesti nedavno ustoličeno vodstvo HDZ-a – u prosperite­t ili neizvjesno­st?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia