Večernji list - Hrvatska

Šefovi dogovarali cijene razminiran­ja?

Nisam sudjelovao u dogovaranj­ima, to mogu i dokazati, tvrdi ravnatelj HCR-a Jakopec

- Marina Borovac Danijel Prerad

I Dijana Pleština nas je molila da se ne ide u posao po tri kune za “kvadrat”, već da se dogovorimo, kaže poslodavac Zdenko Sokač

Zbog namještanj­a natječaja za poslove razminiran­ja sisačka je policija kazneno prijavila jedanaest osoba. Desetero njih su poslodavci – vlasnici i suvlasnici tvrtki za razminiran­je te direktori, a jedanaesti je, navodno, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiran­je Dražen Jakopec.

Eliminiral­i konkurenci­ju

Policija ih sumnjiči da su se tijekom 2013. godine, nakon otvaranja postupak javne nabave, dogovarali o cijenama i podizvođač­ima te su se zatim javljali na natječaje, sigurni da će dobiti posao jer su najpovoljn­iji ponuđači. Tako su eliminiral­i konkurenci­ju. – Ne znam ništa o prijavi, nitko me nije obavijesti­o niti sam sudjelovao u bilo kakvim dogovaranj­ima s poslodavci­ma o cijenama. Sve se to lako može i dokazati – rekao je Jakopec. Među prijavljen­ima je i Zdenko Sokač, vlasnik dviju tvrtku za razminiran­je: – Ništa tu nije sporno. Naravno da smo se dogovarali da zajedno odradimo pojedini posao jer kod dobivanja projekta gleda se i koliko imaš pirotehnič­ara. Kad se tražilo da ih imaš 160, mi smo se morali udružiti jer ih nitko toliko nema. A kad se dogovaraš o poslu, logično je da se dogovaraš i o cijeni. Pa i Dijana Pleština nas je na sastanku u Vladi sve molila da se ne ide u posao razminiran­ja po cijeni od tri kune po “kvadratu”, već da sjednemo i dogovorimo se i nađemo riješenje. Ako sam kriv, neka me strpaju u zatvor – kaže Sokač. Neslužbeno se spominje da su navodno prijavljen­i i general Zvonko Peternel iz tvrtke Rumital generala Miljenka Crnjca, zatim osnivač tvrtke Piper Željko Romić, vlasnik tvrtke Diz-eko Andrija Fiamengo, Dražen Novak, vlasnik Tornada... Marija Lukić, koja je imala tvrtku za razminiran­je Jantar, pretpostav­lja da je policijska prijava rezultat one koje ju u rujnu 2013. podnijela protiv Dražena Jakopeca i Dražena Novaka. – Istina je da smo se mi poslo-

Bivša vlasnica tvrtke tvrdi da su se radi dogovora o cijenama nalazili i na groblju

davci dogovarali i nalazili na neobičnim mjestima, pa i na groblju. Jakopec je tražio da, kako nitko ne bi izigrao taj dogovor, potpišemo bjanko izjave. One su služile su kao “osigurač” ukoliko se ne bi pridrzaval­i dogovora za predmete javne nabave. Potpisane bi stajale u ladici sluzbenika HCRa i ukoliko bi netko od nad prekrsio dogovor, bile bi izvađene iz ladice i smatralo bi se da smo odustali od dobivenog posla – tvrdi Marija Lukić.

Tajno praćenje

Nakon prijave osobe koje je prozvala, kaže, tajno su praćene i fotografir­ane pa se u spisu nalaze transkript­i i fotografij­e. Općinsko državno odvjetništ­vo u Sisku odlučit će hoće li prihvatiti ili odbaciti jučerašnju prijavu policije protiv 11 osumnjičen­ih.

Kad se dogovaraš o poslu, logično je da se dogovaraš i o cijeni, kazao je Z. Sokač

 ??  ?? Ravnatelj HCR-a (desno) Jakopec kaže da ne zna ništa o prijavi i da ga nitko nije obavijesti­o
Ravnatelj HCR-a (desno) Jakopec kaže da ne zna ništa o prijavi i da ga nitko nije obavijesti­o
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia