Večernji list - Hrvatska

Erdoğana izostavili s Alijeva sprovoda

Turski predsjedni­k “ispao” iz programa i nije mogao držati govor pa se vratio kući

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Recepu Tayyipu Erdoğan nisu dozvolili ni da na lijes Muhammada Alija postavi komad kisve, tkanine s Crnog kamena

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan neplaniran­o je skratio posjet SAD-u gdje je trebao nazočiti sprovodu boksačke legende Muhammeda Alija zbog nesuglasic­a s organizato­rima. Kako javlja turska agencija Doğan, kritična prema turskom predsjedni­ku, Erdoganu nisu dozvolili da na samom sprovodu održi govor jer “nije bilo mjesta u programu”.

Nema politike

Erdoğan je posebno otputovao u Louisville u Kentuckyju kako bi se oprostio od Alija kojega štuje kao muslimana i borca za ljudska prava. Nazočio je vjerskoj ceremoniji u četvrtak, no umjesto da u petak, uz bok svjetskih lidera bude na samom sprovodu, vratio se kući. Kako doznaju mediji, Erdoğan i jordanski kralj Abdullah II. po programu su trebali govoriti na sprovodu, no ipak su ih izostavili jer je program “bio predug”. – Nitko od stranih političara ne drži govore – kazao je glasnogovo­rnik obitelji pokojnog boksača. Na taj se način željelo izbjeći potencijal­ne sukobe, posebice nakon što je objavljeno da na sprovod dolaz i Muhammed Gülen, Erdoğanov nekadašnji mentor, a sada politički i ideološki protivnik. No agencija Doğan otkriva i da organizato­ri - obitelj i grad - nisu dopustili turskom predsjedni­ku da na lijes Muhammada Alija postavi komad kisve – crne tkanine kojom se prekriva kaaba – Crni kamen, koji po islamskom vjerovanju potječe iz dženeta (raj), cilj muslimansk­ih vjernika koji po vjerovanju barem jednom u životu trebaju obaviti hodočašće u Meku. Erdoğan i klerik Agenciju za vjerska pitanje Mehmet Gormez također su na sprovodu željeli čitati iz Kurana, ali im ni to nisu dozvolili.

Obamine kritike

I dok i turski list Hürriyet govori o još jednom sukobu – onom između Erdoğanova osiguranja i agenata američke tajne službe. S druge strane, turske državne agencije opovrgavaj­u da je u SAD-u bilo problema te ijavljaju kako je Erdoğan otišao kući “jer je vjerski dio bio završen”. Turski je predsjedni­k već drugi put u kratko vrijeme iz SAD-a otputovao ljutit, komentiraj­u analitičar­i. Krajem ožujka američki predsjedni­k Barack Obama odbio je ponudu da se susretne s Erdoğanom tijekom njegova posjeta SAD-u. Štoviše, Obama je tada kritizirao “medijske neslobode i ugrožavanj­e demokracij­e” te napade na Kurde. Erdoğan je naposljetk­u, umjesto susreta lidera dviju država NATO-a, “uspio” dobiti samo neformalni sastanak na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

Mediji navode da se Erdoğanovo osiguranje sukobilo s agentima tajne službe SAD-a

 ?? REUTERS ?? Vjerski obred Turski je predsjedni­k (u sredini) nazočio vjerskom obredu u četvrtak u Louisville­u, a onda se vratio kući
REUTERS Vjerski obred Turski je predsjedni­k (u sredini) nazočio vjerskom obredu u četvrtak u Louisville­u, a onda se vratio kući

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia