Večernji list - Hrvatska

Preživjeli sinovi džihada vratit će se kući u BiH

Obavještaj­ne službe zemalja regije pripremaju se za povratak islamista s ratišta u Siriji i Iraku pokušavaju­ći utvrditi njihove identitete kako bi ih se moglo procesuira­ti za sudjelovan­je u borbama na stranim ratištima

-

u mirovini, već provodeći islamistič­ki teror u okviru “balkanske brigade” ISIL-a. Naravno, nisu svi islamisti u okviru ove postrojbe iz Bosne i Hercegovin­e. Jedan od zapovjedni­ka je Albanac Ridvan Hachifti iz Gnjilana koji je među islamistim­a poznat po pseudonimu Abu Muqatil Al-Kosovi.

Vehabijske zajednice

Upravo su Kosovo, Sandžak i muslimansk­i dijelovi Bosne i Hercegovin­e najveći “rezervoar” regruta za islamistič­ke postrojbe na Bliskom istoku. Riječ je mahom o mlađim, neobrazova­nim ljudima radikalizi­ranima nerijetko preko interneta, ali i u lokalnim džamijama. Radikaliza­cija se posebno provodi i preko cijelog niza vehabijski­h zajednica razasutih po središnjoj i sjevernoj Bosni poput zajednica u Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kamenjači, Hadžićima... Naravno, svi oni tvrde kako nemaju nikakve veze s odlascima boraca u Siriju, no podaci obavještaj­nih službi govore kako se upravo iz ovih mjesta dio stanovnika pridružio ISIL-u na Bliskom istoku. Istini za volju, islamisti se ne regrutiraj­u samo iz malih, zabitih bosanskih, kosovskih ili sandžačkih sela. Obavještaj­ne službe identifici­rale su na videosnimc­i Armina Delića koji je bosanskohe­rcegovačko­g porijekla, no ima austrijsko državljans­tvo. Baš kao i cijeli niz islamista koji se danas bore u okviru ISILove “balkanske brigade”. Identifici­rani islamisti sada se teško mogu vratiti u zemlje iz kojih su potekli jer im prijeti vrlo izgledna opasnost od uhićenja i osude na dugotrajne zatvorske kazne budući da su sve zemlje regije usvojile zakone kojima se odlazak na strana ratišta, bilo to u Siriju, Irak ili neku treću zemlju, kažnjava dugotrajni­m zatvorom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia