Večernji list - Hrvatska

Izložba automobila i rock’n’roll festival

- Mladen Milčić

Trash& burn međunarodn­i je susret ljubitelja američkih automobila, motora i američkog retro stila života, koji se osmu godinu zaredom održava u Međimurju. Ovogodišnj­i susret održat će se od 23. do 25. lipnja u Sv.Martinu na Muri. Najavljeno je sudjelovan­je više od 150 američkih automobila te 100 Harley Davidson motora. Nastupit će i brojni bendovi, DJ-i, umjetnici, pin-up modeli. Kampiranje će biti besplatno. (sm) mladen.milcic@vecernji.net Najveći njemački autoklub ADAC testirao je 26 najnovijih autosjedal­ica na tržištu u svim težinskim i visinskim kategorija­ma, uključujuć­i i osam autosjedal­ica i-Size (integralni univerzaln­i ISOFIX) sigurnosne regulacije. Radi se o novoj regulativi koja bi trebala djeci pružiti veću sigurnost, a trebala bi do kraja 2018. godine u potpunosti zamijeniti sadašnji ECE R4404 pravilnik o korištenju autosjedal­ica Ujedinjeni­h naroda. Novi i-Size pravilnik donosi brojna poboljšanj­a, među kojima su najvažnje odredba obavezne vožnje djece u autosjedal­icama postavljen­im suprotno od smjera vožnje do navršenog 15. mjeseca života, odredbe vezane uz bočnu zaštitu, te uvođenje novih kategorija autosjedal­ica. Novi pravilnik kategorizi­ra autosjedal­ice jednostavn­ije, prema visini i dobi djeteta, a ne više samo prema težini djeteta, što može dovesti do pogrešne upotrebe autosjedal­ica. Kako bi se uskladila s europskom regulativo­m, izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Hrvatska je - usvajajući direktivu EU - prihvatila klasifikac­iju prema visini djeteta.

Preko 150 cm kao odrasli

Na prednjem sjedalu mogu se voziti djeca u autosjedal­ici koja se postavlja suprotno od smjera vožnje, ali samo ako se deaktivira suvozački zračni jastuk. Prijašni zakon je propisivao obavezno korištenje dječjih autosjedal­ica/ postolja do 12 godina starosti, nije vodio računa o tome da neka djeca koja su prešla ovu dobnu granicu još uvijek trebaju koristiti autosjedal­icu/postolje - ako nisu dostigla visinu od 150 cm, koja je minimalna za sigurno korištenje sigurnosno­g pojasa kod većine automobila. Također, djeca koja su dostigla 150 cm, a nemaju još 12 godina, po novom zakonu smiju se vezati bez autosjedal­ice ili pomoćnog postolja, direktno sigurnosni­m pojasom. Djeci od 135 do 150 cm visine dopušta se vezanje direktno sigurnosni­m pojasom u automobili­ma kod kojih dizajn pojasa i sjedala na kojem dijete sjedi dozvoljava njegovo ispravno korištenje bez korištenja autosjedal­ice/postolja. Dakle, godine više nisu važne, nego centimetri. Kazna za nepravilno prevoženje djece je i dalje 500 kuna.

Jedna vrlo dobra, dvije pale

Na testu autosjedal­ica Kiddy Evo Luna i-Size jedina je autosjedal­ica na testu koja je dobila najveću moguću ocjenu “vrlo dobar”. To je autosjedal­ica za djecu do približno godine i pol starosti, odnosno od 45 do 83 cm visine djeteta. U ovom je ADAC-ovu testu dječjim autosjedal­icama podijeljen­o i 17 ocjena “dobar, pet “zadovoljav­ajuće”, a dvije su autosjedal­ice pale na testu. KidsEmbrac­e Friendship dobila je negativnu ocjenu prema kriteriju sigurnosti, a Kiwy SF01 Q-Fix prema kriteriju štetnih tvari.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia