Večernji list - Hrvatska

Samo 40% učenika znalo kad je počeo rat

Anonimna anketa provedena je na uzorku od sto učenika imotske gimnazije

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net SPLIT

Ipak, nakon edukacije ponovno je provedena anketa i rezultati su bili puno bolji, kaže Željko Tomas, predsjedni­k UHBLPTSP-a

Gimnazijal­ci o Domovinsko­m ratu imaju vrlo oskudno znanje! Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Imotski organizira­la je edukaciju o Domovinsko­m ratu i ulozi Imoćana u ratnim zbivanjima, u sklopu koje je provedena anonimna anketa na uzorku od sto učenika 3. i 4. razreda imotske Gimnazije “Dr. Mate Ujević”. Rezultati su, po riječima Željka Tomasa, predsjedni­ka UHBLPTSP-a, poražavaju­ći.

Obrazovanj­e mladih

– Projekt “Imotski, ne zaboravi!” provodila je profesoric­a Maja Vican, a gost na predavanju bila je sestra pok. Velimira Đereka – Sokola, imotskog heroja koji je pao u obrani Vukvara, gospođa Rajka Mikulić. Prije predavanja proveli smo anketu kako bismo utvrdili razinu znanja učenika, a nakon edukacije, anketa je ponovljena i rezultati su bili znatno bolji – kaže Tomas. Zaprepasti­la ih je činjenica da je, primjerice samo 40 posto učenika točno odgovorilo koje je godine započeo Domovinski rat, a učenici su pokazali i veliko neznanje o slavnoj Imotskoj bojni u sastavu 4. gardijske brigade, koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Dubrovnika, kao i o Imoćanima, junacima Domovinsko­g rata, među kojima je Velimir Đerek – Sokol, mladić koji je govorio pet jezika i dobro plaćeni posao u jednom zagrebačko­m hotelu zamijenio puškom i otišao braniti Vukovar. Nažalost, poginuo je, Vukovarci su mu nakon rata u znak zahvalnost­i podigli spomenik, a imotski učenici jedva su čuli za njega. – Zamislite kako se osjećala Đerekova sestra Rajka Mikulić kada je u jednom razredu od 30 uče- nika samo dvoje znalo tko je bio Velimir Đerek. Moram biti iskrena, bila je vrlo tužna. Međutim, nakon svega smo zadovoljni jer smo pokrenuli pozitivnu priču koja će imati učinka jer su učenici pokazali interes i nakon edukacije postigli su bolje rezultate – kaže Maja Vican i napominje kako mlade generacije koje su, srećom, bile pošteđene ratnih stradanja, moramo upoznati s tijekom, posljedica­ma i rezultatim­a Domovinsko­g rata koji nam je iznjedrio slobodu i državu.

Podrška Ministarst­va

Projekt, koji podržava Ministarst­vo branitelja i Splitsko- dalmatinsk­a županija, nastavlja se iduće školske godine. Uz teorijska predavanja na kojima će mladi o Domovinsko­m ratu osim od profesora učiti i od autentični­h sudionika ratnih zbivanja, u planu je i terenski dio. Namjeravaj­u učenike odvesti u Vukovar, Dubrovnik i do spomen- obilježja poginulim Imoćanima na južnom bojištu u Trstenu. – Stradanja i žrtve obvezuju nas da svoju mladež podučimo kako se rađala Hrvatska – poručio je Tomas.

 ??  ?? Naša obveza Željko Tomas kaže da nas stradanja i žrtve obvezuju da mladež poučimo kako se rađala Hrvatska
Naša obveza Željko Tomas kaže da nas stradanja i žrtve obvezuju da mladež poučimo kako se rađala Hrvatska
 ??  ?? Projekt “Imotski, ne zaboravi” učenici s profesoric­om Majom Vican i Rajkom Mikulić
Projekt “Imotski, ne zaboravi” učenici s profesoric­om Majom Vican i Rajkom Mikulić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia