Večernji list - Hrvatska

Sinkovići otišli u Rio, gdje se nadaju da ih čeka ‘zlatni čamac ‘

Sinkovići kao dvostruki svjetski prvaci favoriti su na OI

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

Nakon što su na prošlim Igrama u četvercu na pariće osvojili srebro, ove godine s dva čovjeka manje braća Sinković idu po zlato

S osmijehom se najbolji veslački dvojac na pariće u Zračnoj luci Zagreb oprostio od obitelji, ukrcao kovčege i krenuo po svoje prvo olimpijsko zlato. Točno 9675 kilometara braću Martina i Valenta Sinkovića dijeli od Rio de Janeira u kojem će u Laguni Rodrigo de Freitas pokušati doveslati do najsjajnij­e medalje. Samo 2000 metara staze dijeli ih od medalje jer, kažu, za zlato su spremni. – Očekujemo medalju i nadamo se zlatu. Konkurenci­ja je jaka, tu su Novi Zeland, Litva, Norveška, Njemačka, ali dobro smo trenirali i spremali se. Svi natjecatel­ji dolaze u najboljoj formi, godinama treniraju za taj događaj, znači svi su spremni, ali i mi smo i nadamo se najsjajnij­em odličju – kaže Martin.

Veslaju 11. kolovoza

I stariji brat Valent nada se medalji. – Dolaze i druge dobre posade, ali pritisaka nema. Pripreme su bile odlične, teške i psihički i fizički, ali spremni smo. Bili smo pet tjedana na Peruči u Sinju i sada možemo u Rio. Svjetski i europski prvaci prve će zaveslaje na Olimpijski­m igrama napraviti tek 11. kolovoza (veslanje je na rasporedu od 6. do 13. kolovoza). – Veslat ćemo najbolje što možemo, za to smo se pripremali, sada se idemo priviknuti na vremensku razliku, temperatur­e i uvjete u Brazilu, neće biti lako, ali s nama idu i fizioterap­euti i ostali tako da nema straha – dodaje Valent. Na posljednji­m Igrama u Londonu 2012. godine zajedno s Damirom Martinom i Davidom Šainom kući su donijeli srebro u četvercu na pariće, od njih su za dvije sekunde u finalnoj utrci bili brži Nijemci. Ove godine postave su drukčije, Martin i Valent boje Hrvatske branit će u dvojcu na pariće, a Damir Martin u samcu. – Spreman sam. U deset startova imam devet pobjeda i nadam se medalji. Pripreme su prošle odlično, a i London mi je bio veliko iskustvo, tamo sam osjetio mali pritisak jer su mi to bile prve Olimpijske igre, ali za Rio sam spreman i pritiska za sada nema – kaže Damir Martin i dodaje:

Ne razmišljam­o o rekordima

– Idem to odraditi s guštom i uživati u veslanju. Konkurenci­je uvijek ima, svi su se, naravno, dobro pripremili, ipak je riječ o Olimpijski­m igrama, ali i ja sam. Još od 2014. i Svjetskog prvenstva u Amsterdamu braća Sinković vlasnici su svjetskog rekorda u dvojcu na pariće, tada su stazu od 2000 metara “riješili” za manje od šest minuta (5:59.72 ) i tako su postali prvi par u povijesti kojemu je to uspjelo. Sada ih rekordi više ne zanimaju. – O rekordima ni ne razmišljam­o, sve ovisi o vremenu, ovisi kakav će biti vjetar i ostali uvjeti, ali spremni smo za sve, rekord već imamo tako da nam to nije ni bitno, ni ne želimo novi, ali nikad se ne zna. Ništa nije nemoguće – za kraj dodaje Martin Sinković.

Volim veslati s bratom. Za sada nismo izgubili utrku i nadam se da ćemo tako i nastaviti

 ??  ?? Braća Sinković i Damir Martin kreću po olimpijske medalje
Braća Sinković i Damir Martin kreću po olimpijske medalje
 ??  ?? Martin Sinković oprašta se sa suprugom prije leta za Rio
Martin Sinković oprašta se sa suprugom prije leta za Rio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia