Za­što ma­sov­ni ubo­ji­ce vo­le vi­de­oigri­ce

Struč­nja­ci upo­zo­ra­va­ju da se pro­blem ne mo­že sves­ti na lo­še dje­lo­va­nje igri­ca na la­bil­ne umo­ve, jer na njih dje­lu­ju ide­olo­gi­je i ne­pri­hva­ća­nje druš­tva u ko­jem ži­ve

Vecernji list - Hrvatska - - Panorama - zo­ran.vi­tas@ve­cer­nji.net Zo­ran Vi­tas ZAGREB

Pa­pa upo­zo­ra­va mla­de ka­ko ni­su doš­li na svi­jet da bi ži­vot pro­ve­li igra­ju­ći ra­ču­nal­ne igri­ce, a is­tra­ži­va­nja ka­žu da one ni­su raz­log agre­si­je

U su­bot­njoj pro­po­vi­je­di u Polj­skoj pa­pa Fra­njo po­ru­čio je ti­su­ća­ma mla­dih vjer­ni­ka ka­ko na ovaj svi­jet ni­su doš­li da bi ži­vot pro­ve­li na ka­uču igra­ju­ći ra­ču­nal­ne igri­ce. Umjes­to to­ga tre­ba­li bi se vi­še po­sve­ti­ti druš­tve­nom ži­vo­tu i po­li­ti­ci ka­ko bi sa­mi stvo­ri­li pra­ved­ni­ji svi­jet.

Pa­da­ju od jed­nog met­ka?

Ni­je to pr­vi put da se pa­pa ba­vi igri­ca­ma. Po­čet­kom ovog mje­se­ca na­šao se po­gla­var Ka­to­lič­ke cr­k­ve s naj­po­pu­lar­ni­jim yo­utu­be­ri­ma, je­dan od njih ta­da mu je čak i da­ro­vao igri­cu. Bio je to neo­vis­ni ro­le-play Un­der­ta­le. Da se mla­de pod­sje­ća ka­ko zbog igra­nja ne bi smje­li za­ne­ma­ri­va­ti druš­tve­ni ži­vot, za­si­gur­no ni­je lo­še, ali uz igri­ce pu­ne na­si­lja sve se vi­še ve­žu ime­na ma­sov­nih ubo­ji­ca. Još se sje­ća­mo na­pi­sa ka­ko je ubo­ji­ca iz Mün­c­he­na Da­vid Ali Son­boly bio pa­si­oni­ra­ni igrač po­pu­lar­nog Co­un­ter Stri­ke: So­ur­cea. Robert He­im­ber­ger, vo­di­telj ba­var­skog dr­žav­nog ure­da za suz­bi­ja­nje kri­mi­na­la, u iz­ja­vi za Reuters na­kon kr­va­vog do­ga­đa­ja ka­zao je ka­ko je Co­un­ter Stri­ke: So­ur­ce omi­lje­na igra sva­kog po­mah­ni­ta­log ubo­ji­ce. Iako je oči­to ka­ko je He­im­ber­ger oti­šao pre­da­le­ko ovom svo­jom iz­ja­vom, či­nje­ni­ca je da su ne­ki od ma­sov­nih ubo­ji­ca po­s­ljed­njih 20 go­di­na do­is­ta bi­li pre­da­ni igra­či “first per­son sho­ote­ra”, tj. “pu­ca­či­na” u pr­vom li­cu, ka­ko se igri­ce po­put Co­un­ter Stri­kea u nas na­zi­va­ju. I Son­bolyjev je uzor, An­ders Bre­ivik ko­ji je u svo­jem po­ho­du po­bio 77 lju­di, igrao tak­vu igri­cu, bio je stras­tve­ni igrač Call of Dutyja. Evan Ram­sey ko­ji je ubio svo­jeg škol­skog ko­le­gu i rav­na­te­lja svo­je ško­le u Bet­he­lu na Aljas­ci ja­ko je vo­lio igra­ti Do­om. U is­tra­zi je o to­me iz­ja­vio ka­ko je u nje­go­voj omi­lje­noj igri­ci po­treb­no ne­ko­ga po­go­di­ti osam ili de­vet pu­ta pri­je ne­go što umre pa se, ka­ko je re­kao, za­ču­dio ka­da su nje­go- ve žr­tve pa­le na­kon jed­nog met­ka. Ipak, je li do­is­ta igra­nje iga­ra iz­rav­no po­ve­za­no s “oki­da­čem” za ma­sov­no ubi­ja­nje? – Igra­nje igri­ca ni­je raz­log za ma­sov­no ubi­ja­nje. Is­ti­na, osim što su igri­ce za­ba­va, one ima­ju ne­ga­tiv­nu ko­no­ta­ci­ju, mo­gu do­ves­ti i do ovis­nos­ti, no to bi bi­lo nji­ho­vo glav­no ne­ga­tiv­no dje­lo­va­nje. Za pu­no stva­ri da­nas mo­že­mo re­ći da je re­zul­tat utje­ca­ja igra­nja. Mo­že se tvr­di­ti ka­ko igre po­ti­ču ma­štu i kre­ativ­nost pa je net­ko zbog to­ga čak i us­pje­šan znans­tve­nik. Svo­di­ti pro­blem na igri­ce na­iv­no je i ten­den­ci­oz­no – ka­že dr. sc. Vla­do Ju­kić, rav­na­telj Psi­hi­ja­trij­ske bol­ni­ce Vrap­če u Za­gre­bu.

Pod­lo­ga u in­dok­tri­na­ci­ji

Stva­ri tre­ba na­zva­ti pra­vim ime­nom, ka­že on: – Pod­lo­ga je u in­dok­tri­na­ci­ji, ide­olo­gi­ji, pa i ne­pri­hva­ća­nju pri­la­god­be zem­lji u ko­joj su od­lu­či­li ži­vje­ti. Na­ža­lost, da­nas mo­že­mo vi­dje­ti dje­lo­va­nje tak­ve ide­olo­gi­je – ka­že dr. Ju­kić. Ra­ni­je je ove go­di­ne objav­lje­no is­tra­ži­va­nje sve­uči­li­šta u Oxfor­du u ko­jem se ta­ko­đer tvr­di ka­ko igre ne­ma­ju utje­ca­ja na agre­siv­nost. Ve­ći utje­caj na po­ve­ća­nje agre­siv­nos­ti u tom is­tra­ži­va­nju ima­lo je vri­je­me po­tro­še­no na igra­nje. Dje­ca ko­ja bi igra­la vi­še od tri sa­ta po­ka­zi­va­la su ve­ću agre­siv­nost. No još je ne­jas­no je li taj utje­caj do­is­ta jed­nak ono­me ko­ji, pri­mje­ri­ce, ima­ju fil­mo­vi.

Mo­že se tvr­di­ti ka­ko igre po­ti­ču ma­štu i kre­ativ­nost, pa je net­ko zbog njih pos­tao vr­hun­ski znas­tve­nik DR. SC. VLA­DO JU­KIĆ rav­na­telj Psi­hi­ja­trij­ske bol­ni­ce

Ja­cob Tyler Ro­berts, ubo­ji­ca iz šo­ping-cen­tra u ame­rič­kom Clac­ka­ma­su, igrao je Grand Theft Au­to

El­li­ott Rod­ger, ubo­ji­ca iz Is­la Vis­te, igrao je Wor­ld of War­craft. Co­un­ter Stri­ke igrao je Ali Son­boly, a An­ders Bre­ivik Call of Duty

Do­om je vo­lio igra­ti Evan Ram­sey či­ji je po­hod u ško­li na Aljas­ci za­us­tav­ljen na­kon dvi­je smr­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.